ewitak 04.11.03, 11:14 dziewczyny! chcialabym upiec mezowi cos slodkiego i pysznego! pamietam z dziecinstwa rolade:-) bede wdzieczna za Wasze przepsiy i rady! ... a moze macie jakies inne przepisy na pyszne slodkosci?! pozdro! ewita. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: izzi Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade IP: 213.17.152.* 04.11.03, 13:19 Rolada biszkoptowa:5 jajek,15 dkg cukru,10 dkg mąki,zrobić ciasto biszkoptowe,[było tu dużo opisów],upiec na płaskiej wyłożonej papierem blasze,po lekkim przestudzeniu odjąć papier,zwinąć wzdłuż przy pomocy serwety w rulon,po przestygnięciu przekładać masą maślaną [z dodatkiem 2-3 łyżek spirytusu jeśli chcesz].Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
angoba Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade 04.11.03, 14:12 Rolada biszkoptowa to dosyc trudne ciasto, wymaga sporo doswiadczenia. Jesli go nie masz to moze zacznij od czegoś prostszego, choc równie smacznego. Mozna na przykład upiec dwa cienkie biszkopty (z 3 jajek albo jeden gruby i przekroić). Jabłka pokroic w kawalki i czesciowo rozgotowac, ale tak zeby czesc kawalkow sie zachowala, dodać galaretke w proszku; galaretka moze byc na przykład agrestowa wtedy masa jabłkowa robi sie zielona (wsypywac ją delikatnie cały czas mieszając), (mozna kupic jabłka na szarlotke w słoiku, wtedy należy mase jabłkowa wymieszac z galaretką i ogrzać tak by galaretka sie rozpusciła). Mase jabłkową wyłożyc na biszkoptowy spod i przykryć drugim biszkoptem, kiedy masa zastygnie można na przykład polac polewa czekoladową z orzechami albo przed podaniem zrobic bita smietanę i nakładac po kleksie na każdy kawalek. Można tez upiec ciasto drożdzowe jako rolade, niedawno byl tu taki przepis ze śliwkami, wypróbowalam i wyszło pyszne. Przejrzyj sobie wczesniejsze wątki, jest sporo o ciastach, łatwych i smacznych. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade 04.11.03, 15:11 angoba napisała: Mozna na przykład upiec dwa cienkie biszkopty (z 3 jajek albo jeden gruby i > przekroić). Jabłka pokroic w kawalki i czesciowo rozgotowac, ale tak zeby czesc > > kawalkow sie zachowala, dodać galaretke w proszku; galaretka moze byc na > przykład agrestowa wtedy masa jabłkowa robi sie zielona (wsypywac ją delikatnie > > cały czas mieszając), > (mozna kupic jabłka na szarlotke w słoiku, wtedy należy mase jabłkowa wymieszac > > z galaretką i ogrzać tak by galaretka sie rozpusciła). > > Mase jabłkową wyłożyc na biszkoptowy spod i przykryć drugim biszkoptem, kiedy > masa zastygnie można na przykład polac polewa czekoladową z orzechami albo > przed podaniem zrobic bita smietanę i nakładac po kleksie na każdy kawalek. > Zamiast drugiego biszkopta można położyć na zastygniete jabłka masę kremową karpatkową, po stężeniu masy w lodówce, polać ciasto polewą czekoladową. Niebo w gębie. Odpowiedz Link Zgłoś
angoba Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade 04.11.03, 15:33 kathy38 napisała: > Zamiast drugiego biszkopta można położyć na zastygniete jabłka masę kremową > karpatkową, po stężeniu masy w lodówce, polać ciasto polewą czekoladową. > Niebo w gębie. Tak jeszcze nie jadłam, musze spróbowac, brzmi smakowicie... To ciasto daje w ogole duze mozliwosci róznych kombinacji. A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uraony "chlopak" Re: dziewczyny!!!pomozcie mi upiec slodka rolade IP: *.nyc.rr.com 04.11.03, 16:31 A dlaczego "dziewczyny"? Jakieś płciowe uprzedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ewitak do urazonego! 04.11.03, 21:51 drogi urazony! nie mam uprzedzen!po prostu jestem na Forum od 1.11 i nie zauwazylam ze pisuja rowniez panowie! dzsiaj sprawdzilam i wiem ze tak:-) pozdro! E. Odpowiedz Link Zgłoś
ewitak Izzi!Angoba!Kathy38! 04.11.03, 21:38 wielkie dzieki za przepisy i wyrozumialosc!jestem laikiem w sprawach Kuchni, ale chce to zmienic!zaczelam(z koniecznosci)od Kuchni greckiej, ale tesknie za nasza polska!wyprobuje Wasze przepisy na 100% ! pozdrawiam! Ewita:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: Izzi!Angoba!Kathy38! IP: 213.17.152.* 04.11.03, 21:49 No to się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś