Gość: Patrycja IP: *.zerom.4lan.pl / *.optinex.pl 02.12.04, 17:45 proszę o taki łatwy i nie udziwniony przepis na naleśniki z serem. Zwykłe naleśniki.no i czym je najlepiej polać. jestem jeszcze młodziutka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fettinia Re: naleśniki z serem- proszę 02.12.04, 21:02 Nalesniki to niby proste danie ale latwo je zepsuc;)Najwazniejsza jest patelnia-najlepsza z grubym dnem.Trzeba mocno ja rozgrzac,odrobina masla i wylac ciasto by pokrylo cala powierzchnie. Ciasto robie "na oko"mleko+jajka+maka+ciut wody mineralnej gazowanej-zmiksowac,odtawic na pol godziny.Powinno miec gestosc kwasnej smietany. Farsz z sera-zalezy co kto lubi-na slodko to cukier+cukier waniliowy+cynamon lub na ostro farsz jak do ruskich pierogow:) Powodzenia zycze przy eksperymentowaniu:)Polewa nie jest konieczna.Ale jesli bardzo chcesz to na slodko rozpusc troche czekolady,a na ostro zrumieniona cebulka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: naleśniki z serem- proszę IP: *.zerom.4lan.pl / *.optinex.pl 03.12.04, 17:17 napewno już nikt nie poda mi bardziej dokładniejszego przepisu z proporcjami? nikt nie umie takich zwykłych naleśników ze słodkim serem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paratha Re: naleśniki z serem- proszę IP: *.slip.uiuc.edu 04.12.04, 00:08 oj, umieja umieja, tyle tylko ze moze nikt nie dysponuje szczegolowym przepisem o jakim wspominasz. JA tez robie ciasto "na oko". Mozesz zaczac od 2 jajek, dosypac maki i stopniowo dolewc mleka - jak ciasto zrobi sie gladkie - smazyc. Co do farszu:Twarozek wymieszac z zoltkiem i cukrem. Ot i cala filozofia. Oczywiscie jesli masz zyczenie mozesz pokombinowac z dodatkami takimi jak: wanilia, orzechy, migdaly.SZczegolnie te ostatnie wygladaja i smakuja rewelacyjnie. Wystarczy ze je uprazysz (cienkie plasterki) i posypiesz nimi zapieczone nalesniki +smietana powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Dokładne proporcje :) 04.12.04, 01:31 Teoretycznie na 12 naleśników: 200 g mąki 2 jajka 500 ml "płynu" - np. 250 ml mleka i 250 wody mineralnej łyżka roztopionego masła (albo oleju) Od takich proporcji zwykle wychodzę, a potem i tak dolewam i dosypuję. Nie bój się i próbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: naleśniki z serem- proszę 04.12.04, 02:29 U mnie w domu "chodzi" przepis, który był dołączony do miksera zakupionego przez rodziców gdzieś w latach 70-tych: 1 jajko 1 szklanka płynu (metodą prób i błędów wyszło, że najlepiej mleko pół na pół z wodą) 1 łyżka oleju mąka - no właśnie - mąka jest niewątpliwie, ale zawsze dosypywana łyżką na oko szczypta soli To jest przepis podstawowy, który można powiększać mnożąc wszystko razy dwa lub trzy. A na tym podstawowym (niewiele kosztuje) można eksperymentować. Czyli zaczynamy: 1. Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać olej, sól, ze dwie łyżki mąki i trochę płynu - zacząć ubijać, najlepiej ubijaczkami miksera. 2. Dolać trochę płynu, znowu dwie łyżki mąki - ubijać. 3. Wlać resztę płynu i ocenić gęstość - jak za rzadki, dodać mąki (tu dużo zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki). Ta ocena gęstości to wychodzi w praktyce. Ciasto zaraz po zakończeniu ubijania powinno być takie mniej więcej jak żel do kąpieli. 4. Odstawić na pół godziny. W tym czasie gluten w mące pęcznieje i cieto robi się bardziej gęste. 5. Rozgrzać troszkę patelnię, kapnąć parę kropel oleju i rozprowadzić go na całej powierzchni przy pomocy ręcznika papierowego zwiniętego w kulkę. Na początku lepiej trenować na mniejszej teflonowej patelni ok.20cm średnicy. 6. Rozgrzać patelnię mocniej (jak mocno, też musisz potrenować) i wlać pierwszą porcję ciasta - najlepiej małą chochelką - tak aby pokryło dno równą warstwą. Smażyć tak długo, aż brzegi zaczną sie podnosic. Wtedy widelcem trzymanym w lewej ręce unieść brzeg tak wysoko, aby dało sie pod naleśnik wsunąć drewnianą łopatke trzymaną w prawej ręce. Przewrócić naleśnik. Na początku nie kombinuj z podrzucaniem. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi, bo ciasto jest za rzadkie/za gęste (dosypać maki/dolać wody i trochę ubić), patelnia za gorąca/za zimna. Potem idzie już łatwiej. Życzę powodzenia i smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: naleśniki z serem- proszę 04.12.04, 11:37 Aha, do kolejnych naleśników nie musisz już patelni natłuszczać. "Smarem" jest ten olej dodany do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: naleśniki z serem- proszę IP: *.zerom.4lan.pl / 80.51.144.* 04.12.04, 12:00 dzięki,dzięki bardzo teraz juz nieco więcej rozumiem.Są jeszcze ludzie którzy nie zadzierają nosa i pomogą w takiej błahej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e_katt Re: naleśniki z serem- proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 12:48 wiesz co, to, że ludzie nie podają dokładnego wykazu składników itd. nie wynika ze złej woli czy "zadzierania nosa" po prostu: przygotowanie naleśników ma to do siebie, że w wielu domach odbywa się to metodą 'na oko' i tyle > pomogą w takiej błahej sprawie poza tym, chyba jednak te naleśniki to nie całkiem taka 'błaha sprawa', jak piszesz.. ;-) powodzenia w smażeniu Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: naleśniki z serem- proszę 04.12.04, 12:01 jesli robie nalesniki z 3 jajek( a najczesciej tak robie, bo mam w domu strasznego nalesnikowageo łasucha) to jedno lub 2 bialka ubijam i dodaje na koniec do ciasta. trudniej sie je smazy, ale do slodkiego nadzienia sa bardzo fajne, takie puchate. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Patrycjo:) 04.12.04, 16:46 Odpisalam ci z dobrej woli nie zadzierajac nosa jako pierwsza.Doprawdy trudno czasem podac dokladne proporcje czegos co sie od lat robi.Wiele zalezy rowniez od maki-do jednego gatunku nalezy dolac wiecej mleka do drugiego mniej.Dlatego proporcje sa na "oko"-daleka od zadzierania nosa jestem bo tez tego nie lubie-pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: Patrycjo:) IP: *.zerom.4lan.pl / *.optinex.pl 04.12.04, 21:04 oczywiście,pewnie żle napisałam ale tak długo czekałam,aż mnie ktoś oświeci,myślałam że w świecie jedzenia typu:ananas+ kurczak(ble)nikt nie chce się przyznać do naleśnika z serem,pozdrawiam i przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś