Gość: zizi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 14:50 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minerwamcg Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 14:56 Ja akurat tak, przynajmniej się staram... nie zawsze mam wpływ na to, co jem, ale jak mam wybór, to zachowuję. Nie jest to łatwe, bo w knajpach, gdzie czasem jadam, potraw jarskich bywa mało - mam chłopa wegetarianina, to coś o tym wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie Re: Czy zachowujecie post piątkowy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 14:18 Tak, staram sie zachowywac i zwykle mi sie to udaje. A choc jestem katolikiem nie uwazam jedzenia w piatek za grzech, gdyz jest to nakaz polskiego kosciola, a nie powszechnie obowiazujaca prakyka. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena75 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 14:58 Ciekawość ludzka rzecz, prawda? Nie napisałaś/eś jak to jest u Ciebie, więc wnioskuję, że to ciekawość. Jeśli chodzi o post piątkowy, to tak, zachowujemy całą rodziną. I uważam to za wspaniałą tradycję. Jest to również ćwiczenie swej woli, bo zawsze najbardziej chce się chleba z kiełbasą czy mięsa właśnie w piątki, nie wspominając o dniach ścisłego postu. Bardzo bym chciała, aby i moje dziecko widziało ten sens postu. Dziś na obiad ogórkowa na kostce rosołowej, na śniadanie ser, dżem kolacji z racji późnych powrotów do domu raczej nie jadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba podobno 03.12.04, 15:04 post piatkowy juz nie jest konieczny tzn nie jest obowiazkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena75 Re: podobno 03.12.04, 15:09 tak, też o tym słyszałam. Ale faktycznie jest coś w podświadomości (o której już była mowa), że w piątki ręce z dala od tego co najbardziej kusi. A co do zakazów kulinarnych to jest tyle dań bezmięsnych, że naprawdę jest z czego wybierać i smacznie później to zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: podobno 06.12.04, 11:37 sabba napisała: > post piatkowy juz nie jest konieczny tzn nie jest obowiazkowy. Zle slyszalas. Post piatkowy nadal obowiazuje. Nie obopwiazuje post w wigilie Narodzenia Panskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 15:07 Kostka rosolowa zawiera tluszcz zwierzecy, wiec nie tak calkiem postnie. Nie odczytuj tego jako zlosliwosci. Tradycja godna nasladowania, choc ja nie zawsze przestrzegam postnego piatku. Inaczej ma sie sprawa w Wigilie i Wielki Piatek, zasada w domu byla od zawsze taka, ze w Wigilie je sie tylko wieczerze, a post Wielkopiatkowy rozciagal sie do momentu przyniesienia z kosciola swieconki. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 15:09 A czy ten "sens" to właśnie nic tylko "tradycja"? "Silna wola"? Bo przecież istotą postu jest odniesienie tego wyrzeczenia, tej ofiary do Boga - a gdzie ten element w tradycyjnych, polskich domach? Toż samo można powiedzieć i o Wigilii. Musi być postana bo "tradycja". A co do kościelnych zaleceń to warto się z nimi zaznajomić, co i kogo obowiązuje, kiedy no i dlaczego. Także jakie są zalecenia, a nie tylko obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena75 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 15:16 Dla mnie "sens" to tradycja, silna wola (jak napisałaś), wyrzeczenie, ofiara itp. Każdy może to nazwać po swojemu i każdy inny może to inaczej odebrać. Ja widzę w poście sens również chrześcijański, i to m.in. miałam na myśli pisząc o sensie. Klawiatura ma jednak to do siebie, że nie odda w pełni myśli i zamiarów człowieka i ktoś czytający będzie rozumiał to co napisane wg własnego "pomyślunku". co wcale nie oznacza, że czepiam się teraz niektórych wypowiedz, również i ja mogłam je nie tak zrozumieć jak autor tego chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js świadomie nie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:00 ale działa podświadomość i jakoś tak wychodzi, że w piątki jest bezmięsnie lub prawie bezmięsnie... Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ale 03.12.04, 15:06 pytanie skierowane jest do katolików i ma sens nie tyle kulinarny, co religijny? czy też chodzi o to, o czym js napomknęła, tj. o przywiązanie do tradycji katolicko-stołówkowej?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js na marginesie postu żywieniowego anegdotka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 14:46 za dawnych czasów, moich studenckich na KUL-u, w żeńskim akademiku tejże uczelni był tak zwany "dzień bezmięsny"... Zgadniecie o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: na marginesie postu żywieniowego anegdotka: 04.12.04, 19:21 Był to poniedziałek, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: js Re: na marginesie postu żywieniowego anegdotka: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 11:12 rzecz jasna :))) facetów nie wpuszczały zakonnice do akademika... to były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 15:05 tak. W piatki nie jadam zadnych zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Nie 03.12.04, 15:05 To nie moja bajka więc nie zachowuję.Co nie znaczy że nie zdarza mi się zrobić bezmięsnego obiadu właśnie w piątek,ale to tylko przypadek.Poza tym nie lubię jak mi się czegoś zakazuje w kuchni,sama decyduję kiedy i co będę jadła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Nie. IP: 81.210.22.* 03.12.04, 15:30 Nigdy. Nie piątkowo. Ale zawsze jest jakis dzień rybny i bezmięsny w tygodniu. Ja tak bardziej jak dziuunia:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Nie, 03.12.04, 15:31 ponieważ w moim domu rodzinnym nigdy nie było takiego zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: wzorem 03.12.04, 17:23 A, tak. Bo co się mają kotlety zmarnować! Co do pytania głównego - staram się pościć w piątki. W Wigilię, Wielki Piątek i w środę popielcową - musowo i to nie na zasadzie "nie jem mięsa, ale czekoladę i łososia z rusztu do wypęku", tylko wtedy naprawdę moje menu jest b. skromne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala jaki piątkowy post? IP: 81.21.197.* 03.12.04, 16:14 to odpowiedź na twoje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 16:22 Jem mieso srednio 2 razy w tygodniu, czasem nawet i caly miesiac nie jem, wiec dla mnie to zadne wyzeczenie. Ale postu nie stosuje, bo jak mam smaka akurat w piatek na mieso (a to juz jest zachcianka) to sobie wcinam bo nie wiem kiedy znowu mi ten smak przyjdzie. Piatek natomiast kojarzy mi sie z rybka, staram sie w ten dzien jesc rybki. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie raczej tak, 03.12.04, 16:27 aczkolwiek z przyzwyczajenia, a nie z przekonania. Poza tym ten post się wziął ze średniowiecznego obżerania się. Trzeba było dla zrowia wyznaczyć jakiś postny dzień co by żołądek odpoczął. Ja i tak jem bardzo mięsa, więc dla mnie to żadna różnica czy nie zjem go w piątek tylko w inny dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel nigdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 16:39 Nie zostalam wychowana z przestrzeganiem postu piatkowego, i dla mnie jest to dzien jak co dzien. Ale w Wigilie nie jem miesa- i to bardziej w wyniku tradycji, niz przekonanreligijnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm zawsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 16:58 no chyba, że mnie dopadnie skleroza. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 17:30 Nie. U mnie w domu rodzinnym takiej tradycji nie było i w moim domu również jej nie ma. Podtrzymujemy za to tradycję postu w Wielki Piątek, Wigilię i Środę Popielcową jedząc wówczas tradycyjne potrawy bez względu na to co i kto danego roku i czasu opowiada (to dla nas tylko tradycja a nie religijny przymus - żeby było jasne). Co do zasady u mnie w domu więcej dni postnych niż mięsnych, bo po prostu dania mięsne nie są naszym nr 1 - ale nie traktujemy tego jako post naturalnie:)) Pzdr. B. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 17:36 A to u mnie też więcej dni niemięsnych niż mięsnych. Post jednak ma to znaczenie, że pewne wyrzeczenia nie wynikają z chęci zachowania zdrowej diety :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Czy zachowujecie post piątkowy? IP: 64.213.237.* 03.12.04, 20:53 Nie, czasem zdazy sie akurat ryba-ale to przypadek. Jednak na Wigilie staramy sie utrzymac te tradycje. Ogolnie 2-3 razy na tydzien jest obiad bezmiesny, dla urozmaicenia. Wielki post panuje na Puerto Rico w Wielki Piatek-tyle ryb w sprzedazy jak przed tym dniem, nie ma caly rok. Nawet Mc Donald na specjalne oferty na kanapki z ryba.To i ja kupie jakas wspanial rybe i mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 03.12.04, 21:17 nie zachowuję postu piatkowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bom widze, ze wiele osob zachowuje post piatkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 21:26 juz 28 piatkowych postow w tym watku :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: widze, ze wiele osob zachowuje post piatkowy 03.12.04, 21:52 Jeżeli chodziło Ci o to że 28 osób napisało że zachowuje post w piątek to masz kłopoty z liczeniem chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
matemi TAK 03.12.04, 22:38 Dla mnie to ważne, nie będę tłumaczyć dlaczego, ale jeśli dziwnym trafem zostaje mięso z czwartku, wole zjeść niż wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 23:04 Niezabardzo, chociaz u mnie w domu jest taka tradycja. Chcialabym jednak, nie tyle z powodow religijnych co zdrowotnych. Podobno wedle kalendarza biodynamicznego w piatki i srody (we srody tez kiedys poszczono) organizm latwiej sie oddttruwa. Podobnie jest z poszczeniem w Wigilie i inne dni postow na tle religijnym. Ale o tym byc moze wiecej moglaby napisac Krasnowo, jako ekspertka od kalendarza ksiezycowego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Ciekawostka 03.12.04, 23:13 poszcono w dowolne dni tygonia, fanatycy potrafili nawet w niedzielę. kalendarz biodynamiczny odwołuje się do faz księzyca,a one nie trzymają się dni tygodnia zbyt ściśle, tak mi sie wydaje, ale ja się nie znam:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Ciekawostka 04.12.04, 14:14 nie doczytałes postu emki - ona nie pisała, że istniał zwyczaj poszczenia w niedzielę, tylko że niektórzy fanatycy pościli również w ten dzień tzn. umartwiali się jak leci, święto nie święto, ganc egal, byle sie skatować:) Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja fanatycy 06.12.04, 11:42 fanatycy powinni wiedziec, ze niedziela jest dniem absolutnie niepsotnym. No, chyba ze to byli fanatycy nieswiadomi zasad swojej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: fanatycy IP: *.crowley.pl 06.12.04, 12:22 rezurekcja napisała: > fanatycy powinni wiedziec, ze niedziela jest dniem absolutnie niepsotnym. Jaka śliczna literówka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: TAK IP: *.pentex.pl 06.12.04, 11:34 w piątki poszczę, ale jeszcze nigdy nic z czwartku do soboty w lodówce mi się nie zepsuło, a szczególnie mięso Odpowiedz Link Zgłoś
akaala a wiecie, skad sie post w piatki wzial? 04.12.04, 04:10 przeczytalam kiedys gdzies: W ktoryms wieku, niestety nie pamietam, moze albo w XIV, albo w XVII, wcale nie tak dawno, jeden z aktualnych papiezy mial duza rodzine i byla to rodzina rybacka. Totez wprowadzil piatkowy post (piatek bo to dzien ukrzyzowania), ale z notka, iz ryby to nie mieso i mozna je jak najbardziej w piatki spozywac. No i co sie stalo? Rodzina wzbogacila sie bardzo szybko, a ludzie do tej pory w piatki leca do rybnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: a wiecie, skad sie post w piatki wzial? IP: 217.153.23.* 04.12.04, 13:45 Jestem zadowolony, że moja rodzina zachowuje post piątkowy. pozdrawiam krzys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dosia Re: a wiecie, skad sie post w piatki wzial? IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 14:07 my też zawsze pościmy w piątek, bardzo tego przestrzegam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: a wiecie, skad sie post w piatki wzial? ++++ IP: *.pentex.pl 06.12.04, 11:57 Możliwe, ale najciekawsze jest to, że Włosi, wsród których papież żyje i spośód których najczęściejpochodził, nie obchodzą piatkowego postu. tRZEBA TEZ Dodać, że post generalnie łączy się z jałmużną i temu właśnie miał też służyć. Ryby, również u nas do niedawna, były bardzo tanie i jedząc je w piątek zamiast znacznie droższego mięsa, różnicę w cenie wskazane było oddać dla potrzebujących. Więc nie o jedzenie łososia zamiast schabowego tu chodzi. Chyba że zjedzenie tego łososia w piątek po to by się nie zmarnował będzie dla ciebie większą katorgą niż zjedzenie klusek z serem. Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 04.12.04, 14:59 Nie zachowuję postu nie tylko w piątek ale i w te dni świąteczne kiedy się pościć powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 04.12.04, 15:25 Piątkowy post niejako mnie już nie dotyczy bo nie jadam mięsa ale moja rodzina w piątek zachowuje bezmięsny post . Zachowujemy też post w Wigilię i Wielki Piątek (kto ma siły to do soboty po święceniu) oraz środę popielcową. Cudownie te wszystkie pyszności świąteczne smakują po takim poście :) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 04.12.04, 15:54 w każdy piatek i "postne" święta padlinie mówię zdecydowane NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Jest zniesiony, nawet i ten wigilijny. Nie 05.12.04, 11:02 slyszalas? Oj, katolicy, katolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Czy zachowujecie post piątkowy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 09:05 Post ścisły zachowujemy w 3 dni: wigilia, środa popielcowa i Wielki piątek. Natomiast w piątek staramy się jadać bezmięsnie. Ponieważ i tak w tygodniu mam trzy obiady bezmięsne (pon., sr. pią.), więc jest to dostosowane właśnie do piątku (więcej mięsa rodzinka nie chce jeść). O zniesieniu postu w wigilię słyszałam ale o piątkowym to nie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pireneje Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 06.12.04, 10:47 Tak, oczywiście. W piątek nie jadam mięsa z przekonań religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja post piątkowy nie zostal zniesiony 06.12.04, 11:45 Gość portalu: Opty napisał(a): > O zniesieniu postu w wigilię słyszałam ale o piątkowym to nie. bo piatkowego nie zniesiono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: post piątkowy nie zostal zniesiony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.04, 12:09 Też tak sądzę ale gość "kropekuk" zasugerował(a), że katolicy coś na bakier z wiedzą n/t piątkowego postu, stąd moja odpowiedź. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANI DOMU Re: post piątkowy nie zostal zniesiony IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 12:27 CO TO ZNACZY ZE W SWIETA MOZNA JESC WEDLINY ,CZY W PIATEK. SZACUNEK SIE NALEZY SZCZEGOLNIE W SWIETA .PAMIETAJMY O TOM NA JEDZENIE MOGA POZWOLIC SOBIE DZIECI. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: post piątkowy nie zostal zniesiony 07.12.04, 10:17 Gość portalu: PANI DOMU napisał(a): > CO TO ZNACZY ZE W SWIETA MOZNA JESC WEDLINY ,CZY W PIATEK. SZACUNEK SIE NALEZY > SZCZEGOLNIE W SWIETA .PAMIETAJMY O TOM NA JEDZENIE MOGA POZWOLIC SOBIE DZIECI. ojejku... nie krzycz. Wylacz caps locka. BArdzo zle sie czyta wersaliki. w piatek w dalszym ciagu czlonkow Kosciola Katolickiego obowiazuje post, czyli powstrzymanie sie od potraw miesnych (rybe wolno...). W wigiele natomiast _juz _ post nie obowiazuje. To znaczy, mozna jesc mieso. W swieta zawsze mozna bylo jesc mieso, poniewaz swieto jest dniem radosci, dlatego wage tego dnia podkresla sie przez lepsze jedzenie, elegancki stroj, piekniejsze nakrycie stolu itp. Takie jest podejscie Kosciola Katolickiego i niewatpliwei prawoslawnego tez. Protestanci natomiast piatkowego postu nie praktykuja. Przynajmniej ci, ktorych znalam. a byly to osoby bardzo pobozne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANI DOMU Re: Czy zachowujecie post piątkowy? IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 12:23 TAK SIE ZDARZA ZE MI ZAWSZE CHCE SIE JESC WEDLINY W PIATEK ,NIEKIEDY SIE POWSYRZYMUJE ALE........ Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 07.12.04, 00:01 Zawsze. Moj maz, ktory jest ateista rowniez zawsze pamieta, ze w piatek miesa nie ma na obiad nawet kiedy sam gotuje. Nie sadze zeby bylo to dla niego jakims szczegolnym poswieceniem, zwlaszcza, ze czasem i tak nie jemy miesa np. przez tydzien, 2 tyg. a potem 3 dni pod rzad jemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: Czy zachowujecie post piątkowy? IP: *.crowley.pl 07.12.04, 10:49 Nie zachowujemy. Tak rzadko jadamy mięso, że odmawianie go sobie w piątek to żadne poświęcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_to_ja Re: Czy zachowujecie post piątkowy? 20.12.04, 21:02 To ja mały żarcik :) Do mojej znajomej przyjechał kuzyn ze wsi i przywiózł specyjały. Namawiał ją bardzo na spróbowanie swojskiej kiełbasy. Ona mu rzecze: nie, Józiu, ja dziś poszczę. A on na to: oj, Marysia, poszczysz sobie jutro, a dziś zjedz. Odpowiedz Link Zgłoś