lu06 09.05.06, 22:10 Jak ugotować szparagi???? Help, już nie mogę... gotuję, gotuję i nadal gorzkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: szparagi 09.05.06, 22:38 Obierz szparagi. Zagotuj wodę, dodaj sól (sporo, więcej niż do gotowania ziemniaków) i łyżeczkę cukru. Włóż ponownie związane szpragi, gotuj ok. 7 minut. Możesz dodac do gotowania mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: szparagi 09.05.06, 22:56 Chocbys caly dzien gotowala to i tak beda gorzkie, bo pewnie nie dodalas cukru. Ja zawsze jak je gotuje, to daje sol i cukier w proporcjach 3/4 soli i 1/4 cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: szparagi 09.05.06, 23:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=40464851&a=40464851 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: szparagi IP: *.ptr.terago.ca 10.05.06, 16:41 Nie przejmuj sie, prawdopodobnie kupilas stare i niedobre szparagi (skad byly?). Oto kilka rad. Kupujac szparagi kupujemy takie ktore maja ladny kolor, bez przebarwien, skora gladka, bez zmarszczek, koncowki zielone a nie ciemne lub nawet czarne, potrzyj palcami konce, jesli cos odlatuje znaczy ze stare, szparagi powinny byc w wodzie w sklepie, zwroc uwage czy woda czysta, wyjmij wiazke i powachaj dolne konce (dobry test)-jesli je 'czuc' to zaczal sie juz proces gnilny. A teraz o gotowaniu. Sprawa jest prosta. Odlam koncowki, nie obieraj skorki, wrzuc do NIEOSOLONEJ wody (nie ma potrzeby dodawania cukru, mleka, itp.). NIE GOTOJ NA CZAS! Po powiedzmy 2 minutach sprawdz widelcem (w dolnej czesci) czy sa miekkie (powinien wchodzic ale nie za lekko). I to tyle. Jesli lubisz warzywa nie za miekkie to po ugotowaniu wrzuc je na lod (zatrzyma to proces gotowania). A oto 'bonus': Moj ulubiony sposob na szparagi: Obrac 2 zabki czosnku, wycisnac. Wrzucic szparagi do wrzatku. Po 2 min. (lub jak szparagi sa prawie miekkie), na rozgrzana oliwe na patelni wrzucic wicisniety czosnek. Uwaga NIE przypalic. Po okolo 30 sek. wrzucic odcedzone szparagi, obrucic pare raz, dac na lekko podgrzny talerz, dodac pare kropel dobrego octu balsamicznego, na koniec dodac pare cieniutkich plasterkow parmezanu (lub podobnego sera), swierzy (koniecznie) pieprz na koniec. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: szparagi 10.05.06, 17:32 piszesz o zielonych szparagach. biale trzeba bezwzglednie obrac, w przeciwnym razie ugotowana skorka zamienia sie w twarde wlokna, ktore trudno przekroic nozem, ktore utykaja pomiedzy zebami, ktore sa po prostu straszne i cala radosc z jedzenia pryska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: szparagi IP: *.ptr.terago.ca 10.05.06, 18:09 Zgoda. Za bialymi nie przepadam (dodaje tylko do zupy). Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: szparagi 10.05.06, 21:28 wlasnie, a "moje" przepisy byly tylko na biale szparagi. wiec teraz sprobuj ugotowac biale tak jak Ty to kiedys radziles: bez obierania, tylko do wody. i powiedz nam, jak Ci smakowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: szparagi IP: *.ptr.terago.ca 11.05.06, 00:22 A po co? Powiedzialem ze za bialymi nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: szparagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:41 czy gotowac je "na leżąco", całe zanurzone w wodzie?? czy "postawic"??? Odpowiedz Link Zgłoś
posafega Re: szparagi 10.05.06, 23:17 Teoria mówi, że na stojąco. Związane sznurkiem bawełnianym, w wysokim garnku, tak by główki wystawały ponad wodę - one dochodzą na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: szparagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:21 albo zupełnie na parze-zielone Odpowiedz Link Zgłoś
monia1996 Re: szparagi 11.05.06, 08:40 A ja proponuję przyrządzić szparagi duszone. Ostatnio zrobiłam i były pycha - bez włókien. Odpowiedz Link Zgłoś