Gość: sunny IP: 213.17.133.* 04.01.04, 22:21 Gdzie go kupić? Czy powinien być made in China, ze stali? Ile powinien kosztować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krystyna_jl Re: wok IP: 81.185.219.* 04.01.04, 23:33 ******************************************* ...i jak sie w nim przyrzadza jedzenie?....Tego wlasnie nie wiem, a od jakiegos czasu tez sie do woka przymierzam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: wok IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 04:46 Taki najprawdziwszy i chyba najlepszy to taki ze stali węglowej. Są dwa zasadnicze rodzaje: z dnem kulitym i z dnem płaskim. Na gazie kulisty, ale trzeba też mieć taką obręcz, która podtrzymuje wok. Palniki elektryczne wymagają woka z dnem płaskim. Zaletą takiej "patelni/rondla" jest to, że wymaga asolutnie minimalnej ilości tłuszczu bo pozostaje on na samym dnie, a mieszając w nim potrawę namaszcza się ją w pożądanym stopniu i następnie odsuwa się to na boki do dalszego smażenia. Wiele jest wyjaśnione na tej stronie: www.kuchnia.3miasto.pl/4257.htm Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: wok 05.01.04, 12:04 Jeżeli w Warszawie, to na Chmielnej, idąc od Nowego Światu, po lewej w podwórzu (druga czy trzecia brama) jest sklepik z chińskimi przyprawami. Mają tam też oryginalne chińskie woki! Warto ! Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: wok IP: 213.17.133.* 05.01.04, 14:46 Dziękuję za wyjaśnienia. Mieszkam niestety nie w Warszawie, a w Krakowie i nie sądzę, żeby był w naszym mieście jakiś chiński sklepik. Czy w zwykłych sklepach AGD dostanę wok? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: wok 05.01.04, 14:56 Mój wok jest aluminiowy, pokryty chyba teflonem lub innym tworzwem sztucznym. Od trzech lat bardzo dobrze spełnia swoje zadanie - mam rodzinie bywalca chińskiego:) Wok kupiony był w jednym z supermarketów. Podaję link do sklepu internetowego, zaznaczając, że nigdy nie korzystałam z jego usług. www.kuchniachinska.pl/frontend/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: wok IP: 213.17.133.* 05.01.04, 17:37 Dziękuję. Chyba kupię taki pokryty teflonem, raczej o płaskim dnie. Acha, powinien mieć podobno aż 36 cm średnicy? Ten w sklepie internetowym ma tylko 28. Ale chyba wybór jego objętości zależy od tego dla ilu osób ktoś gotuje. Ciekawe czemu wszystkie chińskie mają 36 cm? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: wok 05.01.04, 17:42 Zmierzyłam:) Mój ma 28 cm średnicy. Mam tez do niego ciężka pokrywę z grubego szkła. Dzięki temu wok moze służyc jako nie wok - duszę w mięso albo jarzyny. Odpowiedz Link Zgłoś