Dodaj do ulubionych

ciasteczka z pomocą

05.04.05, 17:38
chodzi mi o pomysły na proste i dobre i zdrowe ciasteczka, które można piec
przy pomocy dzieci. Mam już kilka hitów, ale szukam tutaj na forum w kopalnii
dobrych i sprawdzonych pomysłów. Chętnie też jeśli chcecie podzielę się
naszymi domowymi: orzechowymi, maślanymi, i dobrymi pierniczkami.
p.s. ważne, żeby dziecko mogło ( to właściwie konieczność) wykrawać foremkami
Obserwuj wątek
    • Gość: bajeczka04 Re: ciasteczka z pomocą IP: *.303.krakow.pl 05.04.05, 19:10
      "Ciasteczka":
      3 szklanki mąki, 1/2 szklanki śmietany, 25 dag margaryny lub masła.
      Z powyżsżych składników wyrobić ciasto i schłodzić minimum godzinę w lodówce.
      Rozwałkować dość cienko i wycinać ciasteczka foremkami. Maczać w białku i
      cukrze, maku, posiekanych orzeszkach lub migdałach. Piec w 200 stopniach, aż
      się zezłocą. :-)
      Są pyszne! Zawsze robię z podwójnej porcji. Najlepsze są gdy poleżą kilka dni,
      ale musisz je ukryć na ten czas przed domownikami. :-) Ale od razu po
      upieczeniu też są smaczne. :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • jswm Re: ciasteczka z pomocą 05.04.05, 20:02
        bez jajek i bez cukru ?
        • Gość: bajeczka04 Re: ciasteczka z pomocą IP: *.303.krakow.pl 05.04.05, 20:17
          Bez jajek i bez cukru. To jest właściwie tzw. ciasto uniwersalne i można z
          niego robić np. paszteciki. Można też po rozwałkowaniu wykrawać kwadraty, na
          środku kłaść kawałek jabłka i zalepić w kopertę, upiec, posypać cukrem pudrem
          lub polukrować, polać polewą. Można też piec z niego rożki nadziewane np.
          marmoladą, przed upieczeniem posmarować białkiem i posypać cukrem-wariacje są
          dowolne. W przepisie podałam, że ciasto wykrawać foremkami, bo autorka postu
          prosiła o przepis na ciasteczka wycinane foremkami. :-)
          Powodzenia w wypiekaniu i smacznego!
          bajeczka04
    • Gość: alusia Re: ciasteczka z pomocą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:01
      Miałam sama rzucić taki temat! Dla moich córek wspólne pieczenie ciasteczek to
      największa radocha:-) Proszę, podaj swoje przepisy, a ja piszę, co wypróbowałam;
      1)CAŁUSKI: 1/2 kostki masła, 1/2 szkl. cukru, 1 jajko - ubić w mikserze, dodać
      stopione 3/4 tabliczki czekolady (ustawić rondelek na garnku z gotującą sie
      wodą), szczyptę soli, 1/2 lyżeczki proszku do piecz., 2szkl. mąki. Wyrobić z
      tego gładkie ciasto, schłodzić, wykrawać i piec;
      2)KRUCHE: 1 1/2 szkl. mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szkl. cukru pudru, 3 żółtka;
      zagnieść, schłodzić i piec, można przed pieczeniem posmarować białkiem i
      posypać grubym cukrem lub orzechami;
      3)MIGDAŁOWE:1 1/2 szkl. mąki posiekać z 1/3 kostki margaryny, dodać 1/2 szkl.
      cukru pudru, 2 czubate łyżeczki proszku do piecz., zrobić dołek, wbić jajko
      całe i 1 żółtko, dodać łyżki2-3 śmietany, 5 dag migdałów, drobno posiekanych.
      Do tego skórkę otartą z cytryny i czubata łyżeczka cukru waniliowego. Też można
      posmarować białkiem i posypać cukrem; a mojemu mężowi bardzo smakowały z polewą
      czekoladową
    • klafuti Re: ciasteczka dla alusi 05.04.05, 20:11
      orzechowe-30 dag mąki, kostka masła ( ja daję trochę mniej) 10 dag orzechów
      włoskich ( zielonych w maszynce do mielenia bakalii) 10 dag cukru pudru, 2
      zółtka. Zrobić ciasto, wałkowac, wykrawać piec krótko ok. 12 min.
      maślane-15 dag masła, 15 dag stopionego masła, 15 dag cukru pudru, 3 żółtka, 60
      dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, otarta skórka z cytryny (
      niekoniecznie).zagnieść ciasto, do lodówy na ok.2h. wykrawać. można maczać w
      białku i cukrze, ale my prawie nigdy już tego nie robimy. piec ok.15 min.
      • Gość: alusia Re: ciasteczka dla alusi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 08:06
        Dzięki:-) Wypróbuję na pewno! Aha, w przepisie na całuski czekolada ma być
        gorzka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka