zagussia 10.02.04, 14:30 szukam dobrego przepisu na tort z bitą smietana- moga być jeszcze inne dodatki - prosze o sprawdzone przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buniaaaaa Re: tort z bitą smietaną 10.02.04, 19:00 podaję Ci przepis na dobre ciasto, bardzo podobne do tortu, sprawdzone i zawsze sie udaje. ciasto: 6 jajek 1 łyżka proszku do pieczenia 18 łyżek maki pszennej 18 łyżek cukru 2 dżemy morelowe niskosłodzone w/w składniki zmiksować, wylać na wysmarowaną i posypaną bułka tartą formę może być tortownica.Piec ok.40 min. w tem 180. Masa: do 1 1/2 szkl. mleka dodać 1/2 szkl. cukru - zagotować, do 1 1/2 szkl. mleka wsypać budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki pszennej wymieszać i wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.Po ostudzeniu dodać 1 masło i zapach śmietankowy wszystko dokładnie zmiksować, do polepszenia smaku można dodać pół kieliszka wódki. Ciasto przekroić na trzy części. Przekładać: na pierwszą część ciasta rozsmarować dżem na dżem masę, następnie położyć ciasto i znowu dżem, krem ciasto. Ostatnia warstwa to krem. Na patelnię wrzucić trzy łyżki masła, 1 paczkę wiórków kokosowych, 1łyżkę cukru i cukier waniliowy, zesmażyć , gorącym polać ciasto. Wstawić ciasto do lodówki aby zastygło. Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: tort z bitą smietaną 11.02.04, 09:26 kurcze brzmi niezle- chciałam tylko zapytac apropo dżemu- chyba nie miesza sie go z ciastem;) bo napisałas: 6 jajek 1 łyżka proszku do pieczenia 18 łyżek maki pszennej 18 łyżek cukru 2 dżemy morelowe niskosłodzone w/w składniki zmiksować.. chyba bez dżemu bo potem potrzebny jest jak widze do posmarowania ciasta:))) dziekuje za przepis- chyba wypróbuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buniaaaaa Re: tort z bitą smietaną IP: 213.199.253.* 11.02.04, 21:17 dżem smaruje się na upieczone ciasto, a później na dżem masę proste, polecam,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagussia POMÓŻCIE BO NIE ZNALAZŁAM ZADNEGO PRZEPISU IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 11.02.04, 19:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: POMÓŻCIE BO NIE ZNALAZŁAM ZADNEGO PRZEPISU IP: *.upc-g.chello.nl 11.02.04, 21:15 Mama ma mi przeslac przepis na ciasto ktore robi moja ciocia. ciasto jest przepyszne. Piecze sie biszkopt, przekrawa na trzy czesci. Spod smaruje sie masa ananasowa, a druga czesc bita smietana. Gore tez bita smietana. Jest naprawde pycha, kiedys jadlam. Jak tylko bede miala to wam przesle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: POMÓŻCIE BO NIE ZNALAZŁAM ZADNEGO PRZEPISU IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 08:10 Juz mam. Ciasto moze byc do wyboru z masa ananasowa lub serowa: ananasowo biszkoptowe lub serowe 6 jaj ,szklanka maki tortowej, 1/2 szklanki kartoflanej, 1 szkl .cukru, 3 lyzki wody, 2 lyzeczki proszku, cukier waniliowy, zapach . zoltka + woda + 1/2 szkl. cukru + cukier waniliowy utrzec .Piane z bialek ubic na sztywna piane , dodac do niejmake ziemniaczana i jeszcze ubijac .Delikatnie wymieszac mase z zoltek do tego dodac piane z bialek. Na to wysypujemy make z proszkiem przez sitko i mieszamy.Forme wykladamy papierem wysmarowanym tluszczem . Wkladamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy okolo 30-40 min.na 200- 220stopni , Gdy przestygnie kroimy na jedna lub dwie warstwy. masa serowa | 3 serki homogenizowane ( najlepiej waniliowe )podgrzewamy w garnku , dodajemy okoloszklanki cukru.Gdy serki nie sa smakowe dodajemy 2 cukry waniliowe .+ 2 jajka . caly czas mieszac mozna dodac okolo 1/2 kostki masla .Gdy bedzie cieple dodac rozpuszczona w 1/2 szklance mleka 2 lyzki maki ziemniaczanej. Goraca mase wylac na biszkopt. Polozyc owoce i zalac galaretka lub polozyc bita smietane . Krem ananasowy. puszka ananasow - owoce odsaczyc , dobrze odcisnac i rozdrobnic robotem .Na soku ugotowac budyn smietankowy lub waniliowy (jesli soku jest za malo uzupelnic do 2 szklanek woda )Kostke masla rozetrzec dodac 4 zoltka kolejno utrzec dodawac po lyzce wystudzony budyn na koncu odcisniete ananasy . Na wierzchu mozna polozyc bita smietane ciasto na trzy warstwy . Na pierwszej ananasy , na drugiej bita smietana , na wierzchu bita smietana SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagussia Re: POMÓŻCIE BO NIE ZNALAZŁAM ZADNEGO PRZEPISU IP: *.media4.pl / 81.219.224.* 12.02.04, 08:19 wydaje sie pyszne- prosiłabym jeszcze o przepis na bita smietane taka zeby sie nie rozpłyneła- wiem ze dodaje sie zelatyne ale ile i w jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: POMÓŻCIE BO NIE ZNALAZŁAM ZADNEGO PRZEPISU IP: *.upc-g.chello.nl 12.02.04, 08:25 Gdzies byl watek dotyczacy bitej smietany. Niedawno, poszukaj. Wiem ze ludzie dodaja smietanfix. Ja Ci rady na ten temat nie dam, bo jestem smietanowe beztalencie :) Bita smietane zawsze robi moj chlopak. Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
zagussia Re: POMÓŻCIE BO NIE ZNALAZŁAM ZADNEGO PRZEPISU 12.02.04, 09:39 ok, wielkie dzieki za powazne potraktowanie mojej prosby, jak wypróbuje dam znac czy wyszło:))) Odpowiedz Link Zgłoś