kaskahh 26.07.10, 22:28 jak robicie dobra zupe brokulowa? moja wyszla ble... ni to zielona ni to... i w smaku... moze jakies czarodziejskie dodatki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: brokulowa 26.07.10, 23:19 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65610058,65610058.html albo 250 g brokułów 1 łyzka migdałów w płatkach 2 łyżki masła 1 łyzka sherry / whisky 1 łyżka mąki 200 ml śmietany 150 g sera typu rokpol tabasco, worcester... Podzielone na rózyczki brokuły ugotowac w osolonej wodzie (1,5 l) - 5 minut. Odcedzić. Wody nie wylewać. Migdały uprażyć. Brokuły przeląc zimną woda. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać wodę z brokułów i śmietanę. Ciągle mieszając zagotować. Dodać pokruszony ser. Gotować 2-3 min. Wrzucić brokuły. Wlać alkohol, Doprawić. Podawać z migdałami. ps. nie przykrywaj garnka, w którym gotujesz brokuły Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: brokulowa 27.07.10, 00:05 dobra baza - wywar miesny lub jarzynowy kilka ziemniakow, losc pora, brokuly - pokrojone w kawalki, lacznie z obrana "nozka" ugotowac do miekkosci jarzyn, odlozyc kilka rozyczek brokula do dekoracji, reszte zmiksowac, mozna dodac lyzke smietany wychodzi pyszna, ciemnozielona brokuly musze byc swieze, ciemne, nie jakies zzolkniete starutki Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: brokulowa 27.07.10, 00:14 czarodziejski dodatek: kwasna smietana i PARMESAN Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: brokulowa 27.07.10, 09:21 ziemniaki w kostkę i marchewkę w kostkę (marchewki niedużo - dla koloru) gotuję do miękkości, wrzucam porcję kurczaka - woreczek ok. 200gr (pieczony, obrany i zamrożony - zostało z obiadu), chwilę się gotuje. brokuła całego kroję, łodyga w kostkę i najpierw się gotuje, potem daję rózyczki. sypię zieleniną. przyprawiam wegetą, solą, pieprzem, trochę smietany do zabielenia. wszystkim smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: brokulowa 27.07.10, 09:43 "przyprawiam wegetą, solą, " nadika po co ta wegeta??? wywal ją, dajesz kurczaka, warzywa, zieleninę... po co psuć smak glutaminianem sodu... Odpowiedz Link Zgłoś
nadika84 Re: brokulowa 27.07.10, 10:04 normalnie tego nie używam ale w paczce z pracy dostałam na Boże Narodzenie i nie mam co z tym cholerstwem zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: brokulowa 27.07.10, 18:25 nadika84 napisała: > normalnie tego nie używam ale w paczce z pracy dostałam na Boże > Narodzenie i nie mam co z tym cholerstwem zrobić :) wyrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
rudyocicat Re: brokulowa 27.07.10, 09:47 prosta wersja zupy krem brokułowej, gdy wracasz zmęczona z pracy.... ugotować brokuły z cebulą, marchewką, pietruszką.... po ugotowaniu cebulę wywalić, wszystko zmiksować i dodać serek topiony, doprawić ziołami, solą i pieprzem... można dodać grzanki:) proste szybkie i dobre:) tak samo robię cukiniową:) Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: brokulowa 27.07.10, 14:16 o to jest to! mysle, ze pojde w kierunku rokpola albo parmezanu dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
e.kiwi Re: brokulowa 28.07.10, 10:26 Gotuję kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, dodadzą gęstości. Gdy całkiem miękkie, dodaję brokuła podzielonego na różyczki a po 5 minutach garść kopru, lubczyk świeży lub suszony (koniecznie!), trochę natki, sól, ciut czosnku i pieprz; ja lubię tu biały ale można czarny. Miksuję natychmiast taki niemal wrzątek na gładko, odstawiam na gaz, przykrywam, liczę do 5, wyłączam gaz. Po około 10 minutach podaję z groszkiem ptysiowym, na talerzu dodając śmietany lub jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga90210 Re: brokulowa 28.07.10, 20:26 Ja gotuje normalnie jarzynowa, tylko dodaję różyczki brokuła. Nie miksuję, choc zmiksowana też dobra :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YATKA Re: brokulowa IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 29.07.10, 16:52 moja trochę między-pomiędzy ww. Duszę poszatkowaną cebulę, kiedy zeszklona wrzucam ziemniaki w kostkę, sól, zalewam wodą tylko do ich wysokości. Gotuję, kiedy prawie miękkie wrzucam różyczki brokułów w cieple gotuję wszystko do całkowitej miękkości. Potem perforowanym tłuczkiem do ziemniaków całość rozgniatam (można w mikserze). Zalewam wrzącym mlekiem 2% wrzucam mnóstwo zieleniny: po pęczku natki pietruszki, koperku i szczypiorku.Pieprz i gałka. Radzę spróbować, bo zielenina teraz oszałamia aromatem Odpowiedz Link Zgłoś