Dodaj do ulubionych

zapiekanki

25.03.04, 14:04
Luuubie zapiekanki. Może macie jakieś fajne przepisy, chetnie przyjmę, ja
niestety sie nie odwdzięczę, ponieważ dysponuję tylko jednym, który każdy na
pewno zna, chodzi oczywiście o zapiekane ziemniaki z kiełbasą, jajkiem,
cebulą i boczkiem.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: zapiekanki 25.03.04, 14:14
      już go wcześniej podawałam, ale nie zawadzi ponownie:

      ucieramy niezbyt drobo 1kg ziemniakow i 3-5 ząbków czosnku. w miseczce mieszamy
      ok. 20dkg twarogu z zółtkiem, pieprzem i oregano. doajemy tę masę do ziemniaków
      i dość obficie solimy. masę wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia
      żaroodpornego i przykrywamy foolią alum., w której robimy 3 dziurki.
      wstawiamy do piekarnika 180 stop. na ok. 35 min. wyjmujemy i zdejmjemy folę,
      znów na 10 min. do piekarnika. po wyjęciu ukladamy obrane ze skórki plastry
      pomidorów a na nie plastry mozarelli.
      wstawiamy do piekarnika do momentu stopnienia sera.


      ziemniaki, boczek lub salami, zielona fasolka, pieczarki - całość mieszamy i
      wstawiamy do żaroodpornego nacyznia. czas przyrządzania zależy od tego czy
      ziemniaki były uprzednio ugotowane. posypujemy parmezanem
    • Gość: Dorota Re: zapiekanki IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 25.03.04, 15:28
      Ja proponuje takie:
      1.W naczyniu zaroodpornym ukladamy warstwami; Ugotowany aldente makaron ( ja
      lubie swiderki), podsmazone miesko mielone doprawione sola, pieprzem,
      czosnkiem, natka pietruszki i bazylia (od ciebie zalezy czy wolowe czy
      wieprzowe),podsmazona cebulke, podsmazone pieczarki calosc polac pasta
      pomidorowa i posypac startym zoltym serem. Przykryc folia aluminiowa. Zapiekac
      20 min. w temp. 170 stopni, zdjac folie i jeszcze chwile, by ser nabral ladnego
      wygladu.
      2. Ziemniaki obgotowane w mundurkach obraci ulozyc w zaroodpornym,posolic i
      popieprzyc, na to zblanszowany lub podsmazony por, przysmazone pieczarki,
      miesko mielone przygotowane jak w pierwszym przepisie, zalac to jogurtem
      naturalnym (200 ml) zmieszanym z jednym jajkiem i doprawionym sola i pieprzem,
      posypac serem zoltym. Przykryc folia alum. Zapiekac 35 min. w temp, 180 stopni.
      Odkryc i jeszcze do uzyskania ladnego wygladu sera.Smacznego
    • Gość: Liska zapiekanki a la budka na ulicy;-) IP: 81.210.125.* 25.03.04, 15:39
      Od dziecka kocham najzwyklejsze w świecie zapiekanki z bagietki i żółtego sera
      z pieczarkami. Robię je często w domu - używam wtedy tartej mozzarelli, duuuużo
      tartych pieczarek i dobrej bagietki. Posypuję je lekko oregano, wrzucam na
      chwilę do piekarnika i później zjadam z ketchupem i świeżym plasterkiem ogórka.
      Mniam!
      Inna moja miłość to bułki z pieczarkami, ale te sprzed 20 lat z budy, której od
      wieków nie ma...
      • kwieta4 Re: zapiekanki a la budka na ulicy;-) 25.03.04, 20:06
        ku pamieci:))
        sprobuj uzmazyc pieczarki z cebula, musi byc do tego pieprz ziolowy. dodaj
        troche wody, zeby sie poddusilo. - to bedzie farsz do bulki/ala hot dog:), ale
        to jest danie dobre wg. mnie tylko z 'duzego gara'/jak czekoladki:))

        na zappiekanke tez bym lekko podsmazyla starte pieczarki, posolone - az sok
        wyparuje, smak bedzie intensywniejszy. najlepszy byl kiedys ser kaszkawal:))
    • saiss Re: zapiekanki 25.03.04, 15:43
      Ostatnio wykonalam cus takiego:
      w posmarowanej formie (szklanej) ulozylam ryz, na to doprawiony szpinak i
      wbilam jajka.Posypalam zoltym serem i zapieklam....bylo bardzo smaczne i
      slicznie wygladalo :)
      Pozdrawiam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka