lunatica 27.04.04, 10:00 www.gastronomie.pl/produkty/kasztany/kasztany.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marghe_72 Re: kasztany, kasztany... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 10:59 Późną jesienią/ wczesną zimną.. pieczone, pachnące kasztany Czysta poezja.. M. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: prawda? 27.04.04, 11:36 Najlepsze są toskańskie "ubriache" (pijane). A oto przepis. Krok 1 - upiec kasztany, krok 2 - obrać kasztany, krok 3 - wrzucić z powrotem na patelnię, krok 4 - posypać cukrem, krok 5 - pokropić (dość hojnie) grappą lub czerwonym winem, ewentualnie pigwówką domowej roboty lub inną nalewką, krok 6 - całość podpalić i poczekać aż uformuje się karmel, krok 7 - zamieszać, krok 8 - delektować się tym ósmym cudem świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: prawda? IP: *.it / 62.233.189.* 27.04.04, 17:07 a ja ostatnio spalilam porcje kasztanow na wegiel...:-(((((((( buuuuuuuu.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: prawda? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 17:56 .. ja tam wychodowałam robaki (wstyyyyd).. ale miały być swiąteczną dekoracją. Za długo leżały:( M. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: prawda? 27.04.04, 20:07 czemu mnie one zupelnie nie smakuja:(((( uzywam tylko czasem 'wodne' z puszki, np. do szpinakowego dipa; sa chrupkie, co ma /niby/ podnosic atrakcyjnosc dipa. obeszlabym sie bez nich, jak bez kawioru, to straszne i wstyd, wiem:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: prawda? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.04.04, 21:05 Kwieta, a jadałaś pieczone? Ech.. ten zapach M. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: prawda? 27.04.04, 23:55 sama nie pieklam, ale kupilam, jak wszyscy, na ulicy. moze felerne jakies byly???? ale ludzie sie zajadali:( Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: prawda? 28.04.04, 10:08 Pieczone kasztany są pyszne! We Francji jadłam też naleśniki z nadzieniem kasztanowym - upiornie słodkie, ale fantastyczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: prawda? IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 00:17 Wiesz Kwieta, chyba cię rozumiem. Myślę czasem, że ciecierzyca z puszki nieco posłodzona byłaby dobrą imitacją kasztanów. Oj, zacznie się teraz, dostanę za swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: prawda? 28.04.04, 02:20 nieeee:)) nie martw sie o uwagi, one zawsze sa tu w dobrych intencjach. ja sie zgadzam, ze komus cos moze smakowac, a ja jakos jestem 'do tylu'. do paru rzeczy sie jednak przekonalam, czytajac posty:) b.dobrze jest wyprobowac rade 'z pierwszej reki' i to tak zyczliwej:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: prawda? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.04.04, 09:21 Pichciarzu, dlaczego miaoby sie zaczac? De gustibus itp. Ja np. nie znosze chociazby kolendry.. M. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: prawda? 28.04.04, 10:01 A ja wczoraj odkrylam w spizarni pudelko slynnych "marron glacés". Juz ich nie ma, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś