Gość: laik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 08:17 Kochani, od jakiegoś czasu drażni mnie ta nazwa. Co to jest ? (placek ? )z czym się to przyrządza ? laik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mroczna_panna Re: co to jest PITTA ? 01.09.03, 09:05 Pitta to taki chlebek, który po podgrzaniu otwira się jak kieszonka. Możesz włożyć tam dosłownie wszystko i zrobić sobie taką "kanapkę". Więcej na temat samej pitty i przepisów na stronie www.pitta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: co to jest PITTA ? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 17.09.03, 19:11 Podbijam, bo sama kiedyś próbowałam przyrządzić ów chlebek; kupiłam go w supermarkecie, podgrzałam zgodnie z przepisem na opakowaniu... i na jakieś osiem jakie robiłam połowa się nie otwarła! Dlaczego? Jest jakiś knif , którego nie umieścili w tym przepisie??? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: co to jest PITTA ? 17.09.03, 19:27 w oryginale chleb arabski, w naszej wersji poręczna buła do zjedzenia z wszystkim a co do otwierania - może rozcięłas wcześniej? wtedy nie spuchnie, ale normalna pita torebkowa, króciutko podgrzana na opiekaczu otwiera sie bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik Re: co to jest PITTA ? IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 08:10 A ja te małe pity rozcinam na pół, lekko smaruję wodą i wkładam do zwykłego tostera. I pomimo, ze rozkrojone - świetnie się otwierają. Potem wkładam do takiej gorącej ser żółty lub serek pleśniowy i zapiekam ponownie w tosterze. Czasem zaś wkładam do gorącej samego pomidorka i trochę majonezu. Ale najlepsza jest jednak z placuszkami falafel (z ciecierzycy), czyli takie jakie można dostać w licznych budkach w Wawie i nie tylko. Polecam - mało roboty a jakie smaczne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: co to jest PITTA ? 18.09.03, 08:32 Ja robie tak pite - podgrzewam w mikro, potem otwieram nozem i pakuje tam rozdrobnionego kurczaka z BBQ, pokrojona salate, czerwona albo zielona papryke i starty na duzych otworach cheddar (twardy o kolorze pomaranczowym ser) i dodaje troche majonezu.. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co to jest PITTA ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 14:56 Grecka pita to specjalne ciasto - takie papierowe, z serem feta, cebulą i dużą ilością oliwy. Układa się wiele warstw ciasta i farszu. W polskich warunkach robię to z ciasta francuskiego, a jako farsz daję ser feta z cebulą przysmażoną na maśle oraz przyprawiony czosnkiem, solą i białym pieprzem szpinak z jajkami na twardo. Układam ciasto- szpinak na szpinak jajka gotowane-ciasto - nadzienie z fety i tak na zmianę do wyczerpania produktów. Ostatnia warstwa to ciasto posmarowane oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: co to jest PITTA ? IP: *.dialup.tiscali.it 18.09.03, 15:28 To jest filo albo phylo / roznie pisza /. Pita ma kieszonke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co to jest PITTA ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 15:36 Ja mam to z gazety - artykuł dotyczy kuchni greckiej, pod nazwą grecka pita - filo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: co to jest PITTA ? IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 18.09.03, 17:55 To chyba chodzi o to, ze jest to phylo to jest odpowiednik grecki pity..? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tangerines Re: co to jest PITTA ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 18.09.03, 18:24 Nie wiem już o co chodzi ;-) Gazeta do szanowanych nie należy - babskie czytadło - więc przyjmę wszelkie sprostowania. Będąc w Turcji zamówiłam potrawę o nazwie "pite lub pide" (różna pisownia w angielskim menu w różnych knajpach) przekonana, że dostanę pitę. Okazało się, że to tradycyjny Turecki odpowiednik pizzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venus Re: co to jest PITTA ? IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 19.09.03, 06:01 Przepraszam - pewnie ja nie wyrazam sie scisle. Chodzi mi to, ze moze to znaczylo grecka "pita" - phyllo czyli jak :polski "hot dog" - bulka z kielbasa ?? Bo pita to jest taki rodzaj ciasta jak -??- skorka z bulki a phylo jest chyba jeszcze inne. venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: co to jest PITTA ? IP: *.dialup.tiscali.it 19.09.03, 10:36 Phylo to cieniutenkie ciasto; trudne do zrobienia w domu / mozna je kupic w rulonie /. M.in. uklada sie je warstwowo, a nadzienie jest szpinakowe. Pita to cos w rodzaju duzej bulki, w ktorej otwiera sie kieszonka. Odpowiedz Link Zgłoś