Dodaj do ulubionych

Jeśli mufinki to czemu nie scones?

23.03.05, 05:46

Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Jeśli mufinki to czemu nie scones? 23.03.05, 05:46
      Scones:
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis3203.html
    • Gość: stasia Re: Jeśli mufinki to czemu nie scones? IP: *.ed.shawcable.net 23.03.05, 06:52
      Nigdy nie udalo mi sie zrobic dobrych scons,nie wiem gdzie robie blad.Natomiast
      muffins mam opanowane do perfeckji. Moze nie mozna byc doskonalym we wszystkim
      jak Martha Stewart.
      ,
      • akaala Re: Jeśli mufinki to czemu nie olatki? 25.03.05, 06:39
        Olatki ladna nazwa.
        Tajemnica kruchosci polaga na tym, zeby skladniki polaczyc BYLE JAK, tyle tylko zeby sie jako tako
        zlepilo. Maja zostac grudy masla. Im wiecej powietrza miedzy grudami i im wiecej grudek masla, tym
        wyjda lepsze. Ja robie z suszonymi jarzebinami, wychodza (w koncu!) pyszne.
      • Gość: jm Re: Ad perfekcyjne mufiny-do Stasi IP: *.aster.pl 27.03.05, 15:45
        piszesz"mufiny mam opanowane do perfekcji"- zazdroszczę.Kupiłam 2 foremki
        (przecież wszyscy sie nimi zachwycali?! Upiekłam tylko 1 RAZ ( na fali peanów
        forumowych na cześć mufinek). Wyszły (chyba raczej NIE wyszly),były gliniaste,
        zapychające,niesmaczne. Pszepis był z forum. Jakie POWINNY być mufinki??? Podaj
        taki przepis(y)żeby na pewno udały się.DZIĘKI.
    • sinistra80 ampolionie 23.03.05, 21:18
      Scones od dawna chodzą mi po głowie. Kiedyś podałes link:
      www.bbonline.com/recipe/index.html
      z masą przepisów na muffiny. Na scones jest równie wiele. Chyba zacznę trenowac
      po świętach.

Pozdrawiam
    • abere8 Re: Jeśli mufinki to czemu nie scones? 23.03.05, 21:33
      Uwielbiam scones! Robie je na slodko i na slono. Na slodko z suszonymi
      morelami, a na slono z serem cheddar i szczypiorkiem albo z parmesanem.
      Przepisy mam z www.epicurious.com - to moja biblia kucharska :-)
      • sinistra80 abere8 24.03.05, 16:55
        Podaj przepis wg. którego robisz najprostsze, na słodko. Miary, jeśli mozesz,
        podaj w gramach, albo szklankach.
        Jakieś uwagi techniczne?
        Dzięki i pozdrawiam
        • Gość: Hela sconesy IP: *.bb.online.no 24.03.05, 23:36
          Bardzo lubie scone`y, bardziej chyba niz muffiny, fajnie, ze Ampolion poruszyl
          kwestie.
          Zeby scone`y wyszly, tluszcz musi byc zimny i w grudkach, jesli ciasto jest
          zbyt dobrze wyrobione - ze sconea robi sie stone`.
          • ampolion Re: sconesy 24.03.05, 23:46
            A jak to nazwać po polsku? Chciałem znaleźć jakieś przepisy po polsku, ale
            hasło "skony" niczego w Googlu nie przyniosło. Sconesy i scone'y nie wydją mi
            się być najszcęśliwszymi alternatywami.
            A, mam! "Scones przepisy":
            volcipos.notlong.com
            • jottka zwykle 24.03.05, 23:54
              mówi się o ołatkach
              • hela1 Re: zwykle 25.03.05, 00:06
                A to ci fikusna nazwa, pasuje zreszta jak ulal.
                • jottka Re: zwykle 25.03.05, 00:11
                  czyżbyś nie czytała książek geralda durrella, w ktorych szeroko sławi ołatki i
                  inne dzieła kulinarne swej matki?:)
                  • hela1 Re: zwykle 25.03.05, 00:17
                    Przyznaje sie bez bicia, ze nie czytalam, ale przeczytam jesli warto.
                    • jottka Re: zwykle 25.03.05, 00:18
                      no dużo ich jest:) to sławny, nieżyjący już niestety brytyjski zoolog - mnie
                      chodzi o tzw. trylogię korfu 'moje ptaki, zwierzaki i krewni', 'moja rodzina i
                      inne zwierzęta', 'ogród bogów', wspomnienia z dzieciństwa na korfu w latach
                      30tych w znakomitym przekładzie pani trzeciakowskiej
              • Gość: ampolion Re: zwykle IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 25.03.05, 00:36
                Oładki??? To to mają być scones?...
                www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=277
                • abere8 Olatki? 26.03.05, 22:45
                  No ten przepis na pewno nie jest przepisem na scones... Smazone cos z ryzem???
        • abere8 Re: abere8 25.03.05, 12:02
          Apricot-sour cream scones

2 cups all purpose flour
          1/4 cup (packed) golden brown sugar
          2 teaspoons baking powder
          1/2 teaspoon baking soda
          1/2 teaspoon salt
          5 tablespoons chilled unsalted butter, cut into 1/2-inch pieces
          2/3 cup sour cream
          1 teaspoon vanilla extract
          1/2 cup chopped dried apricots
          1 large egg, beaten to blend (for glaze)
          Additional golden brown sugar

Preheat oven to 400°F.
          Mix first 5 ingredients in large bowl. Add butter; rub in with fingertips until
          mixture resembles coarse meal. Make well in center of mixture. Add sour cream
          and vanilla to well. Using fork, stir sour cream mixture into dry mixture until
          dough forms. Turn out onto lightly floured surface. Sprinkle apricots over.
          Knead dough until apricots are incorporated, about 10 turns. Flatten dough into
          8-inch round. Cut into 8 wedges.
          Transfer wedges to baking sheet. Brush with egg. Sprinkle with brown sugar.
          Bake until golden, about 20 minutes. Serve warm or at room temperature.

Makes 8.

Mam nadzieje, ze nie musze tlumaczyc slowo po slowie? Jak trzeba, to daj znac.

1 cup to mniej wiecej tyle, co nasza szklanka - cup ma 240 ml, a szklanka 250
          chyba. Golden brown sugar to taki drobny brazowy cukier, ktory sprawia
          wrazenie, ze jest wilgotny. Z braku laku na pewno mozna go zastapic normalnym
          drobnym cukrem (nie wiem, czy w PL jest dostepny). 5 tablespoons masla to okolo
          75 gramow. 400F to 200 stopni C.

Zwykle nie chce mi sie juz bawic w smarowanie rozbitym jajkiem i posypywanie
          cukrem, wiec zostawiam je, jakie sa. Po szybkim zagnieceniu trzeba ciasto
          rozplaszczyc i pociac na nieregularne trojkaty, cos tak jak pizze. One pozniej
          wyrastaja i sa pyszne na goraco, tylko z maslem.

Aha, mam wrazenie, ze tych moreli jest troche za duzo, bo jak ugniatam, to
          prawi mi sie nie mieszcza w ciescie i troche wystaja, po czym w piekarniku te,
          co wystaja, przypalaja sie.

Smacznego!
    • Gość: rex Re: Jeśli mufinki to czemu nie scones? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 12:00
      ale po świętach to chyba głowa boli ?
      • ampolion Re: Jeśli mufinki to czemu nie scones? 29.03.05, 03:09
        Tak. Właśnie w poniedziałek (USA więc dzień powszedni) miałem "ekstrakcję"
        zęba.
        • Gość: Cynamoon Re:Scones-przepis. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 10:35
          Mam taki przepis, wedlu pani Tessy Caponi- Borawskiej.

Skladniki dla 4 osob:
          20 dkg maki
          4 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
          2 lyzeczki cukru
          7 dkg masla prosto z lodowki
          2-3 lyzki zimnego jogurtu
          szczypta soli

Podgrzac piekarnik do 180 stopni.
          Przesiac make z proszkiem do pieczenia, dodac cukier i sol
          Maslo pokroic w kawaleczki,wyrabiac z maka az powstanie masa przypominajaca
          piasek. Dodac jogurt i odrobine zimnej wody, tyle azby ciasto sie skleilo
          Na desce posypanej maka uformowac walec z ciasta i pokroic go na male okragle
          kawalki.
          Wylozyc je na blache wylozona papierem do pieczenia i piec 15-20 minut.
          Wyjac ostudzic podawac z dzemem (naj truskawkowy)albo z bardzo gesta smietana.

Mozna zrobic wytrawne dodajac do ciasta 8 dkg ostrego tartego zoltego sera.

Muffinki wydaja sie latwiejsze i mniej sprzetow sie brudzi :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka