gwiezdna.matylda 03.05.09, 17:06 W majowe święta się wybrałam :)Zabytki architektury z terenu dawnego Księstwa Łowickiego: fotoforum.gazeta.pl/a/32652.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda1001 Re: Skansen w Maurzycach 03.05.09, 21:20 :) Zwyczajna Matylda składa podziękowanie gwiezdnej Matyldzie za dostarczone wrażenia. Cudnie tam! Szczególnie ta niebieska chałupa jest jak marzenie. Odpowiedz Link
stara_dominikowa Re: Skansen w Maurzycach 04.05.09, 08:27 a ja w oknie już widzę jak Jaguś patrzy na obłoki i dusza się w niej kolebie i jak o kamień jaki bije o przypomnienia:) eh, muszę coś na niebiesko odmalować, mam kilka rzeczy z surowego drewna:) Odpowiedz Link
gwiezdna.matylda Re: Skansen w Maurzycach 04.05.09, 10:54 a ja szukam w jenternecie i nijak znaleźć nie mogę, skąd też oni taką niebieską farbę brali ( i w ogóle skąd pomysł na taki kolor chałupy?) Odpowiedz Link
cahir4 Re: Skansen w Maurzycach 04.05.09, 12:22 Mnie się widzi, że to coś jakby kolor tradycyjnej farbki do bielizny (ultramaryna), bardzo niegdyś popularnej. Stosowane było powszechnie w niewielkich ilościach jako optyczny wybielacz do płukania białych tkanin, dodawane było do wapna, którym bielono ściany (mogły być białe w błękitnym odcieniu, mogły być bardziej błękitne), pewnie więc i te zewnętrzne ściany tym malowano. Odpowiedz Link
andulka7 Re: Skansen w Maurzycach 04.05.09, 13:19 Kolor praktyczny był. Much mniej wlatywało do chałupy i innych owadów bo im się zdawało, że niebieski to woda i z dala sie trzymały. Naprawdę. Stary, syberyjski sposób. Tam się tak przed meszkami bronili. Tego się w innym skansenie dowiedziałam :) Odpowiedz Link
stara_dominikowa Re: Skansen w Maurzycach 04.05.09, 13:49 co wy to nie powiecie? w świecie bywała widać jesteście Andulko... Odpowiedz Link
enesaj Re: Skansen w Maurzycach 28.11.16, 15:12 Coś podobnego! Kiedyś na Ukrainie usłyszałam to samo - że niebieskie okna wiejskich chałup to na muchy, i wierzyć mi się nie chciało... Odpowiedz Link