Dodaj do ulubionych

cammembert i wina

IP: *.dyn.iinet.net.au 19.06.12, 13:29
no tak sie sklada, ze lubie cammembert, a nie znosza Brie

lubie tez shirazy i inne czerwone, ale takie z pelnym bukietem, dojrzale wina

a z bialych to tylko lekkie ...chenin, sauvignion blanc itd

czasami lubie sie tymi winami "upic do nieprzytomnosci" :PPP, ale jestem na tyle przytomna by zauwazyc, ze podane pod koniec upijania sie.... przekaski/ sery no jakos sie nie konweniuja...no bo taki na przyklad (ulubiony) cammembert ...... jakos sie nie podklada pod dobrego shiraza...jakos to za mdlo- slodko wypada

no jakie wina pod ten cammembert sie nadadza???

macie jakies dobre cammembertowe doswiadczenia

wiem, wiem, pewnie zalozylam byla taki watek jakies nascie lat temu, wiec "dlaczemu siem powtarzam" ?

...no pewnie dlatemu, ze wierze w potege ROZWOJU polskich 'forumnow' ;P
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: cammembert i wina 19.06.12, 13:35
      Powtorz jeszcze pytanie tutaj

forum.gazeta.pl/forum/f,18,Wino.html
    • ania_m66 Re: cammembert i wina 19.06.12, 14:07
      nie wiem jak z twoim niemieckim, lub jak dobry jest tlumacz automatyczny w np chrome
      www.spiegel.de/spiegel/print/d-13684941.html
      artykul jest dosc mocno stary, ale to nie znaczy, ze cos sie diametralnie zmienilo. nosi piekny tytul "camembert jest zabojczy" - oczywiscie nie doslownie, a dla smaku wina.
      facet od tej tezy wie co mowi.
      • Gość: senin Re: cammembert i wina IP: *.dyn.iinet.net.au 19.06.12, 14:32
        ania_m66 napisała:

> nie wiem jak z twoim niemieckim, lub jak dobry jest tlumacz automatyczny w np c
        > hrome
        > rel="nofollow">www.spiegel.de/spiegel/print/d-13684941.html

no nie przesadzaj, aniu, nie probowalam twprawdzie tego automatycznego tlumacza, ale doprawdy nie wierze by mogl tu cos dobrego zdzialac

"Käse paßt nicht zu Rotweinen"... moze i ma racje, ale ja akurat lubie wszystkie niebieskie sery z czerwonym ( shirazem)

no hcyba zartujesz!

wywiad dosc napuszony, powiedzialabym nawet, snobistyczny...

takie troche winiarskie "blah, blah, blah'

moj niemiecki jest OK nawet po 20 latach nieuzywania
      • Gość: senin Re: cammembert i wina IP: *.dyn.iinet.net.au 19.06.12, 14:59
        no i...
        po miemniecku przeczytalam

tlumaczenie na angielski w chromie OK

na polski... ot takie sobie ...- znaczy siem beznadziejne

w artykule glupota...., ze czerwone z serami to nie to.... z niebiesko-plesniowymi sa swietme wg mnie

no chyba sie juz nikogo nie bede pytac, tylko poeksperymentuje samodzielnie

dzisiejszy camembert ze zwyklym dry red (z niskiej polki) dosc fajnie smakowal...

wiec ...what the heck
        • Gość: x te z dolnej półki można w ciemno kupować, IP: *.unitymediagroup.de 19.06.12, 15:28
          do jedzenia zawsze pasują, a jeżeli nie, to nie szkoda pieniędzy, jak w przypadku drogich win, które okazują się do niczego ;)
          Australijski shiraz kupuję jak tylko pojawił się w Niemczech, podobnie południowoafrykański. Tylko kalifornijskie omijam szerokim łukiem ze względu na ich laboratoryjne pochodzenie.
          • kosial79 Re: te z dolnej półki można w ciemno kupować, 19.06.12, 19:02
            Ja od dłuzszego czasu kupuje wina w dyskontach...te z biedry i lidla pobijaja cenowo absolutnie wszystko.Az dziw ze tyle sklepow z winami jeszcze :)Tak samo jak Lidlowy camebert..też niszczy inne.Zwlaszcza ceną.
            • krysia2000 Re: te z dolnej półki można w ciemno kupować, 19.06.12, 19:47
              I tylko ceną.
          • jackk3 Re: te z dolnej półki można w ciemno kupować, 19.06.12, 20:32
            Jak sie chce kupic dobre 'kalifornijskie' (cokolwiek to ma znaczyc) do kilkunastu $ to sie nie ma co dziwic. Naprawde dobrej jakosci wina z US sa znacznie lepsze od tych z Au (ogolnie mowiac).
        • jackk3 Re: cammembert i wina 19.06.12, 20:53
          Ja bym w biale poszedl:
          Ehrenfelser, Pinot Gris, Muscat czy wreszcie Gewurztraminer (cholera az zeby bola od tych nazw!). Ale te wina musza byc dobrej jakosci wg mnie (polecam od nas z rejonu Okanagan/Can, byc moze mozesz je dostac u siebie). U nas klimat idealny na wlasnie tego rodzaju odmiany. Oprocz tego moze cos z rodzaju 'Late Harvest'?
    • krysia2000 Re: cammembert i wina 19.06.12, 19:26
      Spróbuj białych z tłustszym ciałem. Chardonnay w stylu śmietankowym, na skali słodkości/wytrawności balansujący na pograniczu z lekkim przechyłem w stronę słodyczy. Mi wchodzi. No i... ale to już kwestia gustu, popróbuj towarzystwa deserowych win: porto, sauterny, tokaje, marsale, a nawet madery. Poza tym zachęcam do pożenienia kamemberta z cydrem (to przy delikatnym raczeniu się), albo kalwadosem (kiedy idziemy na całość).

--
      To pisałam ja, Krysia2000, kuchmistrzyni samozwańcza.
      • buka007 Re: cammembert i wina 19.06.12, 20:49
        a właśnie do camemberta to ja bym jakies młode białe widziała, może cos bardziej wytrawnego , riesling, albo szary burgunder? ;-)
        • krysia2000 Re: cammembert i wina 19.06.12, 23:05
          A ja obstaję przy łagodniejszych, aksamitniejszych i słodszych. Riesling tak, ale nie wytrawny. Jabłkowe alki (cydr, kalwados) łączy się z camembertem standardowo. W końcu Normandia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka