argonia 11.02.05, 22:15 dostałam w prezencie urządzenie do raclette i szukam pomysłów co zapiekać pod serem o tej samej nazwie w płaskich pojemnikach,a co na blasze w górnej części Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Raclette 11.02.05, 23:42 Wierzchnia czescia jest grill? Jesli tak, to na gorze ugotowane w lupinach ziemniaki, przekrojone na pol i posmarowane maslem czosnkowym, to bedzie do sera na lopatkach, czyli bedziesz miala raclette:) Mozna grillowac warzywa, zamarynowane miesko, ryby itp. Na dole swietnie zapiekaja sie jajka, mozesz robic mini grzanki, tost, szynka, pieczarki, ser. Generalnie chodzi o zabawe jak w fondue, czyli podajesz co masz i zaplanowalas, a biesiadnicy zapiekaja i grilluja co im smaki podpowiedza. Oczywiscie na slodo tez mozna, np owoce posypane starta czekolada:) Nazwa sera mniej wazna, byle byl tlusty i topliwy. ******************************* volvina.blog.onet.pl smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Raclette 12.02.05, 00:27 mini "patelnie" do raclette przed nałozeniem zawartości posmaruj masłem , mozna też na nich zapiekać krewetki , a tak przy okazji : jak nazwać te " patelenki " ? Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Raclette 12.02.05, 00:55 hę , chyba rakletki są najodpowiedniejsze mi pasują => strzał w dziesiatkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: Raclette IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 08:30 Normalnie to w tych malutkich patelenkach zapieka sie ser, li i jedynie. W stanie plynnym zlewa sie go na ziemniaki oraz wedliny + korniszony/cebulki itd, itp. Chodzi o stworzenie kontrastu zimno-cieplo. Ale oczywiscie nic nie przeszkadza wlasnej tworczosci, byleby nie przedstawiac tego gosciom jako oryginalnej francuskiej raclette... z krewetkami albo papryka ;))) Natomiast warto wiedziec, ze niektore kwasne skladniki (np pomidory) moga przywierac i ewentualnie uszkodzic powierzchnie patelenek. W oryginalnej "alpejskiej" wersji, pol wielkiego kola serowego (gomuly ???) nasadza sie na takie ustrojstwo z lampa podgrzewajaca ser i zeskrobuje sie go warstwa po warstwie drewnianymi lopatkami (po fr. "racler"= skrobac, czyli rakletki to ewentualnie te lopatki, a nie patelenki). Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f i to lubię ... 12.02.05, 09:22 najbardziej, ze zawsze jest tu do znalezienia jaks "nauka dla żuka" :-) To bardzo ciekawe, dzieki Panno Andziu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: i to lubię ... IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 12:25 Niezamaco, duzy rosnij ;) Bonus ponizej : www.bron-coucke.com/version_fr/fiche_produit.php?IdFamille=24&IdProduit=80# Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f za bonusa.... 12.02.05, 12:29 ...tez dzieki. Tak to sobie wyobrazalem wlasnie. Taki kebab serowy :-) (ale ja już się kurczę raczej, niż rosnę:-( ) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Raclette 12.02.05, 15:54 O ile mnie pamiec nie myli, to raclette i fondue maja rodowod szwajcarski. Ot biedne potrawy szwajcarskich pasterzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Raclette IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.02.05, 12:02 We Francji bardzo czesto zapieka sie rownoczesnie ser i wedliny (na jednej lopatce-patelence). Otrzymujemy wtedy przysmazony duet - jest smaczniejszy (najczesciej wedline przyktywa sie serem, ale ja od jakiegos czasu ukladam je odwrotnie). A ziemniaki ugotowane gotowane w mundurkach sa ustawinae na gorze urzadzenia w ladnym garnku z odrobina wody, zeby sie nie przypalily i byly gorace do konca posilku (taki posilek trwa dlugo -jest to swietna okazja by porozmawiac). Patelenka z zawartoscia sie podrzewa, a my w tym czasie powolutku obieramy ziemniaka ze skorki (w zestawie sa specjalne trojzebne widelczyki do nabijania ziemnikaow), potem zalewamy go roztopionym serem z wedlina (pomagamy sobie drewnianymi lopatkami, zeby nie podrapac teflonu przy zdejmowaniu z patelenki). Do tego koniecznie ciezkie czerwone wino. Ja podaje raklety z salatkami, choc nie jest to typowe francuskie rozwiazanie. Zawsze powinno sie podawac roznorodne wedliny (chudy cienko pokrojony bekon, szynke, salami, boczek wedzony) i - jesli to tylko mozliwe - rozne rodzaje sera do rakletow (naturalny, z musztarda, ziolami, wedzony, itd.) Swietne danie na zime. Odpowiedz Link Zgłoś
olabogga Re: Raclette 13.02.05, 22:27 sery: ja wypróbowałam ostatnio twardy kozi. pycha. na rakletkach smażę (zapiekam?) sobie też jajka na pół-miękko, a na blaszce zamarynowane (duże słowo, bo właściwie to zanurzone w sosie sojowym pół na pół z balsamico) plastry cukinii i krewetki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: savena Re: Raclette IP: *.access.telenet.be 15.02.05, 15:50 pyszne sa tez brzoskwinie i gruszki z puszki zalewane roztopionym raclettem a do tego cieplutka bagietka mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Raclette - dwupoziomowa patelnia?... 15.02.05, 16:27 www.functionjunction.com/Categories/Entertaining/Matterhorn%20Raclette.htm Odpowiedz Link Zgłoś