Dodaj do ulubionych

mąka ryżowa

03.09.02, 16:27
czy mozna jej używac tak jak normalnej, pszennej (ciasta, pierogi itp)?
Obserwuj wątek
    • muszek0 Re: mąka ryżowa 03.09.02, 18:01
      strasznie chciałbym ci powiedzieć, ale nie wiem. jestem początkującym kucharzem
      amatorem i póki co wybrałem na razie potrawy kuchni węgierskiej, a tam nic nie
      piszą o mące ryżowej. chciałbym kiedyś zrobić zupą rybną, o smaku tak cudownym
      jak ta, którą jadłem w 1999r w bugyi, w mieścinie pod budapesztem, ale nie wiem
      czy kiedykolwiek mi sie to uda. póki co specjalizuję się w leczo i jajecznicy a
      la Santelli. jedyne z czym nie mam problemu to dobór wina. najlepsze dla mnie
      to oczywiście egerskie. czasami przesadzam z kosztowaniem przed czynnościami
      kulinarnymi i potem nie udają mi się potrawy. przykład z ostatniej soboty,
      kiedy chciałem przyrządzić tokány a la gundel, który przygotowuje się z
      polędwicy zmieszanej z gęsimi wątróbkami podlewanej niewielką ilością
      wytrawnego wina, a do cebuli i papryki dodaje się gotowane szparagi, zieloną
      fasolę i groch wraz z duszonymi pieczarkami i pietruszką. powiedzmy, że smak
      był ciekawy, ale...no właśnie chyba pomyliły mi się proporcje (to nieszczęsne
      wino <musiałem otworzyć następną butelkę>).
      ależ się zapędziłem, przepraszam, przecież plotę nie na temat. mam nadzieję, że
      ktoś z forumowiczów ma doświadczenia z mąką ryżową i udzieli ci porady.
      • kwik MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! 03.09.02, 18:13
        :)))) muszek, daj spokoj z winem (bo caly czas bedziesz jadl frytki:))
        • Gość: kae Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.09.02, 15:18
          Tak serio, to watpie. Nie probowalam, ale wiem, ze jesli robi sie pierogi
          bezglutenowe, dla osob ktore nie moga m.in. jesc maki pszennej i zytniej, to
          trzeba stosowac mieszanki kilku mak, najczesciej z maka lub skrobia
          kukurydziana, bo inne, takie jak ryzowa czy gryczana po prostu sie nie lepia.
          Ja stosuje maka ryzowa jako dodatek to niektorych ciast, np. do "sypanej"
          szarlotki (przepis na forum, pod tytulem Ciasto z kaszy manny albo cos w tym
          guscie) albo bananowego.
          • kwik Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! 04.09.02, 15:44
            moje obawy wynikaly wlasnie z "nie lepienia sie" tej maki. a nie moge zmieszac
            z zadnym innym zbozem (kukurydza tez odpada).
            dzieki za pomoc.
            moze jeszcze ktos bedzie znał jakis kruczek.
            • Gość: Linn Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! IP: *.dialup.tiscali.it 04.09.02, 16:26
              We Wloszech polecana jest do... pudrowania swiecacej skory twarzy. O innych
              zastosowaniach nie slyszalam.
            • Gość: kae Re: MAKA RYZOWA - POMOCY!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 07.09.02, 18:36
              a czemu nie mozesz wymieszac z czyms innym? Ktos jest tak uczulony na wszystko
              poza ryzem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka