Dodaj do ulubionych

dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade!

04.11.03, 11:14
dziewczyny!
chcialabym upiec mezowi cos slodkiego i pysznego!
pamietam z dziecinstwa rolade:-)
bede wdzieczna za Wasze przepsiy i rady!
... a moze macie jakies inne przepisy na pyszne slodkosci?!
pozdro!
ewita.
Obserwuj wątek
    • Gość: izzi Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade IP: 213.17.152.* 04.11.03, 13:19
      Rolada biszkoptowa:5 jajek,15 dkg cukru,10 dkg mąki,zrobić ciasto biszkoptowe,[było tu dużo opisów],upiec na płaskiej wyłożonej papierem blasze,po lekkim przestudzeniu odjąć papier,zwinąć wzdłuż przy pomocy serwety w rulon,po przestygnięciu przekładać masą maślaną [z dodatkiem 2-3 łyżek spirytusu jeśli chcesz].Smacznego!
    • angoba Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade 04.11.03, 14:12
      Rolada biszkoptowa to dosyc trudne ciasto, wymaga sporo doswiadczenia.
      Jesli go nie masz to moze zacznij od czegoś prostszego, choc równie smacznego.

Mozna na przykład upiec dwa cienkie biszkopty (z 3 jajek albo jeden gruby i
      przekroić). Jabłka pokroic w kawalki i czesciowo rozgotowac, ale tak zeby czesc
      kawalkow sie zachowala, dodać galaretke w proszku; galaretka moze byc na
      przykład agrestowa wtedy masa jabłkowa robi sie zielona (wsypywac ją delikatnie
      cały czas mieszając),
      (mozna kupic jabłka na szarlotke w słoiku, wtedy należy mase jabłkowa wymieszac
      z galaretką i ogrzać tak by galaretka sie rozpusciła).

Mase jabłkową wyłożyc na biszkoptowy spod i przykryć drugim biszkoptem, kiedy
      masa zastygnie można na przykład polac polewa czekoladową z orzechami albo
      przed podaniem zrobic bita smietanę i nakładac po kleksie na każdy kawalek.

Można tez upiec ciasto drożdzowe jako rolade, niedawno byl tu taki przepis ze
      śliwkami, wypróbowalam i wyszło pyszne.

Przejrzyj sobie wczesniejsze wątki, jest sporo o ciastach, łatwych i smacznych.

Pozdrawiam

A
      • kathy38 Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade 04.11.03, 15:11
        angoba napisała:

Mozna na przykład upiec dwa cienkie biszkopty (z 3 jajek albo jeden gruby i
        > przekroić). Jabłka pokroic w kawalki i czesciowo rozgotowac, ale tak zeby
        czesc
        >
        > kawalkow sie zachowala, dodać galaretke w proszku; galaretka moze byc na
        > przykład agrestowa wtedy masa jabłkowa robi sie zielona (wsypywac ją
        delikatnie
        >
        > cały czas mieszając),
        > (mozna kupic jabłka na szarlotke w słoiku, wtedy należy mase jabłkowa
        wymieszac
        >
        > z galaretką i ogrzać tak by galaretka sie rozpusciła).
        >
        > Mase jabłkową wyłożyc na biszkoptowy spod i przykryć drugim biszkoptem, kiedy
        > masa zastygnie można na przykład polac polewa czekoladową z orzechami albo
        > przed podaniem zrobic bita smietanę i nakładac po kleksie na każdy kawalek.
        >

Zamiast drugiego biszkopta można położyć na zastygniete jabłka masę kremową
        karpatkową, po stężeniu masy w lodówce, polać ciasto polewą czekoladową. Niebo
        w gębie.
        • angoba Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade 04.11.03, 15:33
          kathy38 napisała:

> Zamiast drugiego biszkopta można położyć na zastygniete jabłka masę kremową
          > karpatkową, po stężeniu masy w lodówce, polać ciasto polewą czekoladową.
          > Niebo w gębie.

Tak jeszcze nie jadłam, musze spróbowac, brzmi smakowicie...
          To ciasto daje w ogole duze mozliwosci róznych kombinacji.

A
    • Gość: Uraony "chlopak" Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade IP: *.nyc.rr.com 04.11.03, 16:31
      A dlaczego "dziewczyny"? Jakieś płciowe uprzedzenia?
      • ewitak do urazonego! 04.11.03, 21:51
        drogi urazony!
        nie mam uprzedzen!po prostu jestem na Forum od 1.11 i nie zauwazylam ze pisuja
        rowniez panowie!
        dzsiaj sprawdzilam i wiem ze tak:-)
        pozdro!
        E.
    • ewitak Izzi!Angoba!Kathy38! 04.11.03, 21:38
      wielkie dzieki za przepisy i wyrozumialosc!jestem laikiem w sprawach Kuchni,
      ale chce to zmienic!zaczelam(z koniecznosci)od Kuchni greckiej, ale tesknie za
      nasza polska!wyprobuje Wasze przepisy na 100% ! pozdrawiam! Ewita:-)))
      • Gość: izzi Re: Izzi!Angoba!Kathy38! IP: 213.17.152.* 04.11.03, 21:49
        No to się cieszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka