kropka8 05.05.03, 15:09 co mozna ciekawego (smacznego) z brokułów wyczarować jeśli macie jakieś pomysły - podzielcie się Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: brokuly IP: *.tele2.pl 05.05.03, 15:12 ja lubie tak: - brokuly lekko podgotowac w wodzie z dodatkiem soli i cukru, potem na patelnie wrzucic czosnek i plasterki pomidora i an to brokuly i jesc, - ugotowane brokuly posypane parmezanem lub z serkiem wiejskim - i sos do makaronu: serowy z brokulami rozdrobnionymi Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: brokuly 05.05.03, 16:40 Sałatka -obgotowane brokuły posyp troche jarzynką (gdy będą jeszcze parujące) -dodaj pokrojone na ósemki ugotowane jajka i obrane ze skórki pomidory(też ósemki) -układaj warstwami(ładnie wygląda w szklanej salaterce) i polej jogurtem zmieszanym z majonezem kieleckim(w proporcji 2:1)i białym ,świeżo zmielonym pieprzem (gdy dodajesz inny mało doprawiony majonez trzeba dodać jeszcze musztardy) -wstawiasz na dwie godziny(min.) do lodówki . Pycha:) Brokuły są najlepsze mrożone(tak, tak niektórym warzywom mrożenie służy i są o wiele smaczniejsze mrożone właśnie np. brokuły i brukselka). Za to pomidory wygrzane w słońcu i pachnące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandarynka Re: brokuly IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 16:48 Ja mam taka popisowa sałatke z brokułami ale niewiele osób decyduje sie na jej robienie bo drogawa i niejadalna z opisu dla niektórych. Ale popisowa jest i juz. Nie podam ile czego bo zawsze robie "na oko". rózyczki brokuła ugotowane al dente papryka konserwowa pokrojona w kostke ser zółty twardy, tez kostka oliwki zielone, najlepiej z cytryną, w połówki kaparki, odrobineczka, posiekane drobko paluszki krabowe, w kostke taka ze 2 cm (paluszki wczesniej rozmrozic, posolić i polać miesznka soku cytrynowego z czosnkiem) wymieszać to, zrobić leciutki winegret albo baaardzo lekki sos czosnkowy i wymieszać. Wstawić do lodówki na troche. Wszycy moi znajomi, ktorzy sa fanami paluszków, uwielbiaja te sałatke i też robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToeToe Re: brokuly IP: *.ihug.net 06.05.03, 02:48 Obgotowac, a nastepnie polac jogurtem naturalnym doprawionym sola czosnkowa, cebulowa i pieprzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
ew.ka Re: brokuly 06.05.03, 14:38 Moje ostatnie odkrycie: lekko obgotowane brokuły (ja kupuje tylko mrożone), ugotowany makaron (kolanka, świderki)mieszam razem, dodaję trochę soli, pieprzu, cieńko starty parmezan i jogurt naturalny. Dla mnie pycha, moja siostra i mama też to bardzo lubią. Wersja wzbogacona: posypać serem żółtym i zapiec, żeby serek się rozpuścił. Mmmmmmmm pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: brokuly 06.05.03, 16:06 moja salatka z brokulow to wariacja nt. powyzszej: zblanszowane brokuly podzielic na male czastki, dodac ugotowane na lekko twardo swiderki, pokrojone jajka ugotowane na twardo, kukurydze z puszki, pokrojony w kosteczke ogorek konserwowy. to wszytsko popieprzyc i zalac sosem z majonezu, smietany i odrobiny musztardy. bardzo pozywne danie na kolacje, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: brokuly IP: *.dyn.optonline.net 07.05.03, 03:49 ja tez cos takiego, ale dodaje takze pokrojone na kawalki kotlety z kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniferek brokuly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.03, 13:05 brokuły blanszuję dodaję ananasa z puszki, jogurt naturalny, czosnek, sól i pieoprz. ..................... brokuły blanszuję, siekam drobniutko kapustę pekińska, solę i odstwiam az zieknie. odciskam nadmiar wody. mieszam a rokułami. sos robię pół na pół z jogutu i smietany z czosnkiem. na wieszch układam jeszcze różyczki brokuł i ugotowane na twardo jajka. ...................... robię biały sos serowy bądx z szynką, dodaję robno pokrojone zblanszowane brokuły, podaję z makaronem. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: brokuly 08.05.03, 18:19 Robie taka salatke z brokulami: Lekko obgotowane brokuly (muszą byc jedrne!) dziele na rozyczki i lacze z pokrojonymi na dosc duze kawalki pomidorami, pokrojonymi w koleczka oliwkami, dodaje bazylie (moze byc nawet suszona), do tego przyprawy i oliwe z oliwek... Uwielbiam po prostu! Mozna tez dodac posiekanej cebulki. No niebo w gebie, to taka moja letnia salatka. Odpowiedz Link Zgłoś