Dodaj do ulubionych

Lazania???

IP: 62.233.147.* 22.05.04, 22:27
Jak zrobić lazanię? Prosze o jakieś sprawdzone przepisy... jkabal@wp.pl
Obserwuj wątek
    • narysuj.mi.baranka Re: Lazania??? 23.05.04, 01:40
      Jest jeden przepis. + serce:) Znajdziesz w sieci:)
    • narysuj.mi.baranka Re: Lazania??? 23.05.04, 01:40
      Szukaj 'lasagne'. Trudne dla poczatkujacego. Pierwsza na pewno Ci nie wyjdzie.
      • Gość: anka Re: Lazania??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 10:08
        hmmm trudna ?? no oc ty mi za 1 razem juz ekstra wyszla :) kwestia chyba daru w rekach :p
    • Gość: Jarkus Re: Lazania??? IP: 62.233.147.* 23.05.04, 14:40
      Szukałem wszędzie, nigdzie nie ma dokładnego opisu...albo karza placic:(
    • narysuj.mi.baranka Lasagne. Przepis podstawowy 23.05.04, 14:50
      Jesli nie umiales znalezc w sieci przepisu to nie uda sie ta pierwsza ;)))

Składniki: makaron — lasagne (ok. 10 płatów)
      50 dag mięsa mielonego
      cebula
      2 pomidory
      przecier pomidorowy
      parmezan
      masło
      ząbek czosnku
      oregano, bazylia, pieprz, sól
      Sos beszamelowy:
      3/4 szklanki mleka
      5-6 łyżek mąki
      masło

Wykonanie:

Makaron ugotować na pół twardo. Na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno
      posiekaną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek. Pomidory sparzyć gorącą wodą,
      obrać ze skórki, pokroić na ósemki i dodać na patelnię. Dusić aż pomidory
      dokładnie się wymieszają z resztą. Dodać oregano, bazylię, sól, pieprz i kilka
      łyżek przecieru pomidorowego. Poddusić jeszcze chwilkę.
      W osobnym naczynku przygotować sos beszamelowy, mieszając razem wszystkie
      składniki.
      Naczynie żaroodoprne nasmarować masłem, dno posmarować sosem beszamelowym i
      układać w nastepującej kolejności: płat makaronu, nadzienie mięsne, starty
      żółty ser, następny płat makaronu. Na wierzchu posmarować pozostającym sosem
      beszamelowym.
      Włożyć do nagrzanego i piec ok. 30 min. w temp. 200°C.
      • Gość: lomas Re: Lasagne. Przepis podstawowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 16:37
        Baranku Ty nie jesteś wege??????????
        Pozdrawiam
        • narysuj.mi.baranka Re: Lasagne. Przepis podstawowy 23.05.04, 16:41
          Nie rozumiem...
          Czy bycie wege uniemozliwia mi wyszukanie w sieci przepisu dla pytajacego?
          • Gość: lomas Re: Lasagne. Przepis podstawowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 23:23
            Nie skąd znowu, ale wydawało mi się ze wege nie poda nikomu przepisu z mięsem .
            Pyszne lasagne można zrobić bez mięsa.
            Pozdrawiam
            • narysuj.mi.baranka Re: Lasagne. Przepis podstawowy 24.05.04, 11:37
              Jesli ktos nie zaznacza, ze jest wege to zakladam, ze nie jest wege:)
    • Gość: stefan Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 15:14
      Lazanie nie koniecznie trzeba zapiekac. Na pierwszy raz latwiej Ci bedzie po
      prostu ugotowac lazanie aldente (musisz probowac czy jest gotowa bo na pudelku
      raczej nie znajdzesz czasu gotowania, nie boj sie obgryzc lazanii bo potem i
      tak warto obciac kawalki tak by kluski byly kwadartowe a nie prostokatne) i
      poprzekaldac sosem do makaronu. Mam nadzieje, ze potrafisz znalezc przepis na
      sos, ktory Cie zadowoli.
      • Gość: Marghe_72 Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.04, 15:56
        Jak to nie trzeba zapiekac????
        Mozna nie obgotowywać, ale bez zapiekania to nie lasagne.
        M.
        • Gość: Stefan Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 16:40
          Gość portalu: Marghe_72 napisał(a):

> Jak to nie trzeba zapiekac????
          > Mozna nie obgotowywać, ale bez zapiekania to nie lasagne.

niestety nie masz racji...
          • linn_linn Re: Lazania??? 23.05.04, 16:51
            Nawet lasagne z ciasta domowego sa krotko zapiekane; pod grillem, ale jednak.
            Wystarczy kilka minut.
            • Gość: Kumaczek Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 16:55
              linn_linn napisała:

> Nawet lasagne z ciasta domowego sa krotko zapiekane; pod grillem, ale jednak.
              > Wystarczy kilka minut

ogladaliscie 2 tygodnie temu program Buon Appetito na Tele5?
              Kucharz - rodowity Wloch - robil tam lazanie z owocami morza, NIE zapiekal wcale
              • linn_linn Re: Lazania??? 23.05.04, 17:41
                A wiesz, ze ten program mialam nagrac i zapomnialam. Byc moze robil to pod
                grillem albo ukladal piramidke na talerzu. Wynika to z innych praw, ktore
                obowiazuja w restauracjach. Nie sadze jednak, aby o ten typ potrawy chodzilo w
                watkach Kuchni.
                • Gość: Kumaczek Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 18:02
                  linn_linn napisała:

> A wiesz, ze ten program mialam nagrac i zapomnialam. Byc moze robil to pod
                  > grillem albo ukladal piramidke na talerzu. Wynika to z innych praw, ktore
                  > obowiazuja w restauracjach. Nie sadze jednak, aby o ten typ potrawy chodzilo
                  > w watkach Kuchni.

Kucharz sam zrobil platy ciasta na lazanie, potem je ugotowal, odddzielnie
                  zrobil sos z owocami morza, ulozyl warstwami na talerzu, nie bylo absolutnie
                  zadnego zapiekania

• linn_linn Re: Lazania??? 24.05.04, 10:58
                    To jest wlasnie to, co nazwalam piramidka. Tak naprawde jest raczej makaron, a
                    lasagne tylko dlatego, ze ciasto krojone w duze platy. Ciasto jest jajeczne,
                    zrobione w domu, a sosy na ogol bardziej wykwintne. Calosc ma charakter
                    dekoracyjny i robiona jest na talerzach.
                    • linn_linn Re: Lazania??? 24.05.04, 10:59
                      A calosc dobrze jest wsunac na chwile pod grill. Dla polaczenia smakow i
                      ogrzania.
        • Gość: Stefan Re: Lazania??? IP: *.acn.waw.pl 23.05.04, 19:04
          Marghe jak zwykle wydaje sie ci sie, ze zjadlas wszystkie rozumy :/
          ostatnio NAPRAWDE sie czepiasz
          to, ze o czyms nie slyszalas, nie znaczy, ze to nie istnieje...

tak sie sklada, ze ja tez widzialem te lazanie BEZ ZAPIEKANIA przygotowywana w
          programie telewizyjnym przez zawodowego kucharza, rodowitego Wlocha
          • Gość: m\ Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.05.04, 13:21
            Nie , nie czepiam sie, i rozumów nie jadam.
            Lasagne to pasta al forno (czyli makaron z pieca - zapiekany). Poszukać Ci
            linków?

Tradycyjne lasagne sa zapiekane.
            Wariacje na temat istnieją.. Jak chociażby rewelacyjne lasagne z langustynkami
            z restauracji Biblioteka. Ale to są wariacje.. nie oryginalny przepis.
            M.
            • linn_linn Re: Lazania??? 24.05.04, 14:20
              Pasta al forno to moga byc takze rurki, penne.
              • Gość: Marghe_72 Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 24.05.04, 14:25
                Linn.. jasne, ale i lasagne:)
                M.
    • Gość: Marghe_72 Re: Lazania??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.05.04, 15:54
      Słabo szukałeś:)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11558250&a=11558288
    • kitty Re: Lazania??? 23.05.04, 17:57
      Po pierwsze - nie bój się, wyjdzie za każdym razem.
      Smak farszu zależy od twoich preferencji, dziś np. robiłam lazanie wege.
      Najpierw farsz (lub farsze). Np. biały ser + szpinak (rozmrożony z paczki lub
      świeży obgotowany pokrojony) + czosnek + inne zioła + sól + pieprz. Lub miesny -
      mielone podsmażone, na wytopiny z niego tłuszcz wrzucam cebulkę, czosnek,
      przyprawy itp. Lub inny - np podsmazone warzywa, papryka, cebulka, pomidory itp.
      Jako sosu wypełniacza możesz uzyć beszamelu lub śmietana(+ maślanka, jogurt)
      roztrzepana z jajkiem i gałką muszkalołową i przyprawami (ostatnio tak robię,
      jest b. ok).
      Formę smarujesz tłuszczem (masło). Polewasz odrpbina przygotowanego
      wypełniacza - raczej smarujesz. Mocze płaty lazani w wypełniaczu i układam.
      Moga zachodzić, mogą być na styk. Farsz. Warstwa płatów zamoczonych w
      wypełniaczu (obficie). Farsz - ten co na dole, lub inny. Warstwa zamoczonych
      płatów. Zalać obficie reszta wypełniacza, ma pokryc wszystko. Posypać startym
      serem - jaki masz. Forme przykryć np folią aluminową. Piec ok. 30-35 min w 180
      stopni. Odkryć folię, przyrumienić górę ok. 10 min.
      Koniecznie!!! Odczekać od końca pieczenia ok 15 min w piekarniku, wszystko musi
      sie ułożyć. Podawac na stół, zbierać pochwały!!
      • snow.white Re: Lazania??? 23.05.04, 22:50
        kitty napisała:

> Smak farszu zależy od twoich preferencji, dziś np. robiłam lazanie wege.
        noo i wtedy by mi smakowala,nie lubie mielonego miesa,a moja rodzina nie
        wyobraza sobie bez niego...
    • amused.to.death Re: Lazania??? 23.05.04, 18:14
      Ja zawsze kupuję płaty na lazanię Malmy - tam na pudełku jest przepis - bardzo smaczne i bardzo prosty:)))
    • Gość: anka Re: Lazania??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 21:50
      najważnbijesze farsz musi byc dosyc plynny jezli nie goujesz platow po 2 ja nei daje na sam dol platow tylko farsz i od niego zaczynam ukladnaie :)
      • Gość: Anna Re: Lazania??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 22:19
        Ja do lasagne dodaje również pieczarki smazone jako jedną warstwę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka