Gość: ewa.de IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.02, 08:11 otrzymalam sloiczek pesto, ale zupelnie nie mam pojecia do czego mam go stosowac. ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
me-la Re: PESTO 07.11.02, 10:17 Gotuję makaron i do gorącego dodaję pesto ze słoika. Czasami zostawiam ze 2 łyżki wody z gotowania makaronu i dodaję do pesto, sos jest wtedy rzadszy. Na talerzu makaron posypuję parmezanem albo pecorino (co mam w lodówce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: PESTO IP: 10.202.8.* 07.11.02, 10:19 Gość portalu: ewa.de napisał(a): > otrzymalam sloiczek pesto, ale zupelnie nie mam pojecia do czego mam go > stosowac. > ewa Z makaronem. Gotujesz makaron (świderki, pióra) oczywiście wg. przepisu, czyli lekko twardy. Przed przecedzeniem dodajesz odrobiny oliwy z oliwek. Makaronu oczywiście nie przelewasz zimną wodą. Do przecedzonego dodajsz pesto - ale nie za dużo. Ja na pół paczki malmy daję dwie, trzy łyżki i miącham. Na końcu posypujesz parmezanem i wsuwasz. Pyychota. Uwaga: Jeżeli masz parmezan to uważaj z solą do gotowania bo pesto samo w sobie jest słone i do tego parmezan... po prosy do makaronu dodaj mniej soli. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brojam Re: PESTO IP: 213.241.20.* 07.11.02, 12:40 Pesto można też smarować grzanki zamiast masła Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: PESTO 07.11.02, 15:23 sloiczek pesto + paczka fetucini, linguni, farfali czy innych swiderkow+ 2 piersi kurze saute na patelni z p[osiekanym czosnkiem wszystko polaczyc - pycha cieple lub zimne popic bialym .... choc czerwonym tez mozna :-) jesc powoli czekac :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: PESTO 07.11.02, 15:22 pesto do makaronu ,oczywiscie. Wspaniale na baze salatek ugotowany, jeszcze goracy makaron mieszamy z pesto i odrobina octu belsamicznego potem dorzuca sie cebulke pomidory, papryke Odpowiedz Link Zgłoś
daggy Re: PESTO 07.11.02, 19:30 Poza makaronem, ja stosuję Pesto do sałatki Caprese (pomidory i mozarella), jak nie mam świeżej bazylii. Poza tym robię tosty (takie "sklejane", z dwóch kromek chleba) - ciemny chleb tostowy, mozarella - dużo, i pesto. Och, zgłodniałam... A moja mama dodaje pesto do... śledzi. Początkowo nie chciałam nawet spróbować, ale nie miałam racji. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: PESTO 08.11.02, 00:43 Smaruje z jednej strony (skropionego cytryna) fileta z dorsza lub innej nietlustej bialej ryby i wstawiam do lodowki. Na drugi dzien smaze na grillowej patelni nie przewracajac na druga strone. Czasem na obiad jem tylko salatke swojego pomyslu: Gotuje makaron swiderki ( ) -mala puszke cieciorki czyli grochu wloskiego(ang. chick peas) odcedzam i mieszam z mala puszka czerwonej fasolki (nerkowej?;) ang. kidney beans, i mieszam pesto A wiec makaron, cieiorka i fasola z pesto. potem pomidory w cwiartki, czerwona cebule, zielone i czarne oliwki, surowe pieczarki (obieram kapelusze ze skorki) salata rzymska ogorek zielony, feta lub mozarella swieza bazylia mozna tak wymieniac i wymieniac i kombinowac ze skladnikami, chyba nigdy nie zrobilam identycznej salatki czasem dodaje jajko na twardo, marynowana cebulke, korniszony takie 2-3 centymetrowe mozna dodac dowolne inne puszkowe warzywka, na koncu dresing lyzka oliwy z oliwek, sok z cytryny i ziol ile wlezie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: PESTO IP: *.fastres.net 09.11.02, 08:34 jakie to pesto ? robione w domu albo przemyslowe. do kluszek ziemiaczannych, paluchow i do makaronu ( dotujac makaron w vodzie gdzie vlozylismy 2- 3 ziemniaki - pokrojone na 8 czesc ) ) pesto wlozyc do duzej miski i potem wzucic odceniony goracy makaron z ziemniakami i dobrze pomieszac i potem posypac osypka tarta. Odpowiedz Link Zgłoś
naranjita Re: PESTO 09.11.02, 19:39 Sprobujcie zrobic samemu pesto ale z orzechami wloskimi zamiast piniowych i duza iloscia czosnku jesli ktos oczywiscie lubi. Oprocz tego, ze ma piekny jasnozielony kolor to jest przepyszne!! Orzechy wloskie nadaja temu zupelnie inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś