Dodaj do ulubionych

co to jest PITTA ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 08:17
Kochani,

od jakiegoś czasu drażni mnie ta nazwa. Co to jest ? (placek ? )z czym się to
przyrządza ?

laik
Obserwuj wątek
    • mroczna_panna Re: co to jest PITTA ? 01.09.03, 09:05
      Pitta to taki chlebek, który po podgrzaniu otwira się jak kieszonka. Możesz
      włożyć tam dosłownie wszystko i zrobić sobie taką "kanapkę". Więcej na temat
      samej pitty i przepisów na stronie www.pitta.pl
      • Gość: magi Re: co to jest PITTA ? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 17.09.03, 19:11
        Podbijam, bo sama kiedyś próbowałam przyrządzić ów chlebek; kupiłam go w
        supermarkecie, podgrzałam zgodnie z przepisem na opakowaniu... i na jakieś osiem
        jakie robiłam połowa się nie otwarła! Dlaczego? Jest jakiś knif , którego nie
        umieścili w tym przepisie???
        • jottka Re: co to jest PITTA ? 17.09.03, 19:27
          w oryginale chleb arabski, w naszej wersji poręczna buła do zjedzenia z
          wszystkim

a co do otwierania - może rozcięłas wcześniej? wtedy nie spuchnie, ale normalna
          pita torebkowa, króciutko podgrzana na opiekaczu otwiera sie bez problemu
          • Gość: ecik Re: co to jest PITTA ? IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 08:10
            A ja te małe pity rozcinam na pół, lekko smaruję wodą i wkładam do zwykłego
            tostera. I pomimo, ze rozkrojone - świetnie się otwierają. Potem wkładam do
            takiej gorącej ser żółty lub serek pleśniowy i zapiekam ponownie w tosterze.
            Czasem zaś wkładam do gorącej samego pomidorka i trochę majonezu. Ale najlepsza
            jest jednak z placuszkami falafel (z ciecierzycy), czyli takie jakie można
            dostać w licznych budkach w Wawie i nie tylko. Polecam - mało roboty a jakie
            smaczne !!!
            • venus22 Re: co to jest PITTA ? 18.09.03, 08:32
              Ja robie tak pite - podgrzewam w mikro, potem otwieram nozem i pakuje tam
              rozdrobnionego kurczaka z BBQ, pokrojona salate, czerwona albo zielona papryke
              i starty na duzych otworach cheddar (twardy o kolorze pomaranczowym ser) i
              dodaje troche majonezu..
              Venus
              • Gość: tangerines Re: co to jest PITTA ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 14:56
                Grecka pita to specjalne ciasto - takie papierowe, z serem feta, cebulą i dużą
                ilością oliwy. Układa się wiele warstw ciasta i farszu. W polskich warunkach
                robię to z ciasta francuskiego, a jako farsz daję ser feta z cebulą
                przysmażoną na maśle oraz przyprawiony czosnkiem, solą i białym pieprzem
                szpinak z jajkami na twardo.
                Układam ciasto- szpinak na szpinak jajka gotowane-ciasto - nadzienie z fety i
                tak na zmianę do wyczerpania produktów. Ostatnia warstwa to ciasto posmarowane
                oliwą.
                • Gość: Linn Re: co to jest PITTA ? IP: *.dialup.tiscali.it 18.09.03, 15:28
                  To jest filo albo phylo / roznie pisza /. Pita ma kieszonke.
                  • Gość: tangerines Re: co to jest PITTA ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 15:36
                    Ja mam to z gazety - artykuł dotyczy kuchni greckiej, pod nazwą grecka pita -
                    filo.
                    • Gość: Venus Re: co to jest PITTA ? IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 18.09.03, 17:55
                      To chyba chodzi o to, ze jest to phylo to jest odpowiednik grecki pity..?
                      Venus
                      • Gość: tangerines Re: co to jest PITTA ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 18:24
                        Nie wiem już o co chodzi ;-)
                        Gazeta do szanowanych nie należy - babskie czytadło - więc przyjmę wszelkie
                        sprostowania.
                        Będąc w Turcji zamówiłam potrawę o nazwie "pite lub pide" (różna pisownia w
                        angielskim menu w różnych knajpach) przekonana, że dostanę pitę. Okazało się,
                        że to tradycyjny Turecki odpowiednik pizzy.
                        • Gość: Venus Re: co to jest PITTA ? IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 19.09.03, 06:01
                          Przepraszam - pewnie ja nie wyrazam sie scisle.
                          Chodzi mi to, ze moze to znaczylo grecka "pita" - phyllo czyli
                          jak :polski "hot dog" - bulka z kielbasa ??
                          Bo pita to jest taki rodzaj ciasta jak -??- skorka z bulki a phylo jest chyba
                          jeszcze inne.
                          venus
                          • Gość: Linn Re: co to jest PITTA ? IP: *.dialup.tiscali.it 19.09.03, 10:36
                            Phylo to cieniutenkie ciasto; trudne do zrobienia w domu / mozna je kupic w
                            rulonie /. M.in. uklada sie je warstwowo, a nadzienie jest szpinakowe. Pita to
                            cos w rodzaju duzej bulki, w ktorej otwiera sie kieszonka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka