mhr-cs 26.09.10, 09:18 niby nic,niewazna dla mnie jest ona bardzo wazna dodana do zup,sosow daje "cos", podkresla ich wartosc jak kropka nad "ii" w innych krajach pesto u mnie ona, czy cos w tym jes? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: kwasna smietana 26.09.10, 10:22 Kwaśną śmietanę uważa się za przyprawę typową dla Rosji i części Polski (dawny zabór rosyjski). Np. zupy owocowe na Mazowszu zabielano śmietaną, na Pomorzu były one takim kompotem z kluskami. Może upodobanie mówi coś o Twoich korzeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kwasna smietana 26.09.10, 10:25 są dania, które bez kwaśnej śmietany stracą urok, a są takie, ktre lepsze będą z pesto :-) nie da się jednak ukryć, że z uwagi na kalorie, coraz więcej znanych mi osób w wielu potrawach śmietanę zastępuje jogurtem. Pogorszenia smaku często nie dostrzegam. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: kwasna smietana 26.09.10, 11:16 nchyb lyzka 10° nie tak kaloryczna, ale smak jest inny, tutaj tez wiele osob tak nie robi,a moj zjadaja zawsze za malo dlatego bylam ciekawa, a pesto, czym zastepuje sie oliwe, przeciez to by byla okropnosc? czy nie,ja nie wloszka Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kwasna smietana 26.09.10, 11:41 pesto nie zastąpi śmietany, nie do wszstkiego pasuje. Chociaż do zupy jarzynowej jak najbardziej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
e.kiwi Re: kwasna smietana 26.09.10, 13:21 A przy okazji: czy naprawdę pesto jest mniej kaloryczne os kwaśnej śmietany? Bo tak na chłopski rozum, to od takiej osiemnastki niekoniecznie. Może nawet ta 22% jest mniej kaloryczna. Czy ktoś coś wie na ten temat? Pytam serio. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kwasna smietana 26.09.10, 13:28 Odpowiadam serio: trzeba najpierw ustalic o jakie pesto chodzi. Np. sycylijskie Barilli 406 kalorii w 100 g rosso Barilli 306 orzechowe Buitoni 551 kalorii Porownaj ze smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kwasna smietana 26.09.10, 13:31 Zdaje sie, ze pesto jest o wiele bardziej kaloryczne od 12%. I co najmniej troche bardziej kaloryczne od smietany 30%. Internet podaje kalorycznosc pesta rozna, to pewnie zalezy od receptury/producenta, ale miedzy 320 do grubo powyzej 400 kcal/100g. A smietana ma od 130 (12%) do 290 (30%) kcal/100g. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kwasna smietana 03.10.10, 16:09 e.kiwi napisała: > Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Kiwi miłaja, baaaardzo dawna codziennie wtrajam do zupy kopiatą łyche kwaśnej "osiemnastki" z Piątnicy i mam sie względnie dobrze - tzn. na tyle na ile stary dziad moze sie czuc dobrze obżerając sie codziennie jakąś zupą wielowarzywną... :-))) mam świeze - z czwartku - wyniki badania analitycznego - WSZYSTKO W GRANICACH NORMY! :-) D. ja też mam tak jak Ty - bez śmietany to nie jest jedzenie... ale to może dlatego ze ja jestem ze Lwowa! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: kwasna smietana 01.10.10, 15:45 bene_gesserit napisała: > Zdaje sie, ze pesto jest o wiele bardziej kaloryczne od 12%. I co najmniej troc > he bardziej kaloryczne od smietany 30%. Może i tak, ale pesto ma intensywny smak i raczej nie dodaje się go do potraw w takich ilościach jak śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: kwasna smietana 01.10.10, 20:31 ja tam daję dużo pesto, bo lubię... więcej u mnie pesto niż np. makaronu... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: kwasna smietana 26.09.10, 14:46 a ja daje smietane sojowa, tez podkresla smak. Kwestia podejscia, tego co glowie, smaku i przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: kwasna smietana 27.09.10, 14:30 Hmm, a ja nie bardzo rozumiem porównanie śmietany z pesto... przecież to dwie różne rzeczy!!! Swoją drogą ja czasami mieszkam pesto (zielone) ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś