Dodaj do ulubionych

chcialam podziekowac

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 12:56
troche uproszcze, ale tak czasem trzeba.

ja od wieku 13 lat chorowalam ze zmienna intensywnoscia na anoreksje i bulimie, bedac
jednoczesnie pod stala opieka lekarza, psychiatry, rodzicow i chlopaka. kompletnie zapomnialam o
co chodzi w jedzeniu - naturalny fizjologiczny mechanizm byl u mnie calkiem odksztalcony przez
lata walki ze soba. troche sie uspokoilam jakis czas temu, i przypadkiem zaczelam czytac to forum.
musialam oswoic sie z szokujaca dla mnie mysla ze jedzenie, to straszne niebezpieczenstwo i
udreka, moze byc przyjemne (ale nie w histeryczny sposob jak w bulimii, kiedy nie czuje sie nawet
smaku tylko fizycznie walczy z jedzeniem i rozpacza). ze mozna uzywac produktow "zakazanych" i
zamiast zjadac dwa kilo jablek i garnek niedoprawionych brokul mozna przygotowac kanapeczke. z
czuloscia.

czytalam i czytalam, i zaczelam o tym myslec i mimowolnie zaadoptowalam czesc tej polityki.
powolutku, ale bardzo swiadomie zaczelam wykonywac manewry w kierunku nowego podejscia do
jedzenia (caly czas dyskutujac sama ze soba, ale starajac sie na siebie nie wydzierac tylko ostroznie
argumentowac). znalazlam przepisy i produkty ktore zaczely przywracac mi smak.

dzieki Wam nauczylam sie tez szacunku do jedzenia i do siebie.

dziekuje, i wierze w karme - mam nadzieje ze zycie zaskoczy was czyms milym niedlugo.
Obserwuj wątek
    • jswm Re: chcialam podziekowac 04.03.05, 13:03
      to wspaniałe, że znalazłaś w sobie tyle siły żeby czytać to forum pomimo
      wszystko ...
      jeśli czujesz sie teraz lepiej to zawdzięczasz to sobie :)
      • Gość: norka Re: chcialam podziekowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:12
        > żeby czytać to forum pomimo wszystko...

jswm, byc moze Cie to zaskoczy, ale anorektycy nie czytaja tego forum "mimo
        wszystko" lecz... z pasją. Anorektyk lęka sie jedzenia w zoladku, upaja sie
        natomiast czytaniem o jedzeniu, patrzeniem na jedzenie, patrzeniem na
        jedzacych, zapachem jedzenia... Czesto sam gotuje by miec kontakt z jedzeniem,
        a nastepnie karmi innych, choc sam nie zje. Czasem przezuwa jedzenie, by poczuc
        jego smak i wypluwa. Chce byc blisko niego, jednoczesnie utwierdzajac sie w
        swojej chorej silej woli... Czuje, ze nie radzi sobie ze swiatem, a w ten
        sposob ma w swym zyciu kontrole przynajmniej nad jedzeniem. Ono go jednoczesnie
        fascynuje i przeraza... Z tymi chorobami mozna sie uporac, kiedy zostanie
        rozwiazany jakis istotny problem, kiedy zniknie prwadziwa przyczyna umartwiania
        sia - bo te choroby to cos wiecej niz chore podejscie do jedzenia. Anoreksja i
        bulimia nie sa przyczyna, lecz skutkiem czegos. Glodowka jest tylko tragicznym
        w skutkach objawem. Taka forma autodestrukcji i wolanie o pomoc w jednym...
        Ciesze sie Julio, ze masz to juz za soba, gratuluje i zycze, zeby teraz juz
        zawsze ukladalo sie tak jak powinno, pozdrawiam cieplo!
        • jswm Re: chcialam podziekowac 05.03.05, 10:52
          wiesz norko, może Cię zaskoczę, nie zaskakuje mnie to :))
    • hania55 Re: chcialam podziekowac 04.03.05, 13:09
      Julio, jesteś dzielną dziewczyną i bardzo mocno będę trzymać kciuki za to, żeby
      Twoje oswajanie smaków postępowało :-)
    • giezik Re: chcialam podziekowac 05.03.05, 06:16
      życzę siły i wtrwałości. warto
    • kags Re: chcialam podziekowac 05.03.05, 08:41
      Fajnie, ze to forum moze troszke "leczyc" :).
      Powodzenia Julio!
      • schaetzchen Re: chcialam podziekowac 05.03.05, 09:16
        Julio,
        jesteś bardzo dzielna! Trzymaj się!
    • Gość: kasiunia-bt Re: chcialam podziekowac IP: 80.51.206.* 05.03.05, 15:00
      ja tez mam z tym problem.. ale od 12 roku zycia =/ mimo wszystko nadal niemoge
      sobie poradzic wiec podziwiam i gratuluje=) sama czytam obecnie niejako "zdrowa"
      /mam nadzieje,ale te obydwie choroby potrafia niespodziewanie powrocic=//
      aczkolwiek kiedys czytalam jako anorektyczka - i - jak wyzej juz ktos wspomnial
      upajalam sie swiadomoscia ze inni ludzie jedza bardzo tlusto i ogromne porcje a
      ja umiem sie powstrzymac =/
      pozdrawiam wszystkie dzielne kobietki=)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka