Dodaj do ulubionych

jak się smaży camembert?

IP: *.interq.pl / *.fwin-one.interq.pl 25.04.04, 18:39
jw
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: jak się smaży camembert? 25.04.04, 18:49
      Można tak jak tutaj www.kuchnia.3miasto.pl/607.htm
      • Gość: Liska Re: jak się smaży camembert? IP: 81.210.125.* 25.04.04, 20:13
        Trzepaczką ubijam jajko, wsypuję sól, przyprawy (ostatnio Bourbon street cajun
        mix w takim czerwonym papierowym opakowaniu). Moczę w tym ser, potem obtaczam w
        bułce tartej i na rozgrzany olej na patelni. Przykrywam przykrywką, podsmażam,
        później przerzucam na drugą stronę. Smażę na niezbyt dużym "gazie".
        B. ważne: nie przedziurawić sera podczas smażenia, bo wszystko się rozpłynie.
        Kiedy "skorupka" na serze wygląda wystarczająco apetycznie, przekładam na
        talerzyk i zjadam z sałatą i żurawinami albo borówkami ze słoiczka.
        Smacznego:-)
        • babeczkaa Re: jak się smaży camembert? 25.04.04, 21:32
          Liska gdzie kupujesz tę przyprawę:Bourbon street cajun
          mix ? Dzięki za odpo....pozdro
          Babeczkaa
          • Gość: Liska Re: jak się smaży camembert? IP: 81.210.125.* 26.04.04, 10:28
            kupiłam w sklepie "Zdrowa żywność" na bazarku na Wąwozowej/Kabaty, ale
            widziałam też w jakichś delikatesach. Niestety nie pamiętam, których:-(
            To taka nowa seria przypraw w tekturowych, prostokątnych opakowaniach z
            przezroczystym okienkiem z przodu.
            • babeczkaa Re: jak się smaży camembert? 26.04.04, 11:25
              dziękuję!
              • sigrun Re: jak się smaży camembert? 26.04.04, 17:25
                Tajemnicą udanego smażonego camemberta jest oczywiście ser. Nie może być
                za "młody" jak np. Turek, bo po usmażeniu "serce" sera się skawala. Ja kupuję
                Sekret Mnicha - jest wystarczająco "dojrzały", ale może być inny.
                Druga tajemnica to olej. Doskonale nadaje się olej arachidowy (np. Goccia
                d'Oro). Ma subtely zapach i przede wszystkim nadaje się do głębokiego smażenia,
                ponieważ trudno coś na nim przypalić. Należy obtoczyć ser klasyczną panierką
                (roztrzepane jajko + tarta bułka). Soli nie dodaję, bo camembert jest słony sam
                w sobie. Na patelnię wlewam olej na ok. 1 cm głębokości i dobrze rozgrzewam.
                Kładę ser i lekko poruszam patelnią aby boki sera były dobrze zarumienione (nie
                przykrywam), przewracam na drugą stronę, potem kładę serki na ręcznik papierowy
                i zostawiam ok. 1/2 min do odsączenia. Podaję z borówkami.
                • Gość: Camille Re: jak się smaży camembert? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 27.04.04, 01:04
                  A ja nie smaze, tylko pieke! Owijam brie lub camembert w gotowe surowe ciasto
                  francuskie i do piekarnika! Pisalam juz o tym w zimie, o ile dobrze pamietam.
                  Zaoszczedza sie troche kalorii!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka