Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 11.09.02, 19:49 Czy sa jakies tajemne przepisy, wskazowki, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olga. Re: zimne nozki IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.09.02, 09:17 nie dokładnie wiem czy o to chodzi, ale u mnie to sie poprostu nazywa galareta z nóżek cielecych. Gotuje się wywar z nóżek z warzywami jak do rosołu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Jak miesko zmięknie trzeba je wyjać i oddzielić od kostek. drobno pokroić i umieścić w salaterkach(mażna dodać również marchewkę z wywaru lub np groszek wg gustu). z wywaru wyjąć warzywa. Dodać zelatynę i dokładnei wymieszać. Miesko zalać tym wywarem i wstawić do lodówki aż zastygnie. podawać z octem lub cytrynką;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_nice Re: zimne nozki 12.09.02, 11:11 W moim domu do wywaru z nozek dodaje sie jeszcze miesko wolowe. Same nozki nie sa wystarczajace, bo ich ugotowaniu zostaje sama skora i tluszcz, a to nie jest najsmaczniejsze. Mozna wrzucic tez golonke. Ja lubie jeszcze jak wrzuca sie duzo grzybkow suszonych i wtedy galaretka ma ladny kolorek i smaczek. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fiona Re: zimne nozki IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.09.02, 22:33 Tombaliki albo tymbaliki: 50 dag cielęciny albo 2 piersi kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 duży por, pół puszki groszku, kilka ziaren pieprzu, 1-2 listki laurowe, 4 łyżeczki żelatyny, sól i cukier do smaku Mięso lub drób gotujemy z warzywami z dodatkiem listków laurowych, pieprzu i soli tak długo, aż będzie miękkie. Odcedzamy rosół, łączymy go z żelatyną namoczoną w małej ilości zimnej wody, doprawiamy do smaku solą i cukrem i zagotowujemy. Powinniśmy uzyskać 3 szklanki wywaru. Na dnie każdej salaterki układamy kwiatek z plasterka marchwi, na to warstwa pokrojonego mięsa, warstwa groszku. Wlewamy po jednej łyżce gęstniejącej galarety do jej wyczerpania. Czasem dodawałam też plasterki jajek ugotowanych na twardo. Dzięki za przypomnienie, zrobię sobie w najbliższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: zimne nozki IP: *.waw.cdp.pl 16.09.02, 13:37 do tymbalików z kurczaka używa się równiez wywaru z kurzych łapek - znawcy twierdzą, że nie trzeba już wtedy żelatyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: zimne nozki IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 12:06 Zimne nóżki lub galareta mięsna przepis z Podola: 4 golonki tylne, cztery nóżki świńskie, może być 1/2 łba świńskiego włożyć do gara i zalać wodą do zakrycia. Gotować na b. małym ogniu zbierając szumowinę ok. 6h. Zostawić do następnego dnia. Zebrać zastygnięty tłuszcz, dodać opieczoną cebulę, marchew 2-3szt, lekko posolić i gotować do momentu, aż wywar w czasie próbowania lekko klei wargi. Wyjąć mięsko, porozrywać do średniej wielkości kawałki i włożyć do miseczek. Do wywaru dodać 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku posolic do smaku i jeszcze trochę, bo mięsko weźmie trochę soli, zagotować. Przecedzić przez gęste sitko i zalać mięsko. Odstawić do zastygnięcia. Smak jest niepowtarzalny. Uwaga na istotny moment tj. osiągnięcie zdolności do wiązania galaretki, czyli sklejanie ust, ja wówczas nalewam trochę wywaru na talerzyk i wstawiam do lodówki, jak wiąże to kończę gotowanie. Oczywiście podane propocje mięsa można dowolnie zwiększać, mozna też dać golonki przednie, ale one są ubogie w mięsko. Koneserzy robią jeszcze skórki z golonki w osobnej miseczce. Odpowiedz Link Zgłoś