Gość: Ania IP: 217.17.46.* 11.01.05, 09:35 Bo kiedys usmazyłam i to była kompletna porazka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hannaa Re: co sie robi z pręgi wołowej ? 11.01.05, 10:09 gotuje się !!!! długo najlepiej w szybkowarze ma lekko słodkawy smak ale jest pyszna, delikatna, ( galaretka robi się sama jak jest dużo ścięgien) potem sosy do mięsa gotowanego chrzanowy czosnkowy... albo skręcić do pirogów itp nigdy nie jest trociniaste!!! powodzenia hannaa Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Pieczeń z... 11.01.05, 10:13 "Pieczeń wołowa duszona " Składniki: 60 dkg wołowiny bez kości (mostek, pręga, szponer, krzyżowa), 15 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg mąki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku. Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, posypać solą i mąką, obrumienić ze wszystkich stron, dodać obraną, opłukaną i pokrajaną w kostkę cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Pod koniec duszenia dodac przyprawy. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać ukośnie w cienkie plastry w poprzek włókien, ułożyć na półmisku a do sosu dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić, polać mięso. Podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą, buraczkami, fasolką szparagową i surówkami. Smacznego!!!...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: co sie robi z pręgi wołowej ? IP: *.chello.pl 11.01.05, 10:18 Moja Mama zawsze gotowała z niej rosół (ew. wywar na zupę) a mięso z sosem chrzanowym lub w potrawce, z ryzem. Do tego fuj-marchewka albo jędrny, zimny kiszony ogóreczek. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: co sie robi z pręgi wołowej ? 11.01.05, 10:26 Ja na ogół duszę pręgę wołową w pokrojoną w dużą kostkę w szczelnym garnku - szybkowar pewnie też byłby dobry - z dużą ilością cebuli i pod koniec dodaję kawałek czerstwego chleba razowego - sosik się super zagęszcza i daje dodatkowy smak. Uduszone mięso wyjmuję a sos przecieram przez sitko lub miksuję. Ostatnio w tym sosie ugotowałam jeszcze suszone grzyby i podałam całość z kaszą jęczmienną. Jest trochę roboty z tym ale efekt super. Warunek: mięso musi długo się dusisć/gotować bo ma duzo błonek, żyłek itp. Ale naprawdę jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: co sie robi z pręgi wołowej ? 11.01.05, 10:34 Pręga wołowa jest dobra np. na gulasz, tylko trzeba bardzo dokładnie powykrawać, pręga jest poprzerastana, jak to zostawisz to faktycznie nic smacznego nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lion Re: co sie robi z pręgi wołowej ? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.02.17, 01:37 Co za bzdura, oczywiście, że wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś