11.02.05, 22:15
dostałam w prezencie urządzenie do raclette i szukam pomysłów co zapiekać pod
serem o tej samej nazwie w płaskich pojemnikach,a co na blasze w górnej części
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Raclette 11.02.05, 23:42
      Wierzchnia czescia jest grill? Jesli tak, to na gorze ugotowane w lupinach
      ziemniaki, przekrojone na pol i posmarowane maslem czosnkowym, to bedzie do
      sera na lopatkach, czyli bedziesz miala raclette:) Mozna grillowac warzywa,
      zamarynowane miesko, ryby itp. Na dole swietnie zapiekaja sie jajka, mozesz
      robic mini grzanki, tost, szynka, pieczarki, ser. Generalnie chodzi o zabawe
      jak w fondue, czyli podajesz co masz i zaplanowalas, a biesiadnicy zapiekaja i
      grilluja co im smaki podpowiedza. Oczywiscie na slodo tez mozna, np owoce
      posypane starta czekolada:)
      Nazwa sera mniej wazna, byle byl tlusty i topliwy.

volvina.blog.onet.pl
      smakosze.blox.pl
      • paprotka-gd Re: Raclette 12.02.05, 00:27
        mini "patelnie" do raclette przed nałozeniem zawartości posmaruj masłem ,
        mozna też na nich zapiekać krewetki ,
        a tak przy okazji : jak nazwać te " patelenki " ?
        • barbamamaa Re: Raclette 12.02.05, 00:46
          Rakletki?
          • paprotka-gd Re: Raclette 12.02.05, 00:55
            hę , chyba rakletki są najodpowiedniejsze
            mi pasują => strzał w dziesiatkę
    • Gość: Panna Andzia Re: Raclette IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 08:30
      Normalnie to w tych malutkich patelenkach zapieka sie ser, li i jedynie. W
      stanie plynnym zlewa sie go na ziemniaki oraz wedliny + korniszony/cebulki itd,
      itp. Chodzi o stworzenie kontrastu zimno-cieplo. Ale oczywiscie nic nie
      przeszkadza wlasnej tworczosci, byleby nie przedstawiac tego gosciom jako
      oryginalnej francuskiej raclette... z krewetkami albo papryka ;)))
      Natomiast warto wiedziec, ze niektore kwasne skladniki (np pomidory) moga
      przywierac i ewentualnie uszkodzic powierzchnie patelenek.

W oryginalnej "alpejskiej" wersji, pol wielkiego kola serowego (gomuly ???)
      nasadza sie na takie ustrojstwo z lampa podgrzewajaca ser i zeskrobuje sie go
      warstwa po warstwie drewnianymi lopatkami (po fr. "racler"= skrobac, czyli
      rakletki to ewentualnie te lopatki, a nie patelenki).
      • jacek1f i to lubię ... 12.02.05, 09:22
        najbardziej, ze zawsze jest tu do znalezienia jaks "nauka dla żuka" :-) To
        bardzo ciekawe, dzieki Panno Andziu.
        • Gość: Panna Andzia Re: i to lubię ... IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 12:25
          Niezamaco, duzy rosnij ;)

Bonus ponizej :
          www.bron-coucke.com/version_fr/fiche_produit.php?IdFamille=24&IdProduit=80#
          • jacek1f za bonusa.... 12.02.05, 12:29
            ...tez dzieki. Tak to sobie wyobrazalem wlasnie. Taki kebab serowy :-)

(ale ja już się kurczę raczej, niż rosnę:-( )
      • mysiulek08 Re: Raclette 12.02.05, 15:54
        O ile mnie pamiec nie myli, to raclette i fondue maja rodowod szwajcarski. Ot
        biedne potrawy szwajcarskich pasterzy.
    • Gość: lu Re: Raclette IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.05, 12:02
      We Francji bardzo czesto zapieka sie rownoczesnie ser i wedliny (na jednej
      lopatce-patelence). Otrzymujemy wtedy przysmazony duet - jest smaczniejszy
      (najczesciej wedline przyktywa sie serem, ale ja od jakiegos czasu ukladam je
      odwrotnie). A ziemniaki ugotowane gotowane w mundurkach sa ustawinae na gorze
      urzadzenia w ladnym garnku z odrobina wody, zeby sie nie przypalily i byly
      gorace do konca posilku (taki posilek trwa dlugo -jest to swietna okazja by
      porozmawiac).
      Patelenka z zawartoscia sie podrzewa, a my w tym czasie powolutku obieramy
      ziemniaka ze skorki (w zestawie sa specjalne trojzebne widelczyki do nabijania
      ziemnikaow), potem zalewamy go roztopionym serem z wedlina (pomagamy sobie
      drewnianymi lopatkami, zeby nie podrapac teflonu przy zdejmowaniu z patelenki).
      Do tego koniecznie ciezkie czerwone wino. Ja podaje raklety z salatkami, choc
      nie jest to typowe francuskie rozwiazanie.
      Zawsze powinno sie podawac roznorodne wedliny (chudy cienko pokrojony bekon,
      szynke, salami, boczek wedzony) i - jesli to tylko mozliwe - rozne rodzaje sera
      do rakletow (naturalny, z musztarda, ziolami, wedzony, itd.)
      Swietne danie na zime.
      • olabogga Re: Raclette 13.02.05, 22:27
        sery: ja wypróbowałam ostatnio twardy kozi. pycha.
        na rakletkach smażę (zapiekam?) sobie też jajka na pół-miękko, a na blaszce
        zamarynowane (duże słowo, bo właściwie to zanurzone w sosie sojowym pół na pół
        z balsamico) plastry cukinii i krewetki.
        • Gość: savena Re: Raclette IP: *.access.telenet.be 15.02.05, 15:50
          pyszne sa tez brzoskwinie i gruszki z puszki zalewane roztopionym raclettem a
          do tego cieplutka bagietka mniam mniam
    • ampolion Re: Raclette - dwupoziomowa patelnia?... 15.02.05, 16:27
      www.functionjunction.com/Categories/Entertaining/Matterhorn%20Raclette.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka