Dodaj do ulubionych

Jak zrobić gulasz z serc kurczaka?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 21:12
Mąż mnie zmusił do takiego dania. Czy te serca to obsmażam najpierw, czy od razu do gara z bulionem? Kroję je czy w całości? Jak przyprawić? Czy jeszcze coś powinnam wiedzieć? Długo gotować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Jak zrobić gulasz z serc kurczaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 21:26
      Napiszę jak ja robię. Moi domownicy bardzo lubią ten gulasik.
      Cebulkę posiekać i wrzucić do rondla na tłuszcz. Jak się przyrumieni wrzucamy
      serduszka, które wcześniej przekroiłam na połówki. Smażymy. Gdy już będzie
      potrzeba dolewamy wody, tak aby się nie gotowały tylko dusiły. tę czynność z
      wodą robimy parę razy. dusimy ok. 1,5 godzinki na małym ogniu.
      Przyprawy dodane razem z serduszkami: sól, pieprz, sporo sypkiej, słodkiej
      papryki, listek laurowy.
      Sosu robimy dużo. Ja robię sos z wody i mąki. Zalewamy. Podczas gęstnienia
      dolewamy po trochu wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
      Teraz jeszcze dodaję kucharka i w razie potrzeby doprawiam przyprawami już
      wcześniej użytymi. Robię to dosyć pieprzne.
      • Gość: olsza Re: Jak zrobić gulasz z serc kurczaka? IP: *.nap.wideopenwest.com 05.11.06, 01:01
        Aga ,a masz jakis przepis na gulasz z zoladkow?,czy robi sie tak samo jak z
        serc?dziekuje za potencjalna odpowiedz
        • Gość: Aga Re: Żołądeczki....też gulasz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 09:59
          Ja osobiście robię żołądki - trochę nieekonomicznie- ale bardzo lubimy. Na
          początki zdzieram tę ,,chropowatą,, powłokę. Dzielę taki żołądek na 3-4
          kawałeczki. Całe przyrządzanie podobnie - tyle tylko, że gulasz z żołądków robię
          bardziej gęsty. I chociaż przyżądzenie jest podobne to całkiem inaczej smakuje.
          Acha!!! Żołądki trzeba dłużej dusić. Tak co najmniej 2 godzinki.
          • Gość: olsza Re: Żołądeczki....też gulasz. IP: *.nap.wideopenwest.com 05.11.06, 23:22
            Dzieki,Aga,jutro robie :)
      • Gość: gość Re: Jak zrobić gulasz z serc kurczaka? IP: *.acn.waw.pl 06.11.06, 19:58
        zapomniałaś dodać, że przekrojone serca sprawdzmy czy nie ma resztek zakrzepów
        do usunięcia
    • Gość: Zuza Re: Jak zrobić gulasz z serc kurczaka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.06, 09:13
      Jeszcze pytanie natury technicznej. W środku serduszek jest takie "cos" w ciemnym kolorze - nie wiem co to jest, bo nie znam się na anatomii drobiu. Czy to należy wyrzucać? Czy wszystko jedno?
      • Gość: Aga Re: Jak zrobić gulasz z serc kurczaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 09:50
        W środku serduszek, jak dobrze się domyślam to jest skrzep krwi. Nic z tym nie
        robię - zostawiam. Natomiast odcinam takie malutkie tłuszczyki znajdujące się
        przy szerszej stronie serduszka.
        • hindi2 Re: Gulasz z serc 05.11.06, 09:58
          60 dag serc kurzych lub indyczych, 20 dag pieczarek, cebula, włoszczyzna,
          przyprawy, zelenina, tłuszcz.

Serca kurze prekroić na pół, indycze pokroic drobniej. Serca zalać zimną wodą i
          gotować. Gdy zbierze sie piana zmienić wodę. Dodać awzrzywa pokrojone w kostkę.
          Na koniec gotowania dodać pieczarki cebulę zeszkolone na masle. Całość
          przyprawić i posypać zieleniną.
          • hindi2 Re: Gulasz z żołądków 05.11.06, 10:02
            1/2 kg żołądków, kwaśna smietana, 2 płaskie łyżki mąki, liść laurowy, 2-3 ziela
            angielskie, bulion w kostce, sól, pieprz, 1-2 pęczki koperku.

Żołądki (oczyszczone) obgotowujemy w wodzie. Potem wymienamy wodę i dodajemy
            ziele ang., listek i kostkę. Gdy zołądki zmiękną robimy zasmażkę, przyprawiamy
            i posypujemy posiekanym koperkiem. Pycha!
            • Gość: bb Re: Gulasz z żołądków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 14:02
              Ja nie obgotowuję, tylko sparzam wrzątkiem, odsączam, obsmażam z cebulą i
              czosnkiem i duszę, dolewając co jakiś czas zimną wodę.Przyprawy to pieprz, sól,
              odrobina kminku, można dodać warzywa wg gustu.Zagęszczam tartą bułką /są
              smaczniejsze niż mąką/.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka