Dodaj do ulubionych

ulubione potrawy z jajek

IP: *.nplay.net.pl 10.09.12, 21:47
ostatnio mam faze na jedzenie potraw z jajek. byly jajka faszerowane pieczarkami, spicy devilled eggs, jajecznica na wedzonym boczku z cebula, jajko na miekko ze swiezym chlebem z maslem, pasta jajeczna z wedlina i zielenina, jajka w sosie tunczykowym...
co zjesc jutro? dla usprawiedliwienia dodam, ze jestem w ciazy :D cholesterol ok
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 22:00
      1. Jajko w majonezie posypane szczypiorkiem - najprostsze, co może być :-)
      2. Jajko na twardo w plasterki na kanapkę - posolone, popieprzone, z kropką majonezu/musztardy/ketchupu
      3. Jajko na twardo w sałatkach różnych - ja lubię prostą: kwaszony ogórek w kostkę, jajko w ostkę, słodka cebula w kostę, sól, pieprze, ew. cukier do smaku i odrobina (dosłownie!) majonezu, nie wiem tylko czy w Twoim stanie będzie to dobry pomysł...
      4. Jajko sadzone na plastrze szynki z plasterkiem sera żółtego na wierzchu - jw :-)
      5. Jajko w omlecie, tzw. grzybku lub naleśnikach...
      6. Jajko w koszulce

Bardziej wyszukane potrawy pewnie też dostaniesz zaraz :-)
    • Gość: breskva Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.09.12, 22:03
      Sałatka z łososiem, jajkiem, pomidorami, czerwoną cebulą, ulubioną sałatą i cytrynowym winegretem
      Lub klasyk - pasta jajowa z cebulką lub szczypiorkiem
    • kumite Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 22:24
      Kotlety z jajek!
      • trzywjednym Re: ulubione potrawy z jajek 30.11.12, 16:03
        mmmm - kotlety z jaj :) ulubione danie z przedszkola :)
        teraz domagają się ich moje dzieci.
        ja poza tym wszystkim, co już zostało wymienione, lubię jajka wbite na blaszkę ze szpinakiem z puszki (całe liście) z dodatkiem czosnku, i upieczone w piekarniku (piekę tyle, żeby się ścięły).
    • Gość: miu Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 22:24
      Na miekko - mam slabosc do letnich (zniesionych latem) jajek na miekko od kur "od chlopa", czyli takich ktore nie dostawaly nawet paszy, tylko ziaro, slonce, trawa i... wolnosc.
      Do takiego jajka odrobina dobrego masla, sol = pelnia szczescia ;)

Poza tym bardzo lubie jajka z majonezem, ale z nimi nie szaleje.
    • Gość: Endy Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.gdynia.mm.pl 10.09.12, 22:24
      białko jajek na twardo w kosteczke, do miski, na to cebula/szczypiorek w poszatkwoane(nie mieszac), na to kawałki makreli, popieprzyc(nie mieszac), na makrele lycha majonezu(jogurtu z majoneze, jak wolisz), na to zetrzec na drobnych oczkach zolto jajów z ktorych wzięlas białka na pierwsza warstwe:) proporcje, jak kto lubi, na 30 dag makreli 3-4 jaja wystarcza mysle:)przechowywac w lodowce przykryte, zeby zoltko sie nie zsychało, mozna tez zoltko wymieszac ze startym zoltym serem:) ew dodac jakas wartswe od siebie(ogorek, papryka), ale taka jak podałam jest pychotka:)
    • kosmopolitesiorbut Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 22:26
      www.przepisykulinarne.org/potrawy_z_jaj
      www.przepisykulinarne.org/jajka_po_wiedensku_8958.html
      www.przepisykulinarne.org/jajka_marynowane_kolorowe_9084.html
      www.przepisykulinarne.org/akuri_jajecznica_po_indyjsku_8859.html
      www.przepisykulinarne.org/jaja_w_sosie_pirackim_8483.html
      www.przepisykulinarne.org/pasta_kanapkowa_z_podwedzonych_szprotek_7561.html
      www.przepisykulinarne.org/szakszuka_4657.html
      www.przepisykulinarne.org
      No i pamiętaj, że nie tylko "kurzęce" jaja są.
    • Gość: Endy Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.gdynia.mm.pl 10.09.12, 22:30
      no i jeszcze zurek z jajem czy barszcz ukrainski z jajem :)

i utylizacja resztek - makaron (swiderki,muszelki, kolanka itp) poddsmazyc z szynka/ boczkiem/kielbaska/parowka, szczypiorem/ cebulka, pieczarkami, itp...zalac roztrzepanymi jajkami, mieszac az jajka sie zetna i zespola skladniki:)pozerac z pomidorkiem/ keczupem:)
    • amused.to.death Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 22:57
      ja ostatnio w przypadku takich poszukiwań - używam tastespotting - i ewentualnie wypróbowuję to co mi się na obrazkach podoba;)

A w przypadku jajek jest tego całkiem sporo:)
      www.tastespotting.com/search/eggs/1
      • amused.to.death Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 23:01
        i jeszcze:
        jajka na miękko z tostami z serem i ziołami - to robiłam niedawno.
        a te niby tosty ogromnie mi smakują.
        smittenkitchen.com/blog/2012/03/soft-eggs-with-buttery-herb-gruyere-toasts/
      • marynarkawpaski Re: ulubione potrawy z jajek 04.12.12, 16:02
        > A w przypadku jajek jest tego całkiem sporo:)
        > www.tastespotting.com/search/eggs/1

Jaka cudowna strona... Od wczoraj siedzę i wypisuję przepisy, które KONIECZNIE muszę wypróbować przed świętami. I lista prezentów też się wydłuża :D
    • bene_gesserit Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 23:26
      Duszone w czymkolwiek wschodnim w sosie pomidorowym - warzywa w sosie ze wschodnimi przepisami, w tym robi się zaglębienie, wbija jajko i poddusza, podaje razem. Bardzo dobre, w dodatku szybki i treściwy obiad.

I taki japońskie coś na słono - ni to zupa, ni to custard, ni to flam - zaciągnięte wywarem z warzyw, miesa/ryb jajka, zapieczone w naczyńku z przykryciem, całość wygląda bardzo delikatnie i pewnie tak smakuje.

Noi jajka zapiekane z pieca (np na grzance ze szpinakiem, grujerem i pieczarkami).
    • salsadura Re: ulubione potrawy z jajek 10.09.12, 23:29
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,136297810,136297810,Jak_se_jaja_robicie_.html
    • beata_ Hardcore :-D 10.09.12, 23:58
      Ulubione danie mojej mamy (ja tego nie lubiłam) - CEBULAK!

Duszona prawie do papki cebula, doprawiona solą, pieprzem i na koniec jajkami... po drodze ewentualnie pomidory - ze skórkami lub bez...
      Mieszanka mocno wybuchowa! :-D
      • coralin Re: Hardcore :-D 01.12.12, 11:26
        Moja mama też lubi, a mnie również smakowało, choć jadłam może ze 2 razy.
    • kamilsakalus Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 00:35
      Zdecydowanie klasyczne jajko po benedyktyńsku. Warunek jeden: musi być wiejskie jajo, które ma smak i nie śmierdzi paszą
      • vandikia Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 21:41
        dasz przepis?
    • nottymoni Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 01:14
      salatka z jajek i porow
      jajko z plynnym zoltkiem w bulce z bekonem - wynalazek angielski.
    • default Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 11:32
      obudzone.dziecko napisał:

> Jajek się nie je.

Pewnie że nie - jajka się wysiaduje.
      :)
      -----------------------------------
      Ciemność pędzi ku mnie/ Łagodnie / Ciemność jest cicha, miękka i ciepła/ Paraliżuje/ Jak strach : co będzie jeśli się obudzę ? (kjz, „Zasypianie” )
    • Gość: mw Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.12, 14:47
      dla mnie i tak jajecznica na maśle + sól ponad wszystko:)
    • Gość: ziemia Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.nplay.net.pl 11.09.12, 15:00
      o rany!
      :D :D :D :D :D
      dziekuje!
      • crea.tura Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 16:23
        Ja uwielbiam pastę jajeczną :) ścieram jajka na tej dużej tarce, do tego starty ser żołty, odrobina majonezu i śmietany, przyprawione łyżeczką musztardy, solą, pieprzem i szczypiorem. Tylko musi poleżeć z 2h w lodówce, żeby smaki przeszły :)
        • iwonia2 Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 17:43
          A lubie omlety z warzywami,szynka,pieczarkami z czym tylko chcesz!!
          A moze frittate??W wyszukiwarce sa cudne przepisy,pozaglaj:)
          • iwonia2 Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 17:45
            Tzn.pozagladaj :)
    • poduszkka Pasta jajeczna 11.09.12, 18:29
      Pasta jajeczna, pyszności;) Jajeczka na drobno, dodać do tego drobno pokrojoną cebulkę, troszeczkę czosnku, majonez. Doprawić solą i pieprzem!:)I smacznego;)
      • bene_gesserit Re: Pasta jajeczna 11.09.12, 21:48
        Pasta jajeczna - tak!
        Ale bez cebuli, za to ze szczypiorkiem i bez czosnku, ale z chrzanem. Dużo pieprzu i soku z cytryny :)
        • beata_ Re: Pasta jajeczna 12.09.12, 01:10
          bene_gesserit napisała:

> Pasta jajeczna - tak!
          > Ale bez cebuli, za to ze szczypiorkiem i bez czosnku, ale z chrzanem. Dużo piep
          > rzu i soku z cytryny :)

He, he - co kto lubi (jak zwykle) :-)
          Pasta albo bez cebuli, trochę słodkiej, koniecznie ze szczypiorkiem, solą i pieprzem, bez czosnku i cytryny - za to z odrobiną łagodnej musztardy i majonezem (koniecznie Kieleckim - inne mdłe!) + parówka (np łukowska, bo ma smak parówki, ew. berlinka, ale już mniej chętnie). Składniki stałe - jajka, parówka, cebula (jeśli daję) - mielone w maszynce do mięsa.
          Całość - dla mnie pycha! Można dodać ketchup lub trochę koncentratu pomidorowego - dla odmiany. Niestety bardziej naturalne pomidory się nie nadadzą chyba - rozwodnią całość, a szkoda...
        • beata_ Miało być... 12.09.12, 01:42
          Pasta albo bez cebuli, ALBO trochę słodkiej...
          Bez drugiego "albo" wyszło bez sensu :-)
        • Gość: Gość Re: Pasta jajeczna IP: *.play-internet.pl 30.11.12, 15:30
          Dokładnie, jak kto lubi:) ja np. bardzo lubię pastę ze startym żółtym serem np goudą (fajnie słonawa jest ta z serenady). A co do szczypiorku czy cebuli to raczej zielone, ale wszystko zależy co akurat jest dostępne:)
    • vandikia Re: ulubione potrawy z jajek 11.09.12, 21:40
      polecam Ci spróbować przepis grumko fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119805388,119805388.html

przepis jest dość kaloryczny ale godny wypróbowania
      • Gość: Endy Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.gdynia.mm.pl 12.09.12, 02:19
        o tak!
    • Gość: q Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.12, 10:46
      Jajecznica na masełku z dodatkiem wędzonego łososia i szczypioru - pychaaaa...własnie jadłam na śniadanie..Z tym, że łososia dodajesz jak juz bedzie praktycznie ścieta, żeby ten łosoś był tylko dodatkiem a nie zdominował całej jajecznicy ..
    • lonely.stoner Re: ulubione potrawy z jajek 12.09.12, 11:55
      wedzona ryba z jajkiem gotowanym na wodzie: (otworz w google chrome i przetlumacz jak nie znasz angielskiego na polski): allrecipes.co.uk/recipe/3596/smoked-haddock-with-poached-egg.aspx

albo kedgeree- czyli ryz curry z ryba i jajkiem (bardzo dobre) : www.wielkiezarcie.com/recipe40485.html
    • mhr2 Re: ulubione potrawy z jajek 12.09.12, 12:11
      nimi nie experentuje, lubie z kartoflami i szpinskiem(sie zajadam),
      oczywiscie "na mieko" pora dnia nie ma znaczenia,"sadzone" na boczku,
      albo jajecznice z nie "klepanych jaj", "surowe" panierowane z fryterki na salatce,
      "wiecej grzechow nie mam",
    • linn_linn Re: ulubione potrawy z jajek 17.09.12, 10:19
      Ostatnio jadlam na Sycylii jajka faszerowane posypane makiem :)
    • Gość: Marek Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.158.3.68.dyn.user.ono.com 01.12.12, 13:23
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,89043685,89043685.html
      www.youtube.com/watch?v=MwyNm3G3F6c
      • Gość: kobmin Re: ulubione potrawy z jajek IP: *.play-internet.pl 01.12.12, 19:41
        1. kotlety z jajek
        2. omlety
        3. sałatki majonezowe
        4. pasty jajeczne
        5. jajecznica
        6. jajko na miękko lub na twardo

• kaskahh Re: ulubione potrawy z jajek 01.12.12, 19:45
      moje ulubione jajka w sosie tatarskim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka