Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:40 Proszę o prosty przepis na placek drożdżowy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ika Re: Drożdżówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 19:11 ciasto drożdżowe pycha! 5 dag.drożdży zalać letnim mlekiem(ok. 1 szklanki),dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i niech wyrasta. Rozpuścić ok. 15 dag. masła 60 dag maki 1 całe jajo i 5 żółtek utrzeć z 10 dag cukru szczypta soli,sok i otarta skórka z cytryny Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki dokładnie wyrobić mikserem,aż utworzą się pęcherzyki powietrza na samym końcu dodać stopione masło(chłodne)i jeszcze raz wyrobić. To ciasto jest bazą (moją)do różnych wyieków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Drożdżówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 22:32 Gość portalu: ika napisał(a): > ciasto drożdżowe pycha! > 5 dag.drożdży zalać letnim mlekiem(ok. 1 szklanki),dodać 1 łyżkę cukru i 1 > łyżkę mąki i niech wyrasta. > Rozpuścić ok. 15 dag. masła > 60 dag maki > 1 całe jajo i 5 żółtek utrzeć z 10 dag cukru > szczypta soli,sok i otarta skórka z cytryny > Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki > dokładnie wyrobić mikserem,aż utworzą się pęcherzyki powietrza > na samym końcu dodać stopione masło(chłodne)i jeszcze raz wyrobić. > To ciasto jest bazą (moją)do różnych wyieków Dzięki, skorzystałam,pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: Drożdżówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 11:05 Bardzo się cieszę, bo zdarza mi się słyszeć że ciasto drożdżowe jest trudne do zrobienia. Zresztą sama tak kiedyś uważałam.Polecam z tego ciasta pyszne rogaliki z nadzieniem różanym:) Odpowiedz Link Zgłoś
sanis pytanie do iki 12.11.03, 12:33 Chciałabym wiedziec, ile czasu trzymasz to ciasto w piekarniku i w jakiej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re:Do sanis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 19:37 Ja większość ciast piekę w temp.180c poza biszkoptem czy np. ciastem ptysiowym niektóre drobne ciasteczka też piekę w niższej temp.A czas pieczenia? Tak mniej więcej1/2godz.Ale to jest kwestia wyczucia piekarnika a mój jest wredny więc muszę go pilnować.Pa Odpowiedz Link Zgłoś