25.05.11, 16:13
Sny odgrywają ważną rolę w Lalce.
Stary Rzecki ukazuje się synowi we śnie i każe ruszać na Węgry.
Izabeli śni się Wokulski, fabryka i gra w karty. W jej śnie o pojedynku, kupczyk pada martwy, ukarany przez los za swoją zuchwałość.
Wokulski śni, że jest baronem, zakochanym do szaleństwa i oszukiwanym.
Stach ma też swoisty sen o śnie. W sennym widziadle, niewierna narzeczona twierdzi, że owa scena w pociągu była tylko snem.
Obserwuj wątek
    • soova Re: Sen 25.05.11, 17:48

Powiedziałabym, że pełnią rolę ilustracyjną, nie doprowadzają przecież do zmiany akcji. Izabela na etapie znajomości z Wokulskim, na jakim ma ten sen, po prostu uważa go za kupczyka. Rzecki poszedłby na Wiosnę Ludów i tak, niezależnie od wyrażonej we śnie woli nieboszczyka ojca. Wokulskiemu śni się on sam głupio zakochany, bo właśnie spotkał na jawie głupio zakochanego barona (a wszak czy nie jest niemądrze zakochany?). Sen - widziadło zaś to ilustracja tego, czego faktycznie pragnie Wokulski - czyli tego, żeby okropna rzeczywistość stała się snem. I na tej samej zasadzie śni też przed pojedynkiem baron Krzeszowski - bo czy nie byłoby cudownie, gdyby jędza - małżonka na wieść o jego śmierci zapłaciła wszystkie jego długi i wyasygnowała tysiąc rubli na pogrzeb, a on by zmartwychwstał i zabrał ten tysiąc rubli na drobne wydatki? :)
      --
      A może warto rozruszać to forum? :) forum.gazeta.pl/forum/f,86797,_Lalka_Noce_i_Dnie_.html
      • jadwiga1350 Re: Sen 29.05.11, 13:59
        Dużo tych snów jak na realistyczno-naturalistyczną powieść. Pani Misiewiczowej śni się nagi Ludwik, pewny znak, że biedaczek nie żyje. Łęcki w przeddzień licytacji ma sen, że dostał 120 tysięcy za kamienicę.
        • weteran_pl Re: Sen 29.05.11, 15:56
          Rzecki poza tym podanym snem o ojcu, opisuje inne swoje sny czy mary senne:
          "Nieraz jak dziecko wołałem przez sen: " ja chcę do kraju!..." A gdym się obudził zalany łzami, ubierałem się i pędem biegłem na ulicę, bo mi się przywidziało, że ta ulica koniecznie musi być Starym Miastem albo Podwalem."
          lub ten z zamianą prezentu dla Rossiego, z albumu o Wwie - na jego stare spodnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka