slon_bim-bom 25.09.04, 08:26 Moja mama dostała w prezencie mak,i teraz nie wiadomo co z nim zrobić. Do czego (oprócz makowca) można użyć maku?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: co zrobić z makiem?? IP: *.upc-g.chello.nl 25.09.04, 09:33 Mozna robic jeszcze inne ciasta, np mrowkowiec, albo zrobic tort na biszkopcie z makiem, do dekoracji np bulek. Mozna zrobic jeszcze jakies rozne potrawy wigilijne, kluski z makiem itd. A poza tym, moze chyba polezec do swiat, a wtedy jak znalazl :) Odpowiedz Link Zgłoś
massom ja wiem co, ale to nielegalne... ;-) 25.09.04, 10:08 a tak poważnie - makowiec. Najlepsze wilgotne ciasto świata... z rodzynkami i miodem... albo (mimo że jeszcze świąt nie ma - ale jako wprawkę potraktować - KUTIĘ - mniam...) PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
slon_bim-bom Re: ja wiem co, ale to nielegalne... ;-) 25.09.04, 10:59 A do jakiegoś mięsa, coś?? Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: ja wiem co, ale to nielegalne... ;-) 25.09.04, 13:54 Zrobiłam parę razy rybę panierowaną w maku i zrobiła furorę. Bierzesz filety z jakiejś przyzwoitej ryby (ja wybieram solę albo sandacza), panierujesz w mące, mleku i maku (w tej kolejności) i ostrożnie, żeby nie uszkodzić panierki, obsmażasz na oliwie. Potem przekładasz do piekarnika i trzymasz w cieple, a w tym czasie możesz przygotować dodatki. Powinny być kolorowe, bo ta ryba wygląda jak kawał asfaltu. Może być sałatka z buraczków, pieczone ziemniaki, albo takie mrożone kulki ziemniaczane. Robiłam do tego sos pomarańczowy na bazie soku i białego wina, a całość układałam na liściach sałaty. Odpowiedz Link Zgłoś