Gość: jowas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 15:46 Czy ktos robil ogórki czosnkowe? Mam przepis, ale nie trzyma sie ladu. Pomózcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 16:25 nie robiłam, ale dawaj ten przepis. Moja mama będzie zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 16:51 Ogórki czosnkowe 2,5 kg ogórków 4 łyżki soli zasypać i zostawić na 6 godzin Następnie odcedzić ogórki, dodać główkę czosnku wyciśniętego przez praskę, a także 4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Zagotować: 1 i 1/2 szklanki octu 60 dag cukru 8 łyżek oleju Gorącą zalewą zalać ogórki i zostawić na 12 godzin w misce Następnie luzno układać w słoiku , zalać zalewą, nie pasteryzować Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 17:06 to solenie jakieś dziwne, ciekawam co sie dzieje z tymi ogórkami po tych 6 godzinach a po ajkim czasie od zlania można już jeść te ogórki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:16 Nie wiem kiedy mozna jesc, ale chyba po kilku dniach. Ja posolilam te ogorki i zalalam 5 szklankami wody, potem odlalam, a do zalewy tez dodalam wody, bo jakos tak malo bylo. Pachna extra, mysle, ze moga niezle smakowac, no ale zobaczymy (nigdy takich nie jadlam, dostalam przepis i postanowilam sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 18:27 daj znać jak już spróbujesz. U mnie na dzialce jeszcze ogórki nie rosną, ale jak urosną to też zechcę spróbować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 18:28 Ja robiłam z prawie identycznego przepisu (było tylko duzo więcej czosnku 3 głowki i nie wycisniety a pokrojony ) rok temu - ogoreczki wyszły REWELACYJNE!!! Nie wiem czy to zasługa tego solenia i odcedzania ale zaskoczyły mnie, bardzo pozytywnie, swoją jędrnością i twardością - obawiałam się że będa miękkie a tu po prostu coś przepysznego. POLECAM naprawdę gorąco. ( No może niekoniecznie osobom nie lubiącym czosnku i sporej ilości octu - ale o gustach się nie dyskutuje) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:57 a dodawales do zalwey wody, czy tylko ocet i cukier? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jowas Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 19:14 Dodalam, ale nie wiem czy dobrze zrobilam, zobaczymy. Najlepiej niech Vectra nam powie krok po kroku jak to sie robi. Z mojego przepisu wyszlo 5 litrowych sloikow. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: ogórki czosnkowe 14.07.05, 19:22 Właściwie t pytanie kierowałam do Vectry, bo pisałaś już wcześniej, że dolewałaś. I chyba też będę robić z większej ilości poszatkowanego czosnku, bo wyciśnięty jest trochę za ostry i pewnei potem pływa taka pciajaja między ogórkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 20:19 znalazłam przepis z którego robiłam ogórki, jest na Czarnej Oliwce na O2, m.in. tu: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1479 - oraz na forum w temacie "przetwory" też się te ogórki pojawiały wraz z wyjaśnieniem wszystkich wątpliwości. Robiłam je dwa razy, za drugim razem dodałam do octu troche tej wody odsączonej z ogórków i mniej oleju - takie mi bardziej smakowały:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 20:26 No i odpowiem sama sobie bo za szybko kliknelam... W przepisie z którego korzystałam ogórki zalewa się octem i olejem z przyprawami już w słoikach, wystarczy zakręcić i po wszystkim. Ogórki zasypane solą zostawiłam na całą noc... więcej grzechów w tej chwili nie pamiętam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 20:50 a ogorki mają być całe czy krojone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: ogórki czosnkowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.07.05, 23:19 Pokrojone w dosc grube plastry Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: I co jest nie tak w tym przepisie? 02.08.05, 12:51 Ogórki na pikle zostawia się w soli nawet na 24 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
jowas Re: ogórki czosnkowe 02.08.05, 09:37 Ogórki wyszly dobre, tylko moim zdaniem troche za ostre przez ten pieprz cayenne, nastepnym razem dam mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabellka Re: ogórki czosnkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:57 Ja robiłam ogórki wg tego przepisu. Nazywały się Ogórki po meksykańsku:), ale przepis ten sam. Ogórki kroi się wzdłuż i polecam ten sposób, bo bardzo fajnie potem wyglądają. Ogórki w zasadzie można już konsumować po tych 12 godzinach w zalewie. Przepis jest prosty, tylko czynności rozłożone w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jotcha trochę inaczej.. 02.08.05, 12:46 W oryginale to się sałatka szwedzka nazywało, ale z dużą ilośćią czosnku ogórki czosnkowe na pewno będą :)) Przepis znaleziony dawno temu na necie: 4 kg ogorkow pokroić w grubsze plastry dodać: 1 szklankę cukru 1 szklankę oleju garść soli łyżkę gorczycy 2 łyżki posiekanego kopru 5 ząbków czosnku kilka ziarenek pieprzu wymieszać, odstawić na 2 godziny, dodać 1 szklankę octu (daję 10%), wkładać do słoików i gotować kilkanaście minut tyle przepis: oprócz tego do każdego słoika wrzucam dodatkowo czosnek, pieprz i gorczycę wychodzi ok. 10 słoików 400 gr, nie wiem czemu, ale to zależy od ogórków.. robię już od paru lat i są bardzo smaczne (oczywiście jeśli ktoś lubi octową zalewę) właśnie wczoraj zrobiłam i postaram się wrzucić zdjęcia do galerii :) Odpowiedz Link Zgłoś