17.12.15, 08:39
Babcia uczyła, że omlet, to ubite na sztywno białko + trochę cukru + żółtko + dwie łyżki mąki smażone na patelni pod przykrywką na małym ogniu. Wychodzi taki biszkoptowy pancake. Je się to zwykle z konfiturą. Dopiero na starość się dowiedziałam, że wg większości omlet, to taki placek z jajecznicy:D
Kojarzycie taki przepis?
Obserwuj wątek
    • Gość: x babcia była niezorientowana, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.12.15, 08:58
      • bialeem Re: babcia była niezorientowana, 17.12.15, 11:48
        Babcia była najlepsza;)
        • jackk3 Re: babcia była niezorientowana, 17.12.15, 19:46
          Ale o omlecie nie miala pojecia.
          • bialeem Re: babcia była niezorientowana, 17.12.15, 21:32
            Babcia to babcia. Babcie mają pojęcie o wszystkim. O!
    • en-n Re: Omlet 17.12.15, 12:42
      Owszem, kojarzę - jadłam w dzieciństwie, nazywało się to u mnie w domu omlet biszkoptowy, a placek z jajecznicy - omlet francuski.
    • beata_ Re: Omlet 17.12.15, 14:26
      U mnie nazywało się to omlet "grzybek" i zawsze było na słodko.
      Omlet-omlet, to rzeczywiście placek z jajek bez mąki i bitego białka, jadany zwykle na wytrawnie.
      • bene_gesserit Re: Omlet 17.12.15, 21:13
        U mnie w domu rodzinnym to też był 'omlet-grzybek', też na słodko.
        'Placek z jajecznicy' jest dobry też z dzemem, ale to dla koneserów, jak placki ziemniaczane z dodatkiem tartej cebuli, po usmażeniu jedzone z cukrem :)
        • bialeem Re: Omlet 17.12.15, 21:30
          Z cukrem się je w Wielkopolsce:) Byłam w szoku jak kiedyś dostałam placek po węgiersku, który dla wielkopolanki jest praktycznie plackiem ziemniaczanym (z definicji z cukrem i ev śmietaną) z gulaszem. Z gulaszem się robi pyzy na parze albo kopytka!;)
        • beata_ Re: Omlet 17.12.15, 23:39
          bene_gesserit napisała:

> [...] jak placki ziemniaczane z dodatkiem tartej cebuli, po usmażeniu jedzone z cukrem :)

Ależ takie właśnie placki (z cebulą) jedzone z cukrem są jedynie słuszne! ;-)
          Ba! Pieprz jeszcze w nich jest, że o soli nie wspomnę :-)))
    • ana119 Re: Omlet 17.12.15, 20:08
      Znam, są różne wersje omletow a ten nosi chyba nazwę królewski. Są omlety z mąka i bez mąki tak samo jak białko ubite lub tylko wybierane całe jajka. Co kraj to inna wariacja i zawartość. Obecnie mój nr jeden to dodatek chleba i cebuli a reszta dowolna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka