Gość: bonk IP: *.acn.pl / 10.69.0.* 21.09.03, 12:08 Kupiłem bakłażany ale tak naprawdę nie wiem co można z nich zrobić.Czy możecie podac jakiś ciekawy przepis i w miarę łatwy dla początkującego? pozdrawiam bonk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ag Re: bakłażany - podajcie przepis:-) IP: 213.199.212.* 21.09.03, 17:00 Wczoraj robilam Mussake. Poszukaj przepisu na forum, wyszla fatastyczna! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eli_7 Re: bakłażany - podajcie przepis:-) 22.09.03, 01:29 czesc a ja polecam balkazany marynowane i potem grillowano/pieczone. Przepis pochodzi od mojej blugarskiej znajomej, ktora podzielia sie nim. Jest bardzo latwy a balkazany wychodza pycha. Kroisz balkazany na plastry, robisz marynate z octu balsamicznego, oliwy , czosnku, pieprzu i soli. Pokrojone balkazany wkladasz do marynaty i marynujesz minimum 2 godziny, najlepiej przez noc, Potem wkladasz do mocno nagrzanego piekarnika(u mnie to 400 F) i za okolo 10 minut sa gotowe. ja marynuje w szklanym naczyniu do pieczenia i wkladam do piekarnika razem z marynata, przed wlozeniem obracam aby byly porzadnie nasiakniete marynata. Wychodza pyszne, podaje z kawalkiem miesa lub zajadamy same smacznego eli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sella Re: bakłażany - podajcie przepis:-) IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.03, 06:37 Mam pytanie do eli. Nie wiem czy dobrze zrozumialam jak piec te baklazany. Nie wyciagasz ich z naczynia z marynata tylko to naczynie wkladasz do piekarnika i pieczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: bakłażany - podajcie przepis:-) IP: *.brpo.gov.pl 22.09.03, 12:27 Bardzo prosty przepis na bakłażany - kroisz w centymetrowe plastry, na kazdy plaster troche czosnku posiekanego, troche bazylii i innych ziół, pieprz i plaster rokpola. Do piekarnika - na 10 minut i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
eli_7 Re: bakłażany - do sella 23.09.03, 00:50 jesli chcesz grilowac to wyciagnij z marynaty, ja je pieke w goracym piekarniku i wkladam razem z marynata, wedlug mnie sa bardziej aromatyczne i soczyste. smacznego, eli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efik Re: bakłażany - podajcie przepis:-) IP: *.acn.waw.pl 23.09.03, 08:36 Gość portalu: bonk napisał(a): > Kupiłem bakłażany ale tak naprawdę nie wiem co można z nich zrobić.Czy > możecie podac jakiś ciekawy przepis i w miarę łatwy dla początkującego? > > pozdrawiam > > bonk nie mogem bo nie chcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: bakłażany - podajcie przepis:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.03, 13:18 o baklazanach bylo ze sto razy. podam ci prostuy przepis na parmigiane: baklazany posypujesz sola (pokrojone), odstawiasz na 30 minut. Potem myjesz i suszysz. Podsmazasz na oliwie, przekladasz do naczynia zaro. Dodajesz pomidory, sos pomidorwy z kartonika, przyprawy, troszke cukru do tego sosu tez, ze dwa rodzaje sera np rokpol i mozzarella. Posypujesz natka i parmezanem, zapiekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korozja Re: bakłażany - podajcie przepis:-) IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 23.09.03, 22:26 nie obieraj - przekroj na pol - wydraz troche miaszu - mozesz zrobic przyprawione mielone mieso z ziolami i z tym co wydrazylas z baklazanow - nie draz gleboko :)) - czosneczek - polej oliwa - najlepiej ta bezzapachowa (o ile taka jest ci dostepna) - do piekarnika - kiedy sa dobrze upieczone - widzisz po skorce i farszu - przygotuj do tego sos z jogurtu : jogurt naturalny + sol + czosnek mozesz dodac troche swiezej miety . ( przyprawy do miesa : tymianek - estragon szczypta suszonej bazylii albo same ziola provensalskie ) mozesz ten sam przepis zastosowac z cukinia Odpowiedz Link Zgłoś