Dodaj do ulubionych

dłuuggiee ubieranie się

07.12.06, 08:52
Witam,
mam prośbę o pomoc. Zgodnie z ogólnymi zaleceniami uczę mojego 3 latka
ubierania się samodzielnego. Niestety trwa to strasznie długo, nie może się
skupić na tej czynności /oczywiście na innych również/. Czasami mam czas aby
czekać, jak jemu zależy na wyjściu to ten argument, że w takim razie nie
pójdziemy działa ale jak nam się spieszy. Słyszałam o tym sposobie aby go
zabrać w skarpetkach na dwór.. ale po pierwsze zimia po drugie byłaby
histeria itd. Może coś poradzicie
A.
Obserwuj wątek
    • bzurka34 Re: dłuuggiee ubieranie się 07.12.06, 22:47
      Ania! Twoje dziecko ma dopiero trzy lata! Ma prawo długo się ubierać, bo to
      umiejętność wymagająca sporej sprawności i długich ćwiczeń. Jeśli bardzo się
      spieszysz - pomóż mu mówiąc: "pomogę Ci trochę, bo się spieszymy, ale naprawdę
      pięknie się starasz, jestem z Ciebie dumna". Ja tak robię z moją córką i
      działa. Poza tym wiem, że to trwa długo więc zaczynam ubieranie wcześniej.
      Powodzenia :)
    • ekspert_femmeritum Re: dłuuggiee ubieranie się 08.12.06, 06:33
      Wychodzenie z dzieckiem na dwór w niekompletnym ubraniu nie jest dobrym
      pomyslem. Samodzielne ubieranie się jest czynnością trudną dla trzylatka.
      Przecież wokół tyle się dzieje co jest bardzo intresujące dla niego. Nie widzę
      innego wyjścia jak uzbroić się w cierpliwość. Zaczynaj ten rytuał wcześniej abys
      nie musiała się denerwować.
      • jola_ep Re: dłuuggiee ubieranie się 08.12.06, 09:10
        > Samodzielne ubieranie się jest czynnością trudną dla trzylatka.
        > Przecież wokół tyle się dzieje co jest bardzo intresujące dla niego.

Dokładnie :)
        Zastanowiło mnie to "zgodnie z ogólnymi zaleceniami". Myślę, że warto o trochę elastyczności w stosunku do własnego dziecka. Dziecko powinno umieć się samo ubrać, ale jeszcze nie musi tego robić zawsze samodzielnie. Czasem moim zdaniem można trochę pomóc. Jak miałam czas, to czekałam, jak nie, to pomagałam. Spokojnie i bez nerwów, w końcu to tylko ubieranie :)

Pozdrawiam
        Jola
        • verdana Re: dłuuggiee ubieranie się 08.12.06, 20:22
          Sa trzylatki mniej sprawne manualnie i dla nich ubieranie się jest po prostu
          bardzo trudne. Jedno z moich dzieci az do 5 roku życia nie potrafiło włożyć
          kurtki. Nie potrafiło i juz, tak jak ja nie potrafię np. stanąć na rękach.
          Są też dzieci, które zamyślają się przy każdej czynnosci. Trudno. Myślenie ma
          kolosalną przyszłość.
          Ja po prostu dawałabym dziecku krótsze zadania - nie całkowite ubranie się, ale
          włozenie konkretnej części garderoby. Przy reszcie spokojnie można pomóc.
          I nie wiem, czy wiesz, że najbardziej powolne dzieci wyrastają z dzieci stale
          poganianych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka