Dodaj do ulubionych

OLEJ DO FIATA

IP: 195.116.26.* 15.03.01, 15:54
Fiat zaleca olej Selenia.Czy jest to najlepszy olej dla tego samochodu
(Punto II), czy może Mobil-1. jak to właściwie jest z tymi olejami, czym się
kierować by samochód jak najdłużej działał bezawaryjnie i optymalnie i by nie
zajeździć silnika.
Obserwuj wątek
    • Gość: JK Re: OLEJ DO FIATA IP: *.gazeta.pl 16.03.01, 09:44
      Zależy do stopnia skomplikowania silnika. w maluchu jest ok ale w JTD już nie
      A wogóle selenia z produkt z tej samej półki co Kujawski czy Bartek
      • Gość: tomylee Re: OLEJ DO FIATA IP: 192.168.229.34, 195.136.48.200, 195.136.250.* 16.03.01, 10:29
        Mamy trzy grupy olejow: mineralne ('najprostszy'), polsyntetyczne i syntetyczne
        (najbardziej wyrafinowany). W zaleznosci od typu samochodu, silnika, sposobu
        jazdy nalezaloby wybrac cos dla siebie (samochodu).
        Przez ostatnie 5 lat jezdzilem 3 fiatami (Cinquecento 900). Uzywalem do nich
        olej polsyntetyczny ELFa.
    • Gość: Jarek Re: OLEJ DO FIATA IP: *.chello.pl 31.03.01, 21:29
      Skoro taki olej zalecają, to przy "normalnej" eksploatacji nie da się zajeździć
      silnika.
      Oczywiście im lepszy olej, tym dłużej silnik wytrzyma i łatwiej go zapalić
      zimą. Ja osobiście jeżdżę na Mobil-1 Turbo Diesel 0W-40. Klasa 0W-40 jest,
      praktycznie najwyższą występującą na rynku. Używam tego oleju od 3 lat i nigdy
      nie miałem problemu z odpalaniem zimą. Nawet gdy było -25 st. C odpaliłem
      samochód (wtedy jeździłem Uno 1.4) od pierwszego razu.
    • Gość: Tomek Kl Re: OLEJ DO FIATA IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 14.08.01, 17:48
      Gość portalu: Rick napisał(a):

> Fiat zaleca olej Selenia.Czy jest to najlepszy olej dla tego samochodu
      > (Punto II), czy może Mobil-1. jak to właściwie jest z tymi olejami, czym się
      > kierować by samochód jak najdłużej działał bezawaryjnie i optymalnie i by nie
      > zajeździć silnika.

Auto jest nowe także proponuję syntetyk 0W-.. lub 5W-.. najlepiej markowy np.
      Mobil 1, Elf, Castrol, Quaker State, Pennzoil,

• Gość: Krzychu Re: OLEJ DO FIATA IP: *.mediacom.pl 21.08.01, 09:48
      Mam Uno 1.0 i zaraz po kupnie zmienilem olej na syntetyk Mobil 1 5W50. Nigdy
      zadnych klopotow. Polecam olej synt. jezeli masz nowy samochod bo pozniejsza
      zmiana to raczej nie za szczesliwe rozwiazanie. fiat poleca selenie jak i inne
      produkty wloskich firm np. plyn do spryskiwacza :) Pewnie chce zachecic do
      kupowania prodoktow made in italy.
      • Gość: Mac Re: OLEJ DO FIATA IP: 10.100.2.* / 64.210.248.* 02.09.01, 16:17
        Wlasnie o to chodzi producentowi. Ja w moim seicento 900 uzywam Castrol synt,
        ktory doradzili mi w ASO. Trzeba jednak pamietac, ze lejac bardzo dobry olej do
        nowego samochodu najwieksza roznice odczujesz za 3,4 lata. Ty, albo dopiero
        kolejny wlasciciel! :)))))
      • Gość: ruti Re: OLEJ DO FIATA IP: *.tele2.pl 23.05.02, 10:51
        Produkt klasy lepkosci 5W-50 nie jest szczęśliwy. To nie jest olej lekkobiżny,
        poza tym nie mamy takiego klimatu, który wymaga stosowania oleju o takiej
        rozpiętości klasy lepkości. Pytajcie kupując olej czy jest lekkobieżny, to
        ważne!
        • Gość: Joghurt Re: OLEJ DO FIATA IP: 195.205.212.* 28.05.02, 09:18
          Witajcie!
          a jak to jest z autem które większość przebiegu robi na gazie? Mam Fiata Tipo
          1,4 1993r. bez wtrysku z instalacją gazową i poł trasy stanowi cykl miejski, a
          pół jazda w trasie. Chcę zmienić olej i mam dylemat... jeden z giełdowych
          sprzedawców mówił, że wystarczy Lotos mineralny, co Wy na to?
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka