Dodaj do ulubionych

Musztarda.

08.07.03, 20:36
Jak ja zrobic samodzielnie?
Obserwuj wątek
      • the_ladybird Re: Rozumiem. Poszukam sobie gdzie indziej. :)) n 10.07.03, 08:11
        melinek napisał:
        > Rozumiem. Poszukam sobie gdzie indziej. :))

        nocoty :)

        Ale nie jest łatwo. przy wyborze musztardo dostępnych na rynku mało kto chce
        robić ją sam.

        Ja wiem o musztardzie tyle:
        potrzebna jest gorczyca czarna + żółta w proporcjach takich, jakie Twoje
        podniebienie jest w stanie wytrzymać (czarna jest ostra, żółta nie). Do tego
        miód (w wersji ekonomicznej cukier), ocet biały winny, wino (ew. odrobina piwa)
        + przyprawy, w zależności od tego, jaka ta musztarda ma być.
        Proporcje? nie wiem, pewnie to zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć ;)

        i ucierać, ucierać, ucierać.... do gładkiej masy


        ps. gorczycę trzeba wcześniej zmielić
        • melinek Wiec jednak cos jest. Dziekuje. :)) 10.07.03, 17:14
          Dziekuje :)) tez Tralalumpkowi za czas spedzony
          na poszukiwaniu przepisu. Duza buzka. :))))

          Racja, ze jest duzy wybor musztard w sklepach
          i nie znam nikogo, kto chcialby sie bawic w robienie
          domowej musztardy. Jednak z majonezem jest podobnie,
          jest duzy wybor a sporo osob woli przyrzadzic sobie
          samodzielnie.

          Pytalam, bo chodzilo mi o ominiecie sztucznych barwnikow,
          ulepszaczy smakowych i konserwantow.
    • Gość: elka Re: Musztarda. IP: *.toya.net.pl 10.07.03, 17:37
      "Sposób przyrządzania musztardy angielskiej. Zagotować 1 litr prawdziwego
      winnego octu, wsypać weń 1/2 kg miałkiego cukru i 1/2 kg angielskiej mielonej
      gorczycy, rozcierać dobrze łyżką aby grudek nie było i gotować tak długo na
      wolnym ogniu w kamiennej rynce, aż masa ta zupełnie zgęstnieje. Wtedy odstawić,
      1/4 kg cukru zrumienić na jasno-bronzowy kolor, rozprowadzić jeszcze pół litrem
      winnego octu, dolewać po trochę wygotowanej musztardy, którą posolić do smaku i
      wymieszawszy na jednolitą masę złożyć do słoja. Jeśliby była za gęsta, można
      rozrobić ją jeszcze octem."
      "Musztarda francuska. Utrzeć w donicy 1/2 kg miałko zmielonej i przesianej
      gorczycy z niewielką ilością octu estragonowego, żeby się zrobiło gęste ciasto.
      Dodać 1 obmytego w zimnej wodzie śledzia ulika, którego obrać z ości i skóry,
      usiekać na masę i przetrzeć przez sito i kilka usiekanych i utłuczonych w
      możdzieżu na masę marynowanych korniszonów. Wsypać 12 dkg cukru, wlać trochę
      karmelu dla zafarbowania musztardy na żółty kolor i trzeć przez dwie godziny w
      misce, poczem przefasować przez gęste sito, zagotować parę razy w kamiennej
      rynce ciągle mieszając, aby nie przywarła do dna; jeśli jest zagęsta, to
      rozpuścić trochę octem i zimną włożyć do słoików."
      Źródło: Uniwersalna książka kucharska, Marya Ochorowicz-Monatowa, wyd.1910r.
      Powodzenia w tarciu!
        • Gość: kortatu Re: Musztarda. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 14.07.03, 20:38
          bez przesady ! unikanie konserwantow w musztardzie oczywiście ma sens w
          momencie gdyby:
          jej spozycie wynosililo jakies ogromne ilosci
          nie bylo musztard bez konserwantow !!!
          byla mozliwosc unikniecia konserwantow w innych produktach
          ja kupuje musztardy bez konserwantow, wybor jest ogromny, cena mniej wiecej
          3*wyzsza liczac na podstawie koszyka musztard kamis :)
          Mysle ze wysilek przy samodzielnym robieniu musztardy jest daremny, ale zycze
          wytrwalosci
          rzeczywiscie sa osoby ktore same robia majonez, ale akurat jest tu spora
          roznica i w skadnikach i w ilosci wykorzystania (np kiedy robimy jakas impreze
          i serwujemy 10 salatek)
          oki, koncze bo zanudzam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka