bfinger 19.08.08, 22:53 marzy mi się masa chałwowa na tort, ale z bitej śmietany (nie z masła, tego w necie pełno). Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamapka21 Re: Bita śmietana + chałwa = masa na tort 20.08.08, 21:47 Ja robiłam chałwowca- www.pychaciasta.bloog.pl/id,2464745,title,Chalwowiec,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Bita śmietana + chałwa = masa na tort 22.08.08, 22:59 kamapka21 dziekuję za link - widziałam to, ale nie o to mi chodzi. Ja szukam podpowiedzi jak połączyć bitą śmietanę i chałwę w jedną stabilną masę tortową, bo ze mnie taka kucharka..... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Trudno będzie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 00:18 Trudno, ze wzgledu na różne konsystencje obydwu produktów. Chałwa, nawet po roztarciu czy zmiksowaniu jest dość ciężka i "szorstka". Sądzę, że nie będzie chciała się polączyć z delikatną bitą śmietaną, a nawet jakby Ci się udało jakoś je zmiksować, to może spowodować to "zważenie" śmietany albo opadnięcie chałwy na dno. Może dodatek żelatyny by pomógł? A czemu tak się upierasz przy bitej śmietanie? Krem chałwowy na maśle został już wielokrotnie sprawdzony, a kaloryczność kremówki jest na tyle wysoka,że trudno traktowac ją jako bardziej "lajtowy" odpowiednik masła. Chociaż ... :-) takie poszukiwania jak Twoje, często przyczyniają się do powstania całkiem udanych wynalazków. Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Trudno będzie ... 23.08.08, 21:58 mirko, ja właśnie liczę na takie osoby jak ty, które widzą, co można byłoby dodac, aby taką śmietanę chałwową zrobić. Ja niestety nie mam takich umiejętności, w kuchni jeszcze podążam śladami innych, a już na pewno piec ciast po prostu nie potrafię. czy mogłabys mi napisać, jakie proporcje chałwy, śmietany, żelatyny mogłabym wziąć? A dlaczego pytam? otóż niedawno przeglądałam stare numery Kuchni i tam - w dużym skrócie - przeczytałam takie zdanie: "Przeglądając czasopisma kulinarne Pani Małgorzata zwraca także uwagę na oryginalne nazwy potraw. Piecze np. "Marzenie szejka", czyli tort biszkoptowy, w którym jedną warstwę ciasta przekłada się marmoladą morelową albo brzoskwiniową a drugą bitą śmietaną wymieszaną z chałwą waniliową, a z wierzchu dekoruje bitą śmietaną" i tyle w nim na temat tego tortu. A bardzo chciałabym zrobić go na urodziny męża, który chałwę uwielbia ( dla mnie mogłaby nie istnieć). Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Trudno będzie ... 23.08.08, 22:27 Aaa Malgorzata Sledziewska-mam ta Kuchnie:)I wlasnie owa pani Malgorzata to byla eksperymentatorka:) Sprobuj ubic dobrze zimna smietane i dodaj rozgnieciona chalwe.Wloz do lodowki.Zrob z malej porcji i zobacz co wyjdzie:)Jesli bedzie dobre to zrob wiecej i przeloz ciasto:) Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Trudno będzie ... 24.08.08, 09:15 tak tak ;) fettinio dzięki: jeśli to faktycznie okaże się takie proste: ubic i wymieszać ...;) dam znać - może do końca tygodnia mi się uda Odpowiedz Link Zgłoś
chynia Re: Trudno będzie ... 24.08.08, 09:23 Dokładnie tak jak radzi fettina-musisz sama wypróbować z małej porcji.Opinie innych są pomocne,jednak ludzie mają rożne smaki i co dla jednych jest rewelacją,Tobie zwyczajnie może nie smakować.Ja np ostatnio robiłam tort miętowy-połowa rodziny była zachwycona(koleżanka córki wzięła przepis dla swojej mamy),a młodsza córka stwierdziła,że jest fuj i przypomina jej pastę do zębów!Opinie były skrajne.Musisz wcześniej sama wypróbować czy Ci pasi.Ja bym chałwę przed dodaniem do ubitej śmietany rozpuściła np.łyżka mleka,łyżka masła zagotować dodać pokruszoną chałwę,rozpuścić mieszając na małym ogniu i do gorącej dodać żelatyny,dokładnie wymieszać.Pytasz ile żelatyny-to zależy ile ubijesz śmietany.Ja używam takiej co się rozpuszcza w gorącym(nie trzeba namaczać wcześniej aby napęczniała).Jak mam opakowanie na 1l i ubijam litr śmietany to nie daję całego opakowania,ale przy tych upałach lepiej dać więcej niż mniej.Wydaje mi się ,że do tej rozpuszczonej i przestudzonej chałwy z żelatyną lepiej dodawać po trochu ubitej śmietany,a nie odwrotnie,ale to tylko moje zdanie.Zbyt dużego doświadczenia z masami ze śmietany nie mam,bo jestem starodawna i zazwyczaj robię masy maślane(nieraz do takiej dodaję bitej śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
peeky_wicky Re: Bita śmietana + chałwa = masa na tort 25.08.08, 16:31 a jakby tak pokombinowac z tahiną? Odpowiedz Link Zgłoś
bfinger Re: Bita śmietana + chałwa = masa na tort 25.08.08, 22:44 ha! o tym też myślałam (i nawet zakupiłam) - dzięki ;) a wtedy z usztywniaczem czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
peeky_wicky Re: Bita śmietana + chałwa = masa na tort 25.08.08, 23:32 bfinger napisała: > ha! o tym też myślałam (i nawet zakupiłam) - dzięki ;) > > a wtedy z usztywniaczem czy bez? mysle, ze usztywniacz to dobry pomysl - zagesci mase i nie podejdzie wodą. Odpowiedz Link Zgłoś