20.05.05, 20:26
Zrobilam dzisiaj dziecku frytki. Wyszly potwornie gumowate. Czy ktos wie czemu? Czy na to ma
wplyw gatunek ziemniakow, z ktorych zostaly zrobione. Bo jak zrobilam jakies 2 tygodnien temu, to
z kolei wyszly bardzo chrupiace, az dziasla bolaly od jedzenia. Technologii produkcji nie zmienilam.
Wiec o co tutaj moze chodzic?
Obserwuj wątek
    • Gość: kobo Re: Frytki! IP: 195.55.164.* 20.05.05, 20:44
      Myj ziemniaki przed obraniem - nie po obraniu, potam smażąc (mam na myśli w
      głębokiej fryturze) włóż najpierw na 2 minuty, wyjmij i poczekaj aż się trochę
      schłodzą i potem je dosmaż. Ja robię tak, że wstępnie podsmażone wykładam do
      miski i jak mam w niej już wszystkie zaczynam dosmażać. Nieważny jest wtedy
      gatunek ziemniaka, z każdego wyjdą chrupiące.
    • mama_kakaszka Re: Frytki! 20.05.05, 21:04
      taki wątek już był, jest w nim kilka metod, mnie też zawsze wychodziły gumowate
      dopóki nie zastosowałam się do porad, teraz obieram kartofeleczki, myję, kroję
      na fryteczki, wrzucam do garnuszka i zalewam wrzątkiem dodaję łyżeczkę cukru i
      tyle samo soli, obgotowuję przez 3 minuty, następnie przelewam zimną wodą,i
      dopiero smażę w gorącym oleju, jak mam czas to dwuetapowo, jak nie to raz.
      Jednorazowo wkładam też mniej frytek niz kiedyś. Są pyszne, chrupiące i niemal
      białe, nie robią się gumowate jak wystygną.
      Pozdrawiam Ania
      • Gość: elle Re: Frytki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 21:49
        ale frytki słodzić???
        • Gość: aldi Re: Frytki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:51
          no to jak z tym słodzeniem? bo dało mi to do myślenia :-)
          • Gość: Kate Re: Frytki! IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 01.06.05, 22:41
            Kiedyś o tym przeczytałam i spróbowałam. Moim zdaniem - zbytnio nie pomogło,
            jak również nie zaszkodziło.
    • roseanne Re: Frytki! 01.06.05, 21:59
      a ja nauczylam moje dzieci jesc frytki pieczone :)

myje , nie obieram ziemniakow, kroje odpowiednio i wrzucam na chwile do
      lodowatej wody
      potem odcedzic, wymieszacz lyzka oleji i do goracego piekarnika na godzine,
      czasami krocej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka