Dodaj do ulubionych

naleśniki z serem- proszę

IP: *.zerom.4lan.pl / *.optinex.pl 02.12.04, 17:45
proszę o taki łatwy i nie udziwniony przepis na naleśniki z serem. Zwykłe
naleśniki.no i czym je najlepiej polać. jestem jeszcze młodziutka
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: naleśniki z serem- proszę 02.12.04, 21:02
      Nalesniki to niby proste danie ale latwo je zepsuc;)Najwazniejsza jest
      patelnia-najlepsza z grubym dnem.Trzeba mocno ja rozgrzac,odrobina masla i wylac
      ciasto by pokrylo cala powierzchnie.
      Ciasto robie "na oko"mleko+jajka+maka+ciut wody mineralnej
      gazowanej-zmiksowac,odtawic na pol godziny.Powinno miec gestosc kwasnej smietany.
      Farsz z sera-zalezy co kto lubi-na slodko to cukier+cukier waniliowy+cynamon lub
      na ostro farsz jak do ruskich pierogow:)
      Powodzenia zycze przy eksperymentowaniu:)Polewa nie jest konieczna.Ale jesli
      bardzo chcesz to na slodko rozpusc troche czekolady,a na ostro zrumieniona cebulka:)
        • Gość: paratha Re: naleśniki z serem- proszę IP: *.slip.uiuc.edu 04.12.04, 00:08
          oj, umieja umieja, tyle tylko ze moze nikt nie dysponuje szczegolowym przepisem
          o jakim wspominasz. JA tez robie ciasto "na oko". Mozesz zaczac od 2 jajek,
          dosypac maki i stopniowo dolewc mleka - jak ciasto zrobi sie gladkie - smazyc.

          Co do farszu:Twarozek wymieszac z zoltkiem i cukrem. Ot i cala filozofia.
          Oczywiscie jesli masz zyczenie mozesz pokombinowac z dodatkami takimi jak:
          wanilia, orzechy, migdaly.SZczegolnie te ostatnie wygladaja i smakuja
          rewelacyjnie. Wystarczy ze je uprazysz (cienkie plasterki) i posypiesz nimi
          zapieczone nalesniki +smietana
          powodzenia:)
    • nobullshit Dokładne proporcje :) 04.12.04, 01:31
      Teoretycznie na 12 naleśników:
      200 g mąki
      2 jajka
      500 ml "płynu" - np. 250 ml mleka i 250 wody mineralnej
      łyżka roztopionego masła (albo oleju)

      Od takich proporcji zwykle wychodzę, a potem i tak dolewam i dosypuję.
      Nie bój się i próbuj.

    • barbamamaa Re: naleśniki z serem- proszę 04.12.04, 02:29
      U mnie w domu "chodzi" przepis, który był dołączony do miksera zakupionego
      przez rodziców gdzieś w latach 70-tych:
      1 jajko
      1 szklanka płynu (metodą prób i błędów wyszło, że najlepiej mleko pół na pół z
      wodą)
      1 łyżka oleju
      mąka - no właśnie - mąka jest niewątpliwie, ale zawsze dosypywana łyżką na oko
      szczypta soli

      To jest przepis podstawowy, który można powiększać mnożąc wszystko razy dwa lub
      trzy. A na tym podstawowym (niewiele kosztuje) można eksperymentować.

      Czyli zaczynamy:
      1. Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać olej, sól, ze dwie łyżki mąki i
      trochę płynu - zacząć ubijać, najlepiej ubijaczkami miksera.
      2. Dolać trochę płynu, znowu dwie łyżki mąki - ubijać.
      3. Wlać resztę płynu i ocenić gęstość - jak za rzadki, dodać mąki (tu dużo
      zależy od wielkości jajka i wilgotności mąki). Ta ocena gęstości to wychodzi w
      praktyce. Ciasto zaraz po zakończeniu ubijania powinno być takie mniej więcej
      jak żel do kąpieli.
      4. Odstawić na pół godziny. W tym czasie gluten w mące pęcznieje i cieto robi
      się bardziej gęste.
      5. Rozgrzać troszkę patelnię, kapnąć parę kropel oleju i rozprowadzić go na
      całej powierzchni przy pomocy ręcznika papierowego zwiniętego w kulkę. Na
      początku lepiej trenować na mniejszej teflonowej patelni ok.20cm średnicy.
      6. Rozgrzać patelnię mocniej (jak mocno, też musisz potrenować) i wlać pierwszą
      porcję ciasta - najlepiej małą chochelką - tak aby pokryło dno równą warstwą.
      Smażyć tak długo, aż brzegi zaczną sie podnosic. Wtedy widelcem trzymanym w
      lewej ręce unieść brzeg tak wysoko, aby dało sie pod naleśnik wsunąć drewnianą
      łopatke trzymaną w prawej ręce. Przewrócić naleśnik. Na początku nie kombinuj z
      podrzucaniem. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi, bo ciasto jest za
      rzadkie/za gęste (dosypać maki/dolać wody i trochę ubić), patelnia za gorąca/za
      zimna. Potem idzie już łatwiej.

      Życzę powodzenia i smacznego!
    • gocha221 Re: naleśniki z serem- proszę 04.12.04, 12:01
      jesli robie nalesniki z 3 jajek( a najczesciej tak robie, bo mam w domu
      strasznego nalesnikowageo łasucha) to jedno lub 2 bialka ubijam i dodaje na
      koniec do ciasta.
      trudniej sie je smazy, ale do slodkiego nadzienia sa bardzo fajne, takie puchate.
    • fettinia Patrycjo:) 04.12.04, 16:46
      Odpisalam ci z dobrej woli nie zadzierajac nosa jako pierwsza.Doprawdy trudno
      czasem podac dokladne proporcje czegos co sie od lat robi.Wiele zalezy rowniez
      od maki-do jednego gatunku nalezy dolac wiecej mleka do drugiego mniej.Dlatego
      proporcje sa na "oko"-daleka od zadzierania nosa jestem bo tez tego nie
      lubie-pozdrawiam:)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka