Dodaj do ulubionych

zakwas buraczany

IP: *.kamnet.pl 23.12.11, 18:31
Pierwszy raz robiłam zakwas z buraków i teraz nie wiem... Zrobiłam w 3 słoikach litrowych, nakryłam lnianą ściereczką. W jednym słoiku zrobił się na wierzchu jakiś "szlam" (nie wiem jak to nazwać), na drugim małe kawałeczki pleśni, w trzecim nic. Teraz, po przeszło tygodniu, nadal jest tak samo. Zebrałam "szlam", zlałam sok - jest wyraźnie kwaśny. Z drugiego słoika zdjęłam te maleńkie kawałeczki pleśni (dosłownie dwa), zlałam sok - jest lekko kwaśny, bardziej w nim czuję czosnek. Z trzeciego słoika nic ściągać nie musiałam, zlałam sok - lekko słodki, ale nie mocno. Wszystkie 3 słoiki były robione tak samo, razem przy kaloryferze stały. Słoiki wcześniej były wymyte i dwukrotnie wyparzone. Z którego słoika mam zakwas?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: zakwas buraczany 23.12.11, 18:52
      W każdym masz zakwas. Zmieszaj wszystkie razem i już. A do następnego zachowaj część tego to będziesz miała gwarancję, że następne będą takie same.
      • jacek1f jako rzecze... zaprawdę masz zakwasy trzy! :-) 23.12.11, 19:42
        Każdy dobry.
    • Gość: nelly Re: zakwas buraczany IP: *.kamnet.pl 23.12.11, 19:46
      Dziękuję!!! Jakże ja się cieszę :) Życzę wszystkim Wesołych i smacznych Świąt !!!
    • mi_nutka3 Re: zakwas buraczany 23.12.11, 21:11
      Gotowy zakwas buraczany nie powinien absolutnie mieć pleśni. Więc wywal ten z pleśnią, bo znaczy to, że rozmnożyły się nie te bakterie co trzeba. O tym czy zakwas jest gotowy świadczy przede wszystkim konsystencja - powinien być gęsty nicym syrop. Osobiście nie udało mi się jeszcze zrobić dobrego zakwasu, ale sporo o tym czytałam, więc może przydadzą się te informacje.
      • jacek1f tia... gesty syrop, to chyba ze sklepu 23.12.11, 21:59
        kondensat ...:-(

Od 15 lat robie prawie co tydzien zakwas i nigdy czegos takiego nie widzialem i nie slyszalem, naprawde.
        Co wiecej, pijemy caly czas zamiast chochakoli itp i placki plesniowe jakos nie zaszkodzily po usunieciu....
        Ale moze juz nie zyje i nie wiem, co mowie:-)
        smacznego.

gesty jak syrop - a jak niby i skad?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: tia... gesty syrop, to chyba ze sklepu 23.12.11, 23:26
          Jako żywo prowdę pisze. Nigdy nie miałem gęstości syropu, ale parę razy zdarzyło się, ze miał gęstość rzadkiego kisielu :)
          • jarek_zielona_pietruszka Re: tia... gesty syrop, to chyba ze sklepu 23.12.11, 23:27
            A żeby nie było placków pleśni wystarczy na wierzch nasypać roztartych suszonych liści chrzanowych.
          • kosmopolitesiorbut Re: tia... gesty syrop, to chyba ze sklepu 23.12.11, 23:28
            jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Jako żywo prowdę pisze. Nigdy nie miałem gęstości syropu, ale parę razy zdarzył
            > o się, ze miał gęstość rzadkiego kisielu :)
            Tyle tylko, że ten kisielowaty świadczy o tym, ze coś poszło nie tak i nadaje się... Do wywalenia.
            • jacek1f a moze mozna odparowac zakwas - i miec 23.12.11, 23:33
              syrop?
            • jarek_zielona_pietruszka Re: tia... gesty syrop, to chyba ze sklepu 24.12.11, 12:52
              Wszystko zależy od wzajemnych proporcji wody do buraków, czy też buraków do wody oraz dodatków i przypraw. Gdy jest więcej buraków jak wody to zakwas wychodzi gęsty, a gdy jest odwrotnie to faktycznie zakwas jest wodnisty.
      • kk345 Re: zakwas buraczany 23.12.11, 22:26
        > Osobiście nie udało mi się jeszcze zrobić dobrego zakwasu, ale sporo
        > o tym czytałam

Najciekawiej się robi, kiedy o gotowaniu wypowiada się teoretyk... Od czego niby ten zakwas ma się zrobić gęsty???od buraków, czy od czosnku? Pomyliłaś z zakwasem na chleb/żurek, ten rzeczywiście jest gęsty od mąki.
    • bombastycznie Re: zakwas buraczany 23.12.11, 22:39
      a ja mam pytanie też o zakwas ale trochę inne;) otóż zakwas wyszedł mi wyborny i już go dodałam do barszczu, zupa jest super, no ale zostało mi na prawdę sporo zakwasu, nie myślałam że zostanie go aż tyle, trzymam go w lodówce, ale co można z niego jeszcze zrobić oprócz barszczu rzecz jasna, może dodaje się go też do innych potraw? jakich?
      • wiecznie_glupia Re: zakwas buraczany 23.12.11, 23:05
        Możesz go pić jak kazdy napój. Obniza poziom cholesterolu i to za niewielkie pieniadze. W lodowce a nawet w temperaturze pokojowej dobrze sie przechowuje nawet pare miesiecy. W ciemnej butelce.
    • mhr2 3 sloiki, 3 wyniki i co?, 25.12.11, 09:58
      Gość portalu: nelly napisał(a):

Z trzeciego słoika nic ściągać nie musiałam, zlałam sok - lekko słod
      > ki, ale nie mocno. Wszystkie 3 słoiki były robione tak samo, razem przy kaloryf
      > erze stały. Słoiki wcześniej były wymyte i dwukrotnie wyparzone. Z którego słoi
      > ka mam zakwas?

za duzo czosnku i nieodpowiednie miejsce przechowywania,
    • feliks86 Re: zakwas buraczany 07.10.21, 07:33
      Mnie się wydaje, że powinnaś otrzymać zakwas buraczany, tylko w tym przypadku inaczej dobrałaś składniki. Ja swój przepis wziąłem z spichlerz-zdrowia.pl/blog/co-zrobic-z-zakwasu-z-burakow-pomysly-na-zakwas-z-burakow.html i wychodzi za każdym razem.
    • Gość: Hanna Re: zakwas buraczany IP: *.play-internet.pl 23.11.21, 15:55
      Witaj ! Nie piszesz jak robiłaś zakwas .
    • globette Re: zakwas buraczany 19.12.21, 18:17
      Ten z pleśnią powinnaś wyrzucić xDDDD

Trzeci zrobił sie prawidłowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka