Dodaj do ulubionych

kasztany, kasztany...

27.04.04, 10:00
www.gastronomie.pl/produkty/kasztany/kasztany.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: kasztany, kasztany... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 10:59
      Późną jesienią/ wczesną zimną.. pieczone, pachnące kasztany
      Czysta poezja..
      M.
      • lunatica prawda? 27.04.04, 11:10

• sigrun Re: prawda? 27.04.04, 11:36
          Najlepsze są toskańskie "ubriache" (pijane). A oto przepis. Krok 1 - upiec
          kasztany, krok 2 - obrać kasztany, krok 3 - wrzucić z powrotem na patelnię,
          krok 4 - posypać cukrem, krok 5 - pokropić (dość hojnie) grappą lub czerwonym
          winem, ewentualnie pigwówką domowej roboty lub inną nalewką, krok 6 - całość
          podpalić i poczekać aż uformuje się karmel, krok 7 - zamieszać, krok 8 -
          delektować się tym ósmym cudem świata.
          • Gość: Cynamoon Re: prawda? IP: *.it / 62.233.189.* 27.04.04, 17:07
            a ja ostatnio spalilam porcje kasztanow na wegiel...:-((((((((
            buuuuuuuu..............
            • Gość: Marghe_72 Re: prawda? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 17:56
              .. ja tam wychodowałam robaki (wstyyyyd).. ale miały być swiąteczną dekoracją.
              Za długo leżały:(
              M.
              • hania55 Re: prawda? 27.04.04, 18:14
                Były to kasztany z wkładką mięsną ;-)
                • kwieta4 Re: prawda? 27.04.04, 20:07
                  czemu mnie one zupelnie nie smakuja:((((
                  uzywam tylko czasem 'wodne' z puszki, np. do szpinakowego dipa; sa chrupkie, co
                  ma /niby/ podnosic atrakcyjnosc dipa. obeszlabym sie bez nich, jak bez kawioru,
                  to straszne i wstyd, wiem:((
                  • Gość: Marghe_72 Re: prawda? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 21:05
                    Kwieta, a jadałaś pieczone? Ech.. ten zapach
                    M.
                    • kwieta4 Re: prawda? 27.04.04, 23:55
                      sama nie pieklam, ale kupilam, jak wszyscy, na ulicy. moze felerne jakies
                      byly???? ale ludzie sie zajadali:(
                    • hania55 Re: prawda? 28.04.04, 10:08
                      Pieczone kasztany są pyszne! We Francji jadłam też naleśniki z nadzieniem
                      kasztanowym - upiornie słodkie, ale fantastyczne :-)
                  • Gość: Pichciarz Re: prawda? IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 00:17
                    Wiesz Kwieta, chyba cię rozumiem. Myślę czasem, że ciecierzyca z puszki nieco
                    posłodzona byłaby dobrą imitacją kasztanów.
                    Oj, zacznie się teraz, dostanę za swoje...
                    • kwieta4 Re: prawda? 28.04.04, 02:20
                      nieeee:)) nie martw sie o uwagi, one zawsze sa tu w dobrych intencjach. ja sie
                      zgadzam, ze komus cos moze smakowac, a ja jakos jestem 'do tylu'. do paru
                      rzeczy sie jednak przekonalam, czytajac posty:)
                      b.dobrze jest wyprobowac rade 'z pierwszej reki' i to tak zyczliwej:))
                    • Gość: Marghe_72 Re: prawda? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.04.04, 09:21
                      Pichciarzu, dlaczego miaoby sie zaczac? De gustibus itp.
                      Ja np. nie znosze chociazby kolendry..
                      M.
                      • linn_linn Re: prawda? 28.04.04, 10:01
                        A ja wczoraj odkrylam w spizarni pudelko slynnych "marron glacés". Juz ich nie
                        ma, niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka