felinecaline Re: Meto, czy moze przypadkiem 22.11.09, 19:49 pisalas dzisiaj dyktando? Znasz tekst? Odpowiedz Link
metodiw Re: Meto, czy moze przypadkiem 22.11.09, 20:01 Nie... Aż taka zdolna nie jestem Widzisz sama, że faceci zawsze wygrywają: wiadomosci.onet.pl/2082644,11,wiadomo__kto_zostal_mistrzem_polskiej_ortografii,item.html Ja ostatnio na przemian skaczę koło córki i jej remontu oraz próbuję wykonywać pracę, którą mi zlecono, nawet nie wszystko czytam w necie. Odpowiedz Link
metodiw Re: Meto, czy moze przypadkiem 22.11.09, 20:03 Tutaj tekst: www.dyktando.info.pl/index.php?go=11 Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meto, czy moze przypadkiem 22.11.09, 20:22 Oooo...Jk to to to smiem twierdzic latwizna to byla. W sam raz pasuje do mojego archaizujacego stylu ;-D, chyba tylko z jedna watpliwa lacznosc - rozlacznosc napotkalam i juz zapomnialam. Szkoda, ze nie bylo niczego zwiazanego z"chiponoza". Odpowiedz Link
jolix Re: Meto, czy moze przypadkiem 23.11.09, 07:29 Feline, poloniści nie mogą pisać tego dyktanda A studenci już mogą się cieszyć na spotkanie ze mną w tym tygodniu, ha ha ha. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meto, czy moze przypadkiem 23.11.09, 11:12 U nas od lat jest takie dyktando, mozna je pisac nawet u siebie z osobistej kanapy. Inicjatorem jego jest dziennikarz, jezykoznawca, pisarz - Bernard Pivot. Jest to co roku wielka impreza, bardzo naglosniona i zaszczytem jest dostac na nia zaproszenie. Ale w ostatnich latach sie spolularyzowala 'a moze "spauperyzowala ;-P) dopuszczeniem jej "en ligne" tzn do internetu. Mozna sobie zaaplikowac dyktando kiedy sie chce. Niestety, Francuzi nadal pisza fatalnie! I to niezaleznie od "wysokosci" wyksztalcenia. Najlepsi w ortografii sa zazwyczaj ludzie pochodzenia "zagranicnego". Pani doktr Jolix, zazdroszcze Twoim studentom ;-D Odpowiedz Link
metodiw Re: Meto, czy moze przypadkiem 23.11.09, 11:43 Et, ja współczuję Tego dyktanda. Odpowiedz Link
felinecaline czemu wspolczujesz? 23.11.09, 12:21 Przeciez to swietna zabawa i daje mozliwosc douczenia sie. A jeszcze w przedluzeniu epistoly do Jolix: U nas te dyktanda sa o dwu stopniach trudnosci; dla amatorow i dla "profesjonalistow jezyka" , przy czym poziom amatorski ma pod-poziomy dla uczniow i osob doroslych. Odpowiedz Link
metodiw Re: czemu wspolczujesz? 23.11.09, 12:28 Bo podejrzewam poziom umiejętności językowych współczesnych studentów Właśnie przed chwilą czytałam na innym forum, jak to pewna mama "włoncza i wyłoncza" elektroniczną nianię Odpowiedz Link
felinecaline Re: czemu Ty sie tak 23.11.09, 12:56 Meto, torturujesz bywaniem na podobnych forach? Toz tam duchem J wionie z kazdego zakamarka. Odpowiedz Link
metodiw Re: czemu Ty sie tak 23.11.09, 16:09 Owszem, ale mimo wszystko chciałam trochę uwspółcześnić swoją wiedzę w tym zakresie Odpowiedz Link
jolix Re: Studenci 23.11.09, 17:02 Nie będzie tak źle "Pastwię" się nad tłumaczami in spe, którzy wiedzą, że ich poziom językowy jest marny i sami się dopominają o dokręcenie śrubki. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meeeeeto! 28.12.09, 22:13 Meto, w ramach osobistej rekulturyzacji potrzebuje moze nie pilnie alisci z utesknieniem 2 tekstow na podstawie ktorych powstaly piosenki, oile sie nie myle spiewane w Piwnicy pod Baranami. Kolacza mi sie tylko fragmenty: - jednej: "raz slodkie rodzynki, raz gorzkie migdaly" -i drugiej, tez owocowo i swiatecznie: pomaraancze i mandarynki, mandarynki i pomarancze. Czy znasz moze te teksty? Szukalam w youtubie bez skutku. Sprobuje jeszcze pogoogloyahoowac... Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meeeeeto! 28.12.09, 22:20 Nie ma gwaltu, znalazlam w Google'u: www.youtube.com/watch?v=PbuByYZtFy0 Odpowiedz Link
metodiw Re: Meeeeeto! 28.12.09, 23:43 jbhome.wikidot.com/blog-meta:lista-stron/tag/osiecka/category/blog Wygląda na to, że tekst "Rodzynków i migdałów" jest Agnieszki Osieckiej, ale nie mogę znaleźć piosenki Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meeeeeto! 28.12.09, 23:47 Dzieki, juz sobie odpusc, mam obie, obie spiewa Grechuta. Sa oczywiscie cudne jak niemal wszystkie Jego. Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meeeeeto! 28.12.09, 23:51 www.youtube.com/watch?v=PbuByYZtFy0&translated=1 Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meeeeeto! 28.12.09, 23:57 A Rodzynki i Migdaly okazuje sie spiewali rowniez "Skaldowie": www.zapiszjako.pl/354113,wrzuta,skaldowie-rodzynki-migdaly.html Odpowiedz Link
felinecaline Re: Meeeeeto! 29.12.09, 00:20 A ja sie wlasnie na youtubie zasluchalam w muzyke zydowska - nie wiedziec skad mam jakies inklinacje w kierunku tej kultury i zupelnie mnie "rozbiera".Dalam probke na "dobranocce". I tez mowie "dobranoc, bo gdzie tam 19.00 ;-P Odpowiedz Link
metodiw Re: Meeeeeto! 29.12.09, 00:24 Muzyka żydowska też mi się podoba, chyba dzięki "Skrzypkowi na dachu" Odpowiedz Link