Dodaj do ulubionych

Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobie

06.02.10, 15:19
Witam wszystkich serdecznie.
Mam dla Was kolejną wspaniałą wiadomość (a przynajmniej dla tych z Warszawy i
okolic).
6 marca przy ul. Słomianej 2/4 (salka przy kościele) o godz. 11.00 odbędzie
się pierwsze spotkanie grupy Wsparcie Po Stracie.

Spotkania odbywać się będą co sobotę o tej samej godzinie i miejscu.
Serdecznie zapraszam.

Chciałabym pomóc wszystkim tym, którzy chcieliby otworzyć grupy wsparcia w ich
własnych miastach. Udzielę wszelkich instrukcji, materiałów i porad.
Sami możemy dać sobie wiele wsparcia, siły i nadziei (jak tutaj).

Moja strona www na temat żałoby była już właśnie przy końcówce, kiedy to komp
Darrena dzisiaj po raz kolejny "wywalił w powietrze",wsio przepadło i wszystko
trza będzie od nowa:-(((
Ale cóż, jak trza to trza

ściskam
Dora
Obserwuj wątek
    • ollaa86 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 06.02.10, 21:12
      Dorritko jesteś wielka w tym co robisz. Tak żałuję, że Warszawa tak daleko...:((
    • shpan Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 06.02.10, 23:40
      Ja mam nadzieję,że dam radę przyjść.Bardzo chciałabym skorzystać z
      takiej pomocy:( Jak narazie pocieszam sie lekturą o tematyce
      duchowej. Chciałabym zobaczyć Twoją stronkę.Czy mogłabys mi podać
      adres?
      • dorrita79 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 07.02.10, 11:22
        narazie stronka jest w "roboczym stanie".
        Jak tylko zakończę główne prace i powieszę ją do oglądalności to na pewno w
        pierwszym rzędzie Was o tym poinformuję;-)
        • olaopolanka Re: do Dorotki 07.02.10, 11:34
          Dorotko, ja rowniez chcialabym otworzyc u nas taka grupe wsparcia ale nie wiem
          od czego zaczac, czy mam najpierw pojsc na parafie i zapytac sie Ksiedza czy
          uzyczy mi salki a przede wszystkim pomocy? Kto ma byc w Twojej wizji opiekunem
          takiej grupy, kto ma prowadzic spotkania, czy my sami,ktorzy jestesmy w zalobie,
          czy ma dziac sie to spontanicznie,jak nam sece podpowie.BARDDZO PROSZE CIE O
          RADE,bo ta mysl o utworzeniu tej grupy nie daje mi spokoju.

podzdrawiam cieplo
          Ola
    • agawyzga Re: Grupa Wsparcia w Krakowie? 07.02.10, 12:17
      Chętnie podjęłabym się zorganizowania takich spotkań w Krakowie...proszę piszcie czy są jacyś chętni do pomocy i jak się do tego zabrać?
      • dorrita79 Re: Grupa Wsparcia w Krakowie? 07.02.10, 14:00
        Kochane, wszystkim Wam pomogę pozakładać takie grupy w swoich miastach. Wbrew
        pozorom to nie jest trudne;-)

Na mojej stronie www będą rady jak to zrobić, bo nie chcę by to się działo tylko
        i wyłącznie w Wawie. Chciałabym by to się rozsiało po całej Polsce a może i świecie.

Przygotowałam już kawałek treści na ten temat na moją www i oto ją wklejam:
        "Żeby móc rozpocząć spotkania WPS najpierw trzeba znaleźć salkę, którą będzie
        można wynająć na czas spotkań (raz w tygodniu), które będą trwały po 2 godziny,
        doliczając 15 minut przed i 15 minut po spotkaniu, co daje nam łącznie ok. 2,5
        godziny.
        Myślę, że najłatwiej będzie wynająć salkę przy kościołach, w tzw. domach
        parafialnych.
        Powinniśmy się zatroszczyć, aby w takiej salce znajdowała się szafka na kluczyk,
        w której będzie można przechowywać kawę, herbatę, cukier, naczynia na napoje,
        czajnik bezprzewodowy i materiały potrzebne na spotkania. Zazwyczaj taką szafkę
        powinien udostępnić Proboszcz z danej parafii.

Oprócz tego, powinien być dostęp do toalety, prądu, tak, aby móc podłączyć
        czajnik elektryczny oraz dostęp do wody (na herbatę, czy do umycia naczyń). O
        czystość salki dbamy sami.
        Od takiej salki powinniśmy otrzymać kluczyk od Proboszcza.

Utrzymujemy się sami z własnych, dobrowolnych datków, które na spotkaniu są
        wrzucane do „kapelusza”. Z tych datków opłacamy salę co miesiąc (przeważnie jest
        to kwota ok. 50zł, ale oczywiście można dogadać się na mniejszą kwotę),
        zakupujemy, kawę, herbatę, cukier itd.
        Kiedy już mamy załatwioną salkę, wyznaczone terminy na spotkania, będzie
        potrzebna osoba do prowadzenia tychże spotkań. Może to być każdy, kto stracił
        Kogoś Bliskiego i czuję się na sile, by te spotkania poprowadzić. Prowadzący
        może się zmieniać, co jakiś czas (np. co rok, co pół roku). Wszystkie materiały
        przekażę i omówię z potencjalnym prowadzącym jak to powinno wyglądać.
        Następnie grupa może wyznaczyć kogoś, kto będzie odpowiedzialny z uzbieranych
        pieniędzy opłacić salkę, zakupić kawę i herbatę itd. Tak zwany Skarbnik Grupy.
        Oczywiście dana grupa może ustalić, że np. nie potrzebują niczego do picia, ale
        doświadczenie mówi mi, że możliwość napicia się wspólnie ciepłego napoju sprzyja
        przyjaznej atmosferze (zwłaszcza, jeżeli na spotkanie przychodzi nowa Osoba).

Oczywiście Grupa musi mieć swoje zasady, schemat przebiegu spotkania. Jest to
        niezbędne, aby każdy na grupie mógł się czuć bezpiecznie i anonimowo. Reguły i
        zasady również prześlę na prośbę osób chcących założyć grupę.
        Wspomniane reguły tj.: dyskrecja, zmiana prowadzących, nie krytykowanie, nie
        radzenie, nie dyskutowanie na kontrowersyjne tematy czy kwestie "spoza" itd.-
        wszystko to jest niezwykle ważne dla harmonii i spójności grupy.
        Przestrzeganie zasad jest bardzo ważne dla dobra grupy, które powinno być zawsze
        na pierwszym miejscu.

Grupa powinna pracować na 12 Krokach, ale w początkowym okresie, kiedy osoba
        prowadząca nie czuje się na siłach jeszcze pracować w oparciu na 12 Krokach,
        które są docelowym motorem działania grupy, może również pracować na tym, z czym
        osoby przyszły na grupę lub zasugerowanych przeze mnie tematach, które można
        wykorzystać podczas spotkań (również do przesłania przeze mnie)

Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego;-)

O co chodzi na takich spotkaniach? O to byśmy dzielili się siłą, wiarą i
        nadzieją, jednym słowem własnym doświadczeniem z innymi. Niektórzy są na
        początku drogi, inni trochę dalej. Wiem, jak ważne jest, by być w takiej
        sytuacji zrozumianym, zaakceptowanym, jak ważne jest, by wiedzieć, że w tym
        bólu, cierpieniu nie musimy być już sami. Zobaczenie, że wokół nas są inni
        ludzie, którzy doświadczają podobne przeżycia, emocje, a nawet podobne
        zachowania do naszych przynosi świadomość, że nie wariujemy, że to wszystko,
        czego doświadczamy po stracie bliskiej osoby jest naturalne w procesie żałoby.
        Jest to niezwykle ważne zwłaszcza, gdy wśród bliskich nam ludzi; znajomych,
        przyjaciół, współpracowników czujemy się wyobcowani, niezrozumiani a często też
        odrzuceni. Usłyszenie, że ktoś czuje podobnie potrafi przynieść ulgę czy
        ukojenie. Tutaj możemy dostać wsparcie i pomocną dłoń. Tutaj możemy wypłakać
        się, wyżalić, opowiedzieć o tym, co nas boli. Tutaj możemy też odnaleźć
        nadzieję, że jeszcze kiedyś może być inaczej.

Nikt tak dobrze nas nie zrozumie, jak tylko Ci, którzy sami doświadczyli straty.
        My sami możemy nieść sobie wzajemną pomoc.
        Stąd narodziła się myśl, by stworzyć grupę wsparcia, uczestnikami, której nie
        potrzebni są tzw. Profesjonaliści.

Reasumując, każdy kto zechce założyć grupe WPS otrzyma ode mnie pomoc i
        niezbędne materiały takie jak:
        • 12 Kroków i 12 Tradycji WPS
        • Preambuła WPS
        • Do czynu
        • Jak to działa
        • Możliwe tematy do zaproponowania
        • Zasady obowiązujące na spotkaniach WPS
        • Schemat przebiegu spotkania

Jeżeli już założycie grupę WPS to prześlijcie do mnie namiary, aby móc zamieścić
        je na tej stronie, aby jak największa liczba osób miała do tego dostęp."

moja www będzie mieć adres: www.pomocpostracie.pl
        Mam nadzieję, że do 2 tygodni będzie gotowa do oglądania, pisania itd.

pozdrawiam
        Dora
        • halas1961 do Dorotki 07.02.10, 16:31
          Dorotko, jak bedziesz miala czas prosze przeslij mi na maila wszystkie niezbedne
          i pomocne do zalozenia grupy wskazówki, materialy. halas1961@o2.pl
          Pozdrawiam
          Halina-mama Agatki
          • dorrita79 Re: do Dorotki 07.02.10, 17:26
            Oczywiście. Ale jeszcze dacie mi z 2 tygodnie czasu, co bym wsio dopracowała,
            ok?;-) i żeby już była jedna, ostateczna wersja.
            Nie chciałabym potem rozsyłać poprawek.
            Cieszę się, że chcecie w swoich miejscowościach zakładać Grupy Wsparcia.
            ściskam 2,5 h przed audycją aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa;-)
            Dora
            • mocnakrysia Re: do Dorotki 07.02.10, 18:29
              Napisz tu coś tej audycji. Jak została odebrana przez słuchaczy ,jaki był odzew.
              • dorrita79 Re: do Dorotki 07.02.10, 23:35
                Audycje wg mnie wyszła naprawdę dobrze, przynajmniej ja jestem z siebie
                zadowolona i prowadzący audycję również. Na mojej stronie www będzie link z
                możliwością odsłuchania tego i sami będziecie mogli ocenić.
                (nie było rozmów z słuchaczami jeśli o to chodzi)
    • dorrita79 6 marca start 28.02.10, 14:44
      Dzisiaj po Mszy św. "uroczyście" od proboszcza otrzymałam klucze, do salki, w
      której będą odbywać się spotkania grupy. Miło było też usłyszeć w ogłoszeniach
      kościelnych informację o tej grupie:-) oraz zobaczyć na tablicy informacyjnej 3
      kartki na ten temat:-)
      Pokrzepiające

Zapraszam Wszystkich z Wawy i okolic
      Dora
    • magorska Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 01.03.10, 22:25
      Witam,

mam ogromną prośbę. Jestem doktorantką na Wydziale Psychologii UW. Mój doktorat
      dotyczy tego, jak aktualnie funkcjonują osoby po stracie kogoś bliskiego. Do
      badań poszukuję młodych osób (w wieku 18 – 25 lat, które doświadczyły śmierci
      rodzica lub rozwodu rodziców) oraz rodziców, którzy doświadczyli śmierci
      współmałżonka lub rozwodu.
      Badania są całkowicie anonimowe i posłużą wyłącznie celom naukowym, a zdobyta
      wiedza może być bardzo użyteczna przy udzielaniu wsparcia i pomocy innym ludziom.

I tu moje pytanie-prośba - czy byłaby możliwość przybycia, w którymś momencie na
      Państwa grupę wsparcia, opowiedzenia dokładnie o moich badaniach i zaproszenia
      ewentualnych chętnych do udziału?

Z góry dziękuję za pomoc,

Magda Górska
      • dorrita79 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 02.03.10, 10:06
        Witaj Magdo

Ponieważ to będzie pierwsze spotkanie grupy, tzw "inauguracyjne", to nie
        chciałabym żadnych dodatkowych "atrakcji"
        Może za tydzień... o ile wogóle będą osoby w takim przedziale wieku (trudno
        przewidzieć).

Oczywiście nie ma mowy o wypełnianiu ankiety w trakcie spotkania.
        Jak długo trwa ta ankieta?
        Jeżeli jest ona do wypełnienia w czasie do 10min, to wtedy proponuje przyjść na
        godz 13.00 (ale jeszcze raz powtarzam-nie w tą sobotę) i po spotkaniu zrobić
        szybko te ankiety.
        Jeżeli czas wypełniania ankiet jest dłuższy niż 10min to nie będzie na to ani
        miejsca ani czasu.
        Jeżeli mogę Ci coś zaproponować - to robić ankiety przez net. Łatwiej będzie
        takich ludzi złapać;-)
        pozdrawiam
        Dora
        • kath31 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 02.03.10, 10:37
          Witam
          Ja się wybieram na to spotkanie w sobotę. Chyba Opatrzność tak to
          wszystko zorganizowala, żeby w miesiąc po odejściu mamy móc trafić
          na taką grupę.
          Dzięki Dorota za inicjatywę, chęci i pomoc innym.
          Do zobaczenia.
          Kasia
          • dorrita79 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 02.03.10, 11:22
            A ja dziękuję, że chcesz z nami pobyć:-)
            Przykro mi z powodu Twej Straty.
            Mieszkamy w 1 mieście, więc jakby co ... jestem.
            ściskam
            Dora
            • kath31 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 02.03.10, 12:35
              dorrita79 napisała:

> A ja dziękuję, że chcesz z nami pobyć:-)
              > Przykro mi z powodu Twej Straty.
              > Mieszkamy w 1 mieście, więc jakby co ... jestem.
              > ściskam
              > Dora

Dziękuje.
              Może jeszcze odezwie się ktoś kto wybiera się na spotkanie?
            • magdasz86 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 24.03.10, 21:41
              Witam, jestem studentką pisze prace magisterską na temat żałoby
              obecnie poszukuje materiałów na ten temat jeżeli ktoś posiadał by
              jakiś spis literatury bądź jakie kol wiek materiały to bardzo bym
              prosiła o przesłanie na maila magda.szatan@wp.pl z góry bardzo
              dziękuje.
        • magorska Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 02.03.10, 18:41
          Witam,

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Tak, ja też myślałam o jakimś kolejnym
          spotkaniu, a nie pierwszym, na którym będziecie się Państwo poznawać. I też
          bardziej chodziło mi o możliwość przedstawienia się i zaproszenia niż robienia
          badań. Na same badania chciałam się umawiać bezpośrednio z ewentualnymi chętnymi
          w jakimś dogodnym dla nich terminie. W takim razie będę się jeszcze odzywać już
          po Państwa spotkaniu.

Pozdrawiam,

Magda Górska
      • malost1 Grupa wsparcia Śląsk-Mysłowice 16.06.10, 09:16
        Kochani,
        www.ps.org.pl/artykuly/pokaz/108/powolalismy-grupe-wsparcia-
        dla-rodzicow-i-rodzin-po-stracie-dziecka.html przeczytajcie,
        piszcie, dzwońcie, przyjdźcie. Gosia
    • zete Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 07.03.10, 18:58
      Dorotko, czy mogłabyś napisać, jak przebiegło to spotkanie, ile osób było, w
      jakim wieku, itp. Nie miałam odwagi wczoraj przyjsć.
      • dorrita79 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 07.03.10, 19:35
        Witam. Osób było kilkanaście.
        Nie bardzo moge pisać jak było, gdyż obowiązuje mnie anonimowość zasłyszanych na
        spotkaniu spraw i zdarzeń.
        Ale może znajdą się tu inni uczestnicy, którzy zechcą się swoimi wrażeniami
        podzielić, ponieważ ja jako organizator trochę inaczej patrzę i mogę na inne
        rzeczy zwracać uwagę.
        Ze swej strony oczywiście zapraszam w następną sobotę.
        Nie trzeba się bać;-)
        pozdrawiam
        Dora
        • zete Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 07.03.10, 20:01
          Dziękuję. Czekam na relację innych osób.
          • kath31 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 10.03.10, 14:44
            Chyba wszyscy się przejęli zasadą, że nic ma nie wychodzić na
            zewnątrz ze spotkania:)
            Generalnie nie ma się czego bać,trzeba przyjść, nie ma przymusu
            odzywania się. Myśle ze powstanie z tego coś naprawdę dobrego.
    • gochawiocha Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 07.05.10, 00:56
      Doritto !
      Czy te spotkania odbywają się nadal? Przysłałabym Wam jedną osobę dla
      której długo szukałam w necie czegoś takiego. Pozdrawiam cieplutko-
      kawał dobrej roboty!:))
      • dorrita79 Re: Grupa Wsparcia w Warszawie dla ludzi w Żałobi 08.05.10, 20:54
        tak, w 2 i 3 sobotę miesiąca.
        Aktualne informacje można znaleźć www.pomocpostracie.pl

pozdrawiam
        Dora
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka