kwik 03.09.02, 16:27 czy mozna jej używac tak jak normalnej, pszennej (ciasta, pierogi itp)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muszek0 Re: mąka ryżowa 03.09.02, 18:01 strasznie chciałbym ci powiedzieć, ale nie wiem. jestem początkującym kucharzem amatorem i póki co wybrałem na razie potrawy kuchni węgierskiej, a tam nic nie piszą o mące ryżowej. chciałbym kiedyś zrobić zupą rybną, o smaku tak cudownym jak ta, którą jadłem w 1999r w bugyi, w mieścinie pod budapesztem, ale nie wiem czy kiedykolwiek mi sie to uda. póki co specjalizuję się w leczo i jajecznicy a la Santelli. jedyne z czym nie mam problemu to dobór wina. najlepsze dla mnie to oczywiście egerskie. czasami przesadzam z kosztowaniem przed czynnościami kulinarnymi i potem nie udają mi się potrawy. przykład z ostatniej soboty, kiedy chciałem przyrządzić tokány a la gundel, który przygotowuje się z polędwicy zmieszanej z gęsimi wątróbkami podlewanej niewielką ilością wytrawnego wina, a do cebuli i papryki dodaje się gotowane szparagi, zieloną fasolę i groch wraz z duszonymi pieczarkami i pietruszką. powiedzmy, że smak był ciekawy, ale...no właśnie chyba pomyliły mi się proporcje (to nieszczęsne wino <musiałem otworzyć następną butelkę>). ależ się zapędziłem, przepraszam, przecież plotę nie na temat. mam nadzieję, że ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z mąką ryżową i udzieli ci porady. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! 03.09.02, 18:13 :)))) muszek, daj spokoj z winem (bo caly czas bedziesz jadl frytki:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kae Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.02, 15:18 Tak serio, to watpie. Nie probowalam, ale wiem, ze jesli robi sie pierogi bezglutenowe, dla osob ktore nie moga m.in. jesc maki pszennej i zytniej, to trzeba stosowac mieszanki kilku mak, najczesciej z maka lub skrobia kukurydziana, bo inne, takie jak ryzowa czy gryczana po prostu sie nie lepia. Ja stosuje maka ryzowa jako dodatek to niektorych ciast, np. do "sypanej" szarlotki (przepis na forum, pod tytulem Ciasto z kaszy manny albo cos w tym guscie) albo bananowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! 04.09.02, 15:44 moje obawy wynikaly wlasnie z "nie lepienia sie" tej maki. a nie moge zmieszac z zadnym innym zbozem (kukurydza tez odpada). dzieki za pomoc. moze jeszcze ktos bedzie znał jakis kruczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! IP: *.dialup.tiscali.it 04.09.02, 16:26 We Wloszech polecana jest do... pudrowania swiecacej skory twarzy. O innych zastosowaniach nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kae Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.09.02, 18:36 a czemu nie mozesz wymieszac z czyms innym? Ktos jest tak uczulony na wszystko poza ryzem? Odpowiedz Link Zgłoś