Dodaj do ulubionych

balatonbereny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 11:34
ktos był?
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: balatonbereny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.12, 09:43
      nikt nie był?
      • ruella Re: balatonbereny 08.08.12, 10:21
        Dawno, ale mam zaliczone. Typowa miejscowość wypoczynkowa na płd Balatonu. Woda mętna jak wszędzie, brzeg betonowy w dobrym stanie, jest gdzie zjeść i gdzie się bawić, nie ma za to co zwiedzać. Niedaleko baseny termalne.
        • helkatours Re: balatonbereny 11.08.12, 14:30
          Witam!

W samym Balatonberény nie bylam, przejezdzalam tylko obok. Bylam w polozonym tuz obok Balatonmáriafürdő. Caly ten zachodni kraniec poludniowego brzegu Balatonu slynie przede wszystkim z dziewiczej natury, licznych rezerwatow ptactwa, tuz obok Balatonberény jest delta rzeki Zala, ktora uchodzi do Balatonu, tworzac w tym miejscu wazny korytarz ekologiczny.

Jesli ktos lubi przyrode, wypoczynek na lonie natury, to na pewno mu sie tu spodoba. Dosc powiedziec, ze w Balatonberény jest np. kemping dla naturystow:

Kemping Naturystow Baldwin

Oczywiscie w kazdym, nawet niewielkim miasteczku nad Balatonem jest pelna infrastruktura turystyczna: knajpki, sklepy, plaze i wiele typowo letnich atrakcji. Nie jest tez tak, ze nie ma tu co zwiedzac. Z Balatonberény niedaleko jest do zabytkowego Keszthely, Hévíz ze slynnym jeziorem termalnym, z wspomnianego pobliskiego Balatonmáriafürdő plywaja statki na drugi brzeg do stop winnego wzgorza Badacsony.

O czystosci wody w Balatonie to juz mi sie nawet nie chce dyskutowac. Dosc powiedziec, ze calkowita wymiana wody w tym wielkim akwenie nastepuje w ciagu kilku miesiecy! Balaton ma piaszczyste dno o dosc drobniutkim piasku, ktory latwo wzburzyc. Gdy latam wchodza do wody setki plazowiczow, woda moze sprawiac wrazenie metnej. Ale sprobujcie nalac ja w butelke, odczekac, az piasek opadnie na jej dno i wziac butelke pod swiatlo. Zobaczycie, ze woda jest krystaliczna.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka