Dodaj do ulubionych

Ukraina samochodem

14.01.06, 14:54
Witam, latem planuję wybrać się na tydzień lub dwa na zachodnią Ukrainę.
Jako, że jadę w grupie postanowiliśmy jechać samochodem.
W związku z tym mam pytanie odnośnie warunków jazdy w tym kraju, stanu dróg,
cen paliwa, zwyczjów drogówki etc.
Będę zobowiązny za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Marek
Obserwuj wątek
    • irish76 Re: Ukraina samochodem 16.01.06, 11:59
      1. drogi sa fatalne wiec nie nastawiaj sie na szybka jazde
      2. uwazaj na paliwo. Ja bym sobie notowal gdzie tankowales. Nam nalano paliwa
      zanieczyszczonego ropa i mielismy niezly problem. Dla pocieszenia: mechanik
      wzial 50 zł za przeczyszczenie. Pomoglo tylko troche.
      3. z milicja nie mielismy wogole do czynienia. nawet nam pomogli raz i
      powiedzieli ze tu nie wolno zawracac a dalej. Wiec z ich pazernoscia na lapowki
      to chyba przesada
      4. prponouje parkowanie na parkingach strzezonych. jak nie ma takiego blisko to
      zagadajcie z jakims cieciem np w hotelu czy co tam bedzie w okolicy to wam
      pozwoli za pare hrywien postawic auto (we Lwowie tak parkowalismy 2 dni na
      parkingu hotelowym mimo ze nie mieszkalismy w tym hotelu).
      5. jak zostawialismy fure gdzies na miescie tez nic sie jej nie stalo
    • des4 Re: Ukraina samochodem 16.01.06, 13:48
      maakay napisał:

> Witam, latem planuję wybrać się na tydzień lub dwa na zachodnią Ukrainę.
      > Jako, że jadę w grupie postanowiliśmy jechać samochodem.
      > W związku z tym mam pytanie odnośnie warunków jazdy w tym kraju, stanu dróg,
      > cen paliwa, zwyczjów drogówki etc.
      > Będę zobowiązny za odpowiedź,
      > Pozdrawiam,
      > Marek

Drogi fatalne, po powrocie klękniesz i ucałujesz znienawidzony polski asfalt.
      Sporo dziur i garbów. Miejscowi jeżdzą szybko, chyba tylko dlatego, że robią to
      na pamięć. Nie polecam jazdy nocą. Ja dwa lata temu parę km za Korczową
      rozwaliłem oponę razem z felga przy 80km/h...

Sporo dymiącego złomu na drodze. Zwłaszcza cięzarówek i busów, przy których
      nasze Stary czy Autosany wyglądają szczyt technologii. Uważaj na takie pojazdy.

Paliwo znacznie ostatnio podrożało, ale i tak kosztuje w przeliczeniu poniżej 3
      zł za litr. Jest juz sporo nowych, przyzwoitych stacji. Nie tankuj na
      podejrzanych stacyjkach z jednym zardzewiałym dystrubutorem skuszony niską cena
      paliwa.

Z drogówką nie ma problemu, oczywiście jeżeli ostantacyjnie nie łamiesz
      przepisów.

W miastach lepiej parkować na parkingach strzeżonych. Ciekawostą jest są np.
      strzeżone parkingi pod supermarketami. Tak jest przynajmniej we Lwowie - trzeba
      pokazać dokumenty wyjeżdzając, wtedy dopiero ochrona otwiera szlaban....
    • Gość: maczek Re: Ukraina samochodem IP: *.chello.pl 18.06.06, 22:49
      byłem na ukrainie w zeszłym roku we lwowie. jeśli chodzi o drgówkę - po drodze
      nie widziałem radiowozu, ponieważ obecny prezydent ukrainy rozwiązał oddziały
      drogówki z powodu łapówek pobieranych od kierowców zwłaszcza
      zagranicznych.jeżeli chodzi o paliwa są dużo tańsze np. ON we wrzesniu 2005 w
      przeliczeniu 2,50 zlotych
      • Gość: Darek Ukraina samochodem IP: 62.29.136.* 19.06.06, 07:37
        Witaj,drogi są takie sobie, ulice w miastach dużo gorsze(uwazaj na szyny
        tramwajowe szczególnie we Lwowie- albo strasznie wystają ,albo na łukach są tak
        ścięte ze przecinają opony {nie zasadnicza główka szyny tylko taka blacha
        obok}),paliwo jwst OK pod warunkiem ze tankujesz na stacjach paliw a nie w
        garażach,ciekawostką jest możliwość dokonania zapłaty za paliwo w $,po dobrym
        kursie.Parkingi strzeżone ok 5 HUA za dobę (1$).Uwaga na poprzeczne betowe lub
        asfaltowe garby szczególnie w okolicach szkół czy kościołów.
        • iwa303 Re: Ukraina samochodem 21.06.06, 21:33
          Chwilowo mieszkam na Ukrainie, a dokładnie w Kijowie ze względu na kontrakt
          męża.
          Paliwo tanie i jest oki, drogówka bierze łapówki, zaczyna się od gry wstępnej,
          a później proponuje 10 hrywien, czasem chcą 15, czy 20 jeśli jest ich dwóch.
          Polecam przekraczanie granicy nocą, ostatnio przejechaliśmy granicę w 15 min o
          5 rano, niestety czasami w dzień czeka się od 3 do 6 godzin. Bierzcie gotówkę,
          nie polecam płacić kartą kredytową, bo kradną pieniądze !!! Obecny kurs to 1$-
          5.01 hry i 1€ - 6.30 hry
          Ukraina jest bezpieczna. Drogi w okolicach Lwowa fatalne, dalej w stronę Kijowa
          całkiem niezłe. Ja jeżdżę samochodem na PL blachach i nigdy nic nam się nie
          stało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka