aremo 17.03.04, 15:57 Kupiłam dziś w woreczku i nie wiem jak się zabrać do przygotowania. Trzeba moczyć? Jeśli tak to ile. Ile czasu się gotuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwis19 Re: cieciorka/ciecierzyca 17.03.04, 20:07 Właśnie przeglądam stronę z przepisami weg.i znalazłam taki chyba ciekawy sposób na wykorzystanie ciecierzycy: puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1747 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: cieciorka/ciecierzyca IP: 81.210.125.* 17.03.04, 22:07 Namocz ją na noc. Rano wylej wodę, wlej nową, dodaj troszkę soli i gotuj. Fajne są zupy z cieciorką i pasta hummus do kanapek (zmiksowana cieciorka+pasta sezamowa tahini+trochę cytryny+oliwa z oliwek). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: cieciorka/ciecierzyca IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 22:10 Tylko ciecierzyca, cieciorka to zielsko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: cieciorka/ciecierzyca IP: 81.210.125.* 17.03.04, 22:12 Naprawdę? ale czy cieciorka to część ciecierzycy czy coś zupełnie innego?? Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: cieciorka/ciecierzyca 17.03.04, 22:33 Gość portalu: Helper napisał(a): > Tylko ciecierzyca, cieciorka to zielsko. Wierzę, ale na moim opakowaniu jest napisane 'Cieciorka' i mam nadzieję że to to chciałam kupić czyli 'fasolowate coś' które juz wiem jak ugotować . Dzięki za rady . Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Helper 17.03.04, 22:35 Tako rzecze słownik: www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: Helper IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 23:00 Encyklopedia: encyklopedia.interia.pl/katalog?kid=19&l=&k2id kliknąć kolejno: > "rośliny" > C > 4. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Helper 17.03.04, 23:02 I to z motylkowatych, i to z motylkowatych, a wszystko od łacińskiego cicer :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: Helper IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 23:05 Ale jedno spożywcze, a drugie trujące. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka bota 17.03.04, 23:00 nicznie cieciorka to coronilla, kilku odmian roślina z motylkowatych, przydrożnie po łąkach i polanach rosnąca - a to, co jemy, to ciecierzyca pospolita, cicer arietinum, też motylkowate natomiast potocznie nazwą cieciorki określa się nasiona ciecierzycy, co widać m.in. na puszkach i torebkach z przysmakiem. choć cieciorka, jak donosi słownik pwn, może oznaczać również samicę cietrzewia :) no ale ona na upartego też jadalna, więc wszystko w rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helper Re: bota IP: *.proxy.aol.com 17.03.04, 23:06 To chyba wyjaśnia to całe kulinarne nieporozumienie nazewnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: cieciorka/ciecierzyca 18.03.04, 08:28 Mozesz sprobowac juz po ugotowaniu wrzucic na chwile do glebokiego oleju, rozgrzanego oczywiscie. Smakuje o wiele lepiej, robi sie taka orzechowa. Ja ja tak wlasnie smaze przez chwile, po czym podaje z sosem pomidorowym i pulpetami albo smazonym białym serem. P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharka Re: cieciorka/ciecierzyca IP: *.stacje.agora.pl 18.03.04, 11:48 ciecierzyca czyli groch arabski - wchodzi w sklad wielu arabskich dan z kuskusem. Trzeba rzeczywiscie ja moczyc bardzo dlugo - 12 godz conajmniej, ale ja najpierw myje a potem gotuje w wodzie w ktorej cieciorka sie moczyla, zostaje wiecej smakow. Gotuje, odcedzam i dodaje do roznych salatek, mozna tez zrobic zupe z warzywami i cieciorka. Poniewaz dlugo sie moczy i dlugo gotuje, jak juz to zrobie - to potem powstaja dania. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: cieciorka/ciecierzyca 18.03.04, 11:50 O, ja właśnie z myślą o dodatku do kuskusu kupiłam tylko nie wiedziałam jak ją przygotować. Teraz już się upewniłam, że jednak namoczyć:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: cieciorka/ciecierzyca IP: *.proxy.aol.com 19.03.04, 01:04 Nie ma potrzeby moczyć jeśli kupuje się gotową do jedzenia w puszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: cieciorka/ciecierzyca 18.03.04, 13:39 odradzam solenie ciecierzycy podczas gotowania - utwardza łupinki; żeby zmniejszyć twardość łupinkek można wrzucić do gotowania kawałek surowego ziemniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: cieciorka/ciecierzyca IP: *.nyc.rr.com 19.03.04, 06:02 W Polsce spotkalam sie z nazwa na puszce Cieciorka, wiec jest to chyba oficjalna nazwa. Faktycznie surowa trzeba moczyc przez noc i pozniej gotowac do miekosci w swierzej wodzie. Swietna do roznych salatek, ale mam pewne ulubione danie z kurczakiem: 4 nogi z kurczaka- przepolowic, nacieramy mielonym kminkiem, sola i pieprzem i podsmarzamy na patelni do zarumienienia z obydwu stron.Odladamy na bok. W tym samym duzym radlu podsmarzamy jedna duza cebule pokrojona w kostke, do zeszklenia. Dadajemy kurczaka i puszke pokrojonych pomidorow ( 25 dkg), 3/4 szklanki bulionu ( rosolu ) i pokrojone oliwki ( 1/3 szklanki ). Ma sie zagotowac , skrecic ogien na maly i dusic okolo 25 min pod przykryciem. Nastepnie dodajemy ugotowana cieciorke ( moze byc tez prosto z puszki ) oraz lyzke soku z cytruna. Zagotowac okolo 2 min. Dodac 2 lyzki posiekanej pietruszki i gotowe! Najlepiej podawac z ryzem , ale ja lube z pecakiem - zdrowiej i cos innego. Mozna tez dodac Tabasco - pikantniejsze. Zeby zaoszczedzic kalori nogi kurczaka obieram ze skory przed smazeniem. Polecam , jest bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś