Dodaj do ulubionych

------------BROKUŁY-------

16.09.05, 11:12
Mam pytanie jak sie robi brokuły? gotuje na parze czy jak? Proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia o tym.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • betsypetsy Re: ------------BROKUŁY------- 16.09.05, 11:21
      ja gotuję na parze ale bardziej mi smakują z wody najpierw wsadzam do wrzątku
      ogonki a po 2 minutach tą górę (drzewko) i tak 3 do 4 minut gotuję po wyjęciu
      przepłukać zimną wodą nie traci zielonego koloru podawaćoblene masełkiem z
      bułką tartą
    • jottka Re: ------------BROKUŁY------- 16.09.05, 11:21
      no najlepiej na parze, najsmaczniejsze wychodzą - do dużego garnka trochę
      wrzątku, wstawiasz emmm, no, taką rozkładaną metalową siatkę do gotowania na
      parze, układasz podzielone na różyczki brokuły (twardą łodygę lepiej obciąć i
      np. ugotować do jakiejś sałatki), przykrywasz pokrywką, zmniejszasz ogień do
      minimum i czekasz - one zmienią kolor na taki intensywnie zielony, zobaczysz
      zresztą, stracą wygląd surowego:) nie soli sie ani nic, bardzo dobre w smaku

można też gotować, na pare minut sie wkłada łodyżkami w dół (żeby łebki
      wystawały nad wodę), też kilka minut pod przykryciem
      • ba_nita Re:Fakt!!!! 16.09.05, 11:24
        Tak jak Jottka : para, para i tylko para. I na ół twardo. Jak zmieniły kolor to
        po brokułach a w wodzie zmienią. Brokuły na parze to pozycja wyjściowa to zupy
        krem, sosu brokułowego, placków, kotletów. No miodzio!
        -----------------
        pozdrowienia dla L.
        • Gość: ola Re:Fakt!!!! IP: *.pl / *.leczna.enterpol.pl 16.09.05, 14:39
          Ja gotuje 3min w wodzie i nie zmieniają koloru oprócz soli dodaje płaską
          łyżeczkę cukru.
          Polewam to jogurtem naturalnym do którego dodaję ząbek czosnku dużo koperku
          oczywiście sol pieprz
          • jottka Re:Fakt!!!! 16.09.05, 14:43
            ale takich na parze w ogóle solić nie trzeba, a mają 'mimo to' wyraźny smak, no
            spróbuj, naprawdę bardzo dobre:)
          • ba_nita Re:A znasz przepis na koleciki? 16.09.05, 14:44
            Proszę:
            1 brokuł (lub kalafior), 1 bakłażan, 1 cebula, 3 jajka, 3 ząbki czosnku
            sól, pieprz, posiekany koperek, 1/2 posiekanych orzechów włoskich
            1/2 szklanki kaszy manny, oliwa z oliwek do smażenia
            bułka tarta do panierowania

1. Brokuła gotujemy na parze. Gdy widelec lub szpikujec bedzie w niego
            wchodził z lekkim oporem zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Bakłażana kroimy w grube plastry, z obu stron solimy i gdy puści sok
            starannie odsączamy. Obficie smarujemy oliwą i pieczemy najlepiej na ruszcie,
            ewentualnie na suchej patelni.

3. Ostudzonego brokuła i bakłażana miksujemy na jednolitą masę, dodajemy
            jajka, orzechy, posiekany koperek, cebulę pokrojona w kostkę, wyciśnięty
            czosnek i doprawiamy do smaku. Aby masę zagęścić dosypujemy do całości kaszę
            mannę.

4. Po zmieszaniu całości wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety wielkości
            kotletów mielonych, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu
            stron. Danie stanowi doskonały dodatek do ryżu jak i samodzielne danie.
    • roseanne Re: ------------BROKUŁY------- 16.09.05, 15:42
      gotowane na parze - bez zadnych dodatkow smakowych, 3-7 minut, musza byc wciaz
      cemno zielone i lekko chrupkawe
      surowe - podgryzane zamiast jablka
      gotowane w wodzie, osolonej - do 10 minut,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka