08.12.14, 18:08
Moja córka 2,5 roku przywlokła z przedszkola zapalenie gardła i krtani + katar - dostała antybiotyk na 6 dni amoxycykline... po 2 dniach od skończenia antybiotyku katar się nasilił, gardło zawalone, kaszel, wymioty, brak apetytu, wysoka gorączka pow. 39 stopni, ból ucha, a po 3 dniach wysypka na całym ciele - policzki, ręce, dłonie, przedramiona, ramiona, brzuch, plecy, nogi stopy, genitalia, pupa - wszędzie... na języku jest biały nalot. Byłam dzis z nią u pediatry i stwierdziła bostonkę, zapalenie gardła i ucha (bardzo brzydkie uszy w środku). I na te zapalenia przepisała drugi antybiotyk, ale teraz po przeczytaniu informacji o bostonce mam wątpliwości czy ten antybiotyk potrzebny...
druga córka ma 5 tygodni i też ma ból gardła i silny katar, bardzo gęsty, a ja mam bolące gardło - nie mogę przełykać i mam wysoką temperaturę - co 4 h biorę na zmianę ibuprom i apap, bo temp. skacze do ponad 39 stopni... I wszystkie 3 dostałyśmy antybiotyk - może chwilę zaczekać z podaniem go?
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: bostonka? 09.12.14, 20:58
      Witam,
      czy wysypka ma charakter pęcherzyków? Może to uczulenie na amoksycylinę? Jak jest stwierdzone zapalenie ucha to antybiotyk wskazany,
      pozdrawiam serdecznie
      • blablanie Re: bostonka? 10.12.14, 05:45
        nie, wysypka to były takie krostki, które teraz wyglądają jak rozlane plamy... były mocno czerwone, a teraz zbladły i są różowe, najwięcej na przedramionach i łokciach - i tu mocno swędzi, na policzkach - tu też swędzi, na brzuchu i nogach, a pojedyncze plamy na stopach i dłoniach... w ustach nie zauważyłam żadnych krostek, ma lekko białawy nalot na języku, za to na wargach są czerwone plamy... i na uszach...
        fenistil i zyrtek nie łagodzą objawów - dalejswędzi - łokcie posmarowałam cutivate, bo już zaczęła rozdrapywać do krwi...
        Amoksycyklinę wybrała w całości (środa- rano), później poszła na krótki spacer na pierwszy śnieg (max 20 min - w czwartek) i pojechała po buty do sklepu, a na trzeci dzień (piątek) po zakończeniu antybiotyku zaczęła gorączkować i pogorszył się katar, zaczęłą skarżyć się na ból ucha. W poniedziałek po bardzo wysokiej temp w nocy, pojawiła się wysypka...czy tak się objawia uczulenie na amoksycklinę? ja jestem uczulona na penicylinę, ale ostatnio brałam duomox na zapalenie piersi i nic się nie działo oprócz bólu brzucha i mdłości-ale też do końca nie pomógł ten antybiotyk...
        • ewa.misko-wasowska Re: bostonka? 10.12.14, 07:14
          Nie widzę dziecka, ale z opisu wygląda na to, że wysypka może być po amoksycylinie (wygląd i czas pasują) i na to nałożyła się kolejna infekcja.
          Pozdrawiam
          • blablanie Re: bostonka? 10.12.14, 17:22
            Bardzo dziękuję za odpowiedzi... ja mam uczulenie na peniclinę - może córka ma to po mnie? a może to być wysypka po amoxy w przebiegu mononukleozy?
            • matyldamoja Re: bostonka? 11.12.14, 13:31
              a może szkarlatyna jednak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka