Dodaj do ulubionych

Lęki siedmiolatki

IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.11.12, 08:28
Córka 7 lat jak przychodzi pora spania w zasadzie jak już leży w łóżku zaczyna się denerwować a to że będzie ją bolał brzuszek a to że będzie jej się śnił koszmar i w końcu że napewno nie zaśnie przez co się denerwuje przewraca z boku na bok i jak się denerwuje to faktycznie nie zasypia.
Ja jej tłumaczę, proszę, nie zwracam uwagi, dopiero jak faktycznie się zmęczy to zasypia.
A na drugą noc jest to samo ona boi się że nie zaśnie i można jej tłumaczyć że to tak jest,że raz się zasypia wcześniej raz później i nic się nie dzieje a do niej to nie trafia. jak mam jeszcze jej pomóc?
Obserwuj wątek
    • deszcz.ryb Re: Lęki siedmiolatki 26.11.12, 08:52
      Może kładziesz ją spać za wcześnie? I ona nie może zasnąć, wierci się, nudzi, i przez to denerwuje się, kiedy nadchodzi pora spania? Uwierz mi, to koszmar dla dziecka, kiedy trzeba spać, a wcale spać się nie chce.

> Ja jej tłumaczę, proszę, nie zwracam uwagi, dopiero jak faktycznie się zmęczy t
      > o zasypia.

Albo kładź ją później, albo niech się wykąpie i niech się bawi/czyta przy lampce na łóżku. W końcu sama zaśnie i nie będzie musiała się męczyć z zasypianiem. A następnego dnia budź ją o zwykłej porze - po paru dniach sama wyreguluje sobie pory snu.
      • Gość: apati Re: Lęki siedmiolatki IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.11.12, 09:18
        to nie chodzi o to że się kładzie za wcześnie bo czasem jest zmęczona wstała wcześnie rano a wieczorem już zasypia i wybudza się i denerwuje że nie zaśnie i wkoło tak samo
        • aqua48 Re: Lęki siedmiolatki 26.11.12, 15:48
          Tłumacz, że wcale nie musi zasypiać, wystarczy jak sobie poleży spokojnie i pomyśli o czymś miłym. W końcu i tak zaśnie, a skoro samo zasypianie ją stresuje to najlepiej żeby przestała się na nim skupiać.
    • chilus84 Re: Lęki siedmiolatki 26.11.12, 18:04
      Może spróbuj bajek terapeutycznych? Ja miałam kiedyś problem z córką, bała się koszmarów. Taka książka naprawdę pomogła, choć sama wątpiłam że się uda
      • Gość: apati Re: Lęki siedmiolatki IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 26.11.12, 18:56
        możesz coś polecić jakiś tytuł
    • jola_ep Re: Lęki siedmiolatki 26.11.12, 21:37
      Pamiętaj o miły rytuale przed snem. Najlepiej żadnej telewizji (nawet tej oglądanej przez Was w jej towarzystwie) parę godzin wcześniej. Przytul, poczytaj jej książki.
      Jak będzie zasypiać sama, to zaglądaj do niej. Co jakiś czas nawet przytul. Jak widzisz potrzebę - uśpij ją jak niemowlaka ;) (moja np. reagowała problemami ze snem w obliczu jakiś stresujących wydarzeń - choćby oczekiwanej z radością wycieczki przedszkolnej)

Niech córka przygotuje sobie łóżko: maskotki, mała nocna lampka ledowa (świeci całą noc, jak w pokoju zbyt ciemno), lampka przy której można czytać z włącznikiem w zasięgu ręki. Moja córka lubiła też bajki-grajki do słuchania (niektóre ma po dziś dzień), miała wieżę z autowyłączaniem i pilotem pod ręką. Takie spokojne bajki relaksują i zamiast myśleć o problemach ze snem - można niespodziewanie zasnąć przy słuchaniu ;)

Jak było źle: kładam się z nią i przytulałam do jej uśnięcia. Jak bardzo źle: zaparzałam lipę. Generalnie starałam się, aby wiedziała, że na pewno w razie problemów jej pomogę :)

Pozdrawiam
      Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka