Gość: pina IP: 213.17.145.* 22.02.04, 20:59 Poradzcie, bo nie mam zielonego pojecia jak sie gotuje makaron do lazanii, zeby sie nie posklejał// każdy płatek wkladac osobno do wrzącej ,gotującej sie wody?/???? Czy jak??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: lazania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:01 ja wklada;am platy tak jak makaron, a potem z sita rozkladalam kazdy osobno na blacie. No i do gotujacej sie wody dodaj koniecznie oliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: lazania :) 22.02.04, 21:16 W ogóle się nie gotuje :-) Mięknie w trakcie zapiekania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: lazania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:21 Hania, ja je ugotowalam. Ale to tez zalezy, jakie platy sie kupi, chyba..nie? Wlasnie kupilam, jakies wloskie, nie zwrocilam w sumie uwagi, ale pewnie je podgotuje jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: lazania :) 22.02.04, 21:33 Gość portalu: kaska napisał(a): > Hania, ja je ugotowalam. > Ale to tez zalezy, jakie platy sie kupi, chyba..nie? > Wlasnie kupilam, jakies wloskie, nie zwrocilam w sumie uwagi, ale pewnie je > podgotuje jednak. Kasiu, każde, które kupowałam (nie zliczę) nadawały się do zapiekania BEZ gotowania. Z gotowaniem więcej zabawy, a tak wstawiasz na 40 minut do piekranika i św spokój masz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: lazania :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.04, 21:26 Powtórze za Hanią.. Nie gotowac. Poprzekładać płaty makaronu porządnie "nadzieniem" i same w trakcie pieczenia zmięną.. zwłaszcza te wloskie ;) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: lazania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:27 no to ja tez tak zrobie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: lazania :) 22.02.04, 21:34 Polecam sposób bez gotowania. Kiedyś, kiedy pierwszy raz robiłam lasagne, ugotowałam płaty. Motyla noga, ale była zabawa z rozlepianiem, z rwącym się ciastem, a później wszystko rozmiękło w trakcie zapiekania, bo piekłam 40 minut, czyli tyle, ile napisali na opakowaniu. Bosko było... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: lazania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:36 ja tez swoje rozlepialam;-) I mialam poukladane niemal w calej kuchni;-) Ok, zrobie bez podgotowania, skoro tak mowisz. Jak nie wyjdzie, to sie zwroce z pretensjami;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: lazania :) 22.02.04, 21:40 Reklamacje przyjmuję w każdy trzeci poniedziałek miesiąca pomiędzy 13:15 a 13:30 :-P PS. Zaręczam, że się uda, tylko co najmniej 40 minut zapiekaj i pilnuj, żeby farsz nie był za suchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: lazania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:42 no ok. Zrobie jak radzisz;-) A ja Ci polecam te mule, bo wcale nie takie drogie (te, ktore kupilam) i pomyslalam wlasnie, ze by byly super do tagialetlle. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: lazania :) 22.02.04, 21:45 Mule bez skorupek? Dobra, poszukam. Dzięki za sugestię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: lazania :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:51 no wiesz, myslalam,z e to jakis szajs, w dziale mrozonek! A z reguly nie kupuje takich rzeczy w hiper. Ale powiem Ci, ze kupilam, nie zaluje i jeszcze to powtorze;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek LAZANIE!!! 22.02.04, 22:56 Gość portalu: pina napisał(a): > Poradzcie, bo nie mam zielonego pojecia jak sie gotuje makaron do lazanii, > zeby sie nie posklejał// każdy płatek wkladac osobno do wrzącej ,gotującej > sie wody?/???? Czy jak??? Jaka lazania!! to jest lazanie (po polsku piszac) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: LAZANIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 23:01 zartujesz sobie? Co za roznica, jak ktos napisze? Byleby smakowalo! Slownik prowadzisz?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: LAZANIE!!! 22.02.04, 23:05 Gość portalu: kaska napisał(a): > zartujesz sobie? Co za roznica, jak ktos napisze? > Byleby smakowalo! Slownik prowadzisz?;-) nie, nie zartuje sobie. w kraju gdzie mieszkam tez mowi sie lazanie wiec rzucilo mi sie "w oko" kiedy zobaczylam lazania. a nie jest mi wszystko jedno czy jem "zupe" czy "zupo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: LAZANIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 23:10 rownie dobrze mozna sie dowalic, ze sie pisze "lasagne". Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: LAZANIE!!! 22.02.04, 23:13 Gość portalu: kaska napisał(a): > rownie dobrze mozna sie dowalic, ze > sie pisze "lasagne". dowalic sie jak napisalas mozesz tylko ty , bo kazdy inny przeczyta sobie ze pisalam o polskiej pisowni wez sobie cos na uspokojenie bo szoda wieczoru kiedy nie masz racji i nie masz czego udowadniac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: LAZANIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 23:16 sama daj spokoj. Po cholere sie czepiasz? No, ale ok, moge sobie wziac, czemu nie?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: LAZANIE!!! 22.02.04, 23:19 Gość portalu: kaska napisał(a): > sama daj spokoj. > Po cholere sie czepiasz? > No, ale ok, moge sobie wziac, czemu nie?;-) a wiesz po co sie czepiam? zeby innna taka madra nie propagowala w swojej wsi lazanii naczytawszy sie forumowych madrosci....( z calym szacunkiem do ludzi mieszkajacych na wsi) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka a 22.02.04, 23:17 gdzie ty mieszkasz, tralalumpek? 'lazania' weszła już na dobre do języka, w prasie codziennej i pismach kulinarnych nie pojawia się już wersja oryginalna, tj. lasagne - i prawdopodobnie za jakiś czas spolszczona lazania trafi do słowników o ile już tam jej nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: a 22.02.04, 23:22 jottka napisała: > gdzie ty mieszkasz, tralalumpek? > > 'lazania' weszła już na dobre do języka, w prasie codziennej i pismach > kulinarnych nie pojawia się już wersja oryginalna, tj. lasagne - i > prawdopodobnie za jakiś czas spolszczona lazania trafi do słowników > > o ile już tam jej nie ma :) wrzuc sobie " lazanie" na googla polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: a 22.02.04, 23:28 'lazania' - ok. 874 wyników 'lazanie' - ok. 108 wyników, w tym wielokrotnie jako słowo odmienione: 'lazanię' w zapisie bez znaków diakrytycznych oraz jako l.mn. od lazanii uzus decyduje, a wszystko wskazuje na to, że lasagne zadomowi sie w polszczyźnie jako 'lazania' Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek dla przekory kopia z googla 22.02.04, 23:38 Dieta Montignac ... lazanii /z mąki z pełnego przemiału/ - 5 łyżek startego sera szwajcarkiego / uwaga na zawartość tłuszczu/ PRZYGOTOWANIE: - ugotować lazanie w osolonej ... iportal.nano.pl/montignac/przepisyw.php?r=3 - 19k - Kopia - Podobne strony iB::Wątek::Nasze Przepisy Nasze Porady ... Daj jeszcze przepis na lazanie, wiesz . ...bo wolałabym to wszystko miec w kupie a niedługo musze zrobić poprawkę Dasz? Edytowana przez Karolina on Sty. ... www.dzieci.org.pl/ cgi/forum/ikonboard.cgi?- Kopia - Podobne strony Włochy ... ryby, owoce morza, trufle. Oczywiście na przystawkę są makarony: cannelloni, lazanie zapiekane pod różnymi sosami. A na deser ... serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,50742,1816300.html - 20k - Kopia - Podobne strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: LAZANIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 23:18 wieczor jest super mily - poza tym , ze nie dla mnie. Dlugo nie bedzie dla mnie mily. Ale przeciez nie bede o tym pisala. Nie umiem sie wywnetrzac, choc pewnie wiesz, ze moi rodzice umarli w styczniu i w lutym? Pewnie wiesz, o ile mieszkasz w POIlsce. Pisali o tym wszedze. Wiec sorry, jesli przeginam. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: LAZANIE!!! 22.02.04, 23:20 Gość portalu: kaska napisał(a): > wieczor jest super mily - poza tym , ze nie dla mnie. Dlugo nie bedzie dla > mnie mily. > Ale przeciez nie bede o tym pisala. Nie umiem sie wywnetrzac, choc pewnie > wiesz, ze moi rodzice umarli w styczniu i w lutym? > Pewnie wiesz, o ile mieszkasz w POIlsce. Pisali o tym wszedze. > Wiec sorry, jesli przeginam. Nie wiem o czym mowisz.N ie mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: LAZANIE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 23:22 no wiec moja matka byla pisarka. Znana nawet. A tata dziennikarzem i rezyserem filmow dok. Mama umarla w styczniu. Tata 1 lutego. Podobno dochodzenie do siebie trwa rok, do dwoch.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: LAZANIE!!! IP: *.dialup.tiscali.it 23.02.04, 09:59 Wlosi do gotowania lasagni / jesli jest to konieczne / wymyslili specjalna metalowa wkladke. Lasagne uklada sie na "pietrach", a wszystko wstawia do garnka. Lasgne sie nie sklejaja. Kiedy gotujemy je bez wkladki, trzeba gotowac po 2-3 platy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Re: lazania :) IP: 213.76.130.* 23.02.04, 10:31 Bardzo dziękuję wsdzystkim za odpowiedz, nie będę gotowała :) Napiszę jak wyszło. Boje się tylko żeby ciasto nie bylo twarde.. PS. szczególne pozdziękowania dla tralalumpek - cholernie mi miło, tym bardziej że był to pierwszy post na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deedee Re: lazania :) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.04, 14:23 ja gotuję makaron w wodzie z oliwą przez 3 minutki (wkladam go garnka po 3 płaty, zeby nie było problemów z rozlepianiem), przekładam sosem i serem i po ok 20 minutach mam gotowe danie. ale nie wykluczam, ze spróbuję zrobić bez gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: dla przekory kopia z googla 23.02.04, 16:20 tralalumpek - co to jest to "googla"?? bo u mnie na ekranie jest napisane GOOGLE. prowokujesz, czy tak sie teraz spolszcza... skoro uwazasz sie za eksperta. a moze przejdziesz na inne forum, gdzie znajdziesz wiecej ludzi rownych sobie:((( Odpowiedz Link Zgłoś