spinline 06.10.08, 14:41 Rozsmakowalam sie w zaladkach kurzych. Macie moze jakies pomysly na dobre przzadzanie zaladkow. Jak dlugo je gotowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jas Re: Zoladki kurze IP: 80.54.173.* 06.10.08, 15:08 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1107762,2,42.html Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.grecja22 Re: Zoladki kurze 06.10.08, 15:13 Ja bardzo lubie w sosie myśliwskim, tylko dla mnie musza być dosć pikantne. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Zoladki kurze 06.10.08, 15:14 spinline, o jej jak je lubie, ja nie potrzebuje do tego niczego, gotuje w wywarze kurczaka, tego nikt nie dostanie, zaladek,kuperek to moje, ja je tak lubie bez zadnych experymetow kuchni, to jest moje, oczywiscie mozna z tego zrobic wspaniala potrawe, ja nie oddam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x gotuje tak dlugo, az beda miekkie, IP: *.unitymediagroup.de 06.10.08, 17:31 potem kroje w paseczki i robie tak jak tradycyjne flaki. Wzglednie drobno pokrojone mieszam z mieszanka warzywna, przyprawiam wg smaku i mam gulasz miesno-jarzynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: Zoladki kurze IP: 213.17.144.* 06.10.08, 18:20 gotuję pokrojone drobno i przyprawione ok godziny, dodaję pokrojoną marchewkę, cebulę i wyciśnięty czosnek, śmietanę /czasem też serek topiony / i podaję jako gulasz do ziemniaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniaq Re: Zoladki kurze IP: *.velo.com.pl 07.10.08, 15:58 Żołądki (ok 75 dag) kroję na mniejsze cześci, tak plus minus na trzy części każdą sztukę. Podsmażam chwilę na gorącym oleju ( żołądki nie powinny sie przyrumienić, a tylko stracic surowy wygląd) a następnie dodaję dwie średnie cebule pokrojone w półplasterki, mniej więcej pół łyżeczki paparyki oraz sporą łyżkę przyprawy curry. Zmniejszam ogień na minimalny, przykrywam i duszę tak długo, aż cebula praktycznie sie rozgotuje, a żołodki będą bardzo miękkie. W międzyczasie, w miare wyparowywania płynu, który puszczą żołądki i cebula, należy dolewać po troszku wody, tak żeby nie przywarło to do garnka. Pod koniec gotowania doprawiam do smaku solą i odrobiną pieprzu (dominujący ma byc smak curry), oraz dodają troche śmietany (niewiele: łyżkę-dwie), żeby otrzymać bardziej aksamitny sos. Uwielbiam taką potrawkę, moge ją jeść z bagietką albo z tłuczonymi ziemniaczkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: Zoladki kurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 08:48 krupnik na żołądkach to jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
spinline dzieki za przepisy:=))) 10.10.08, 14:42 bede gotowac wedlug tego co radzicie:=))) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Zoladki kurze 10.10.08, 15:58 Gość portalu: evro444 napisał(a): > krupnik na żołądkach to jest to! tez tak robie ale co oni jedza krupnik a ja zaladki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoiwo65 Re: Zoladki kurze 10.10.08, 18:53 Dla wielbicieli żołądków, bardzo polecam przepis na zupę z żołądków. Nazywa się ona "Zupa cioci Aliny". Od razu przyznaję się, że skopiowałam go z innego forum kulinarnego. Gotowałam ją już kilkanaście razy i zupa jast naprawdę smaczna. Zagościła na stałe w moim kuchennym menu i cały czas nie mogę się "ją najeść" :-) "Zupa cioci Aliny": - 1/2 kg żołądków drobiowych (z kurczaka), - włoszczyzna - 1 pęczek, - 1 cebula, - kilka ziemniaków surowych, - zacierka - 1 garsć, - liśc laurowy, - 1 peczek szczypiorku, - 2,5 litry wody, - sól i pieprz. Myjemy i czyscimy zołądki, kroimy w plastry, potem zalewamy woda i gotujemy około 40 minut- muszą trochą zmieknąc. Dodajemy włoszczyzne startą na tarce do jarzyn, liśc laurowy (jeden); pokrojona cebulę i starty na tarce (tej do placków ziemniaczanych) 1 duży ziemniak. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru - sprawdzamy czy żoładki i ziemniaki sa miękie dodajemy garśc zacierki. Doprawiamy solą i spora iloscią mielonego pieprzu - zupa musi być ostra i zawiesista. Na talerzu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Zoladki kurze 10.10.08, 18:57 Robie bardzo podobnie, ale bez zacierek,a na koniec posypuje sporo roztartego majeranku i czabru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaB Re: Zoladki kurze IP: *.aster.pl 24.11.08, 11:30 Moją koronną potrawą są żołądki po nelsońsku. Dal 2 osób zużywam ok 05-06 kg żołądków w zależności od apetytu. Żołądki lekko podsmażam, zalewam rosołkiem (może być z kostki) i gotuję do miękkości uzupełniając płyny. Jeśli zrobią się już fajnie miękkie (1,5 do 2h), dodaję pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę i 1 cebulę pokrojoną w piórka. Z reguły marchewkę troszkę wcześniej ponieważ potrzebuje trochę więcej czasu. Na koniec doprawiam śmietaną (ja lubię dużo więc daję 1 opakowanie małe 18% śmietany) i doprawiam solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kaszą jaglaną!!!!! Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Zoladki kurze 24.11.08, 19:25 możesz ugotować je w wodzie i zrobić na tym zupkę :-) a gotuj tak długo aż będą miękkie jak będziesz wbijać widelec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Zoladki kurze IP: *.aster.pl 24.11.08, 19:49 Bardzo dobre są żołądki drobiowe w śmietanie z grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś