Dodaj do ulubionych

Colmar - Mala Wenecja

29.12.10, 20:48
Ogladam ten program na F5 jak co sroda - "Maison F5" i dzis ze specjalna mysla o Kasik.
Juz na poczatku pokazano owe slawetne alzackie arcykolorowe fasady domow, teraz "leca" Hale targowe - bajka, ale masz fart, Kasik, to miejsce piekne jak z bajki. Kolorowe domy robia wrazenie bajkowych domow z piernika.
Obserwuj wątek
    • kasik68 Re: Colmar - Mala Wenecja 29.12.10, 23:07
      Feline.
      Prawda, Colmar cudowne.
      Mieszkalam tam kilka lat, a do malej Weenecji mielismy pare krokow.
      To bylo bardzo mile, rozpoczac dzien, przemykajac nad kanalem obsypanym kwieciemwink)
      I jakos tak optymistyczniej patrzy sie na swiat, wsrod "arcykolorowych" , jak piszesz domkow.

Poznajemy tez coraz lepiej Alzatczykow, ktorzy cenia sobie pracowitosc, uczciwosc, ridzine.
      (no jak slaski etos normalnie:wink

Zapodaje zdjecia autorstwa mojej corki, to jakas dziwna pora roku byla, normalnie to Petite Venice tonie w kwiatach.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/aa/xywz/M2AoBxVvLTmaP5ks2B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/mj/aa/xywz/L4IDLSaJJA08baiMBB.jpg
      • kwiatek_leona Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 00:01
        "Poznajemy tez coraz lepiej Alzatczykow, ktorzy cenia sobie pracowitosc, uczciwosc, ridzine"
        Hehe, zapomnialas o najbardziej prawicowych wyborcach we Francji. Ale nie znam tam nikogo, kto glosowal na Sarkozy'ego - nikt sie nie chce przyznac, tak jak u nas ze swieca szukac tych co wybrali Busha dwa razy! No i Alzatczycy pija jak smoki, ale to akurat uwazam za ich wielka zalete wink A powaznie, to rzeczywiscie bardzo porzadni, uczciwi i tradycyjni, w najlepszym tego slowa znaczeniu, ludzie.
        Aaaa, mala Wenecja i cala starowka - tam jest pieknie niezaleznie od pory roku.
        Nasi przyjaciele, ci ktorzy dali noge z Angers, kupili sobie niedawno mieszkanie na ostatnim pietrze XVII w. domu na starowce, kilka minut od "Wenecji". Ale co tam Wenecja, oni mieszkaja kilka krokow od Maisons du Monde!
    • kwiatek_leona Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 00:10
      Kasik, przepraszam za bezczeszczenie tak pieknego watku ale skoro juz wspomnialam moja swiatynie wszystkich rzeczy wnetrzarskich, pozwolcie, ze spytam, czy kupowalyscie kiedykolwiek jakies meble z Maisons du Monde? A jezeli tak, to czy bylyscie z nich zadowolone?
      Wlasnie wczoraj przegladalam po raz setny ich katalog i doznalam olsnienia: chce ich kuchenne meble z blatem z blachy cynkowej! Boje sie tylko, czy mi sie po miesiacu nie rozleca...
      • kwiatek_leona Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 00:14
        Oj, oczywiscie przepraszam Feline za bezczeszczenie, boc to felinowy watek, i znikam, bo sie zbyt juz tu naudzielalam. Milej nocy!
        • kasik68 Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 12:13

Kwiatku, mam dla Ciebie dobra nowinesmile)
          Otoz, Maison du Monde, otworzylo sie rowniez w Housen, wielki sklep, sama sie zdziwilam.
          Mysle ze tam maja wiekszy wybor artykulow niz w Colmar.

Ale co do mebli, to moim zdaniem, maja bardzo kiepska jakosc.
          Wybralabym jednak solidna staroc z Espoirawink)

Colmar obecnie zapcahne turystami, tak, ze trudno cokolwiek zalatwicwink)
          • felinecaline Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 12:25
            Piekne zdjecia, Kasiku z tymi colmarskimi "gondolami".
            A co do "zasmiecania" - ja tu nijakiego nie widze, ja tylko watek zalozylam, kiedy akurat pojawila sie okazja w kontekscie oblednie kolorowych fasad.
            Co dalej sie z nim stanie to zalezy, czy byl trafiony i macie zapotrzebowanie na taki temat i zechcecie pisac.
            Ja w MdM kupuje raczej drobne akcesoria niz meble a to z racji, ktora dobrze znacie.
            Jednak czasami przygladam sie w ich sklepie niektorym wystawianym tam sztukom i jakos nie zauwazylam skrajnie zlej jakosci.
            Co innego jednak obrazek w katalogu a ewentualny mega-feler po dostawie, no, ale na szczescie jest prawo do reklamacji.
            A wielka ucieche sprawia mi ostatnio fakt ze "sie" otworzy drugi sklep "MdM"u w mega-centrum handlowym na dalekim przedmiesciu A.
            Oj, bedzie gdzie "grasowac" juz od lutego.
            • kasik68 Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 14:56
              Feline, tez sobie ostrze zabki na MdMsmile) zwlaszcza, jak juz bede przeceny..

Kiedys istnial u nas Pierre Import i bardzo mnie zmartwilo, znikniecie tego sklepu..

Fajnie sie plywa tymi gondolami, inaczej wyglada miasto z wodnej perpsektywywink)
              • kwiatek_leona Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 17:02
                Dzieki, dobre kobiety!
                MDM w Houssen to z jednej strony swietna wiadomosc, z drugiej kleska dla mojej obietnicy niezagracenia mieszkania wink
                Powod, dla ktorego spytalam o jakosc mebli to to wlasnie, ze ogladajac je na kompie w przyblizeniu, widzialy mi sie jakos tak niestarannie zrobione. Nie szkodzi, znajdziemy cos, znajdziemy, a poza tym i tak uwielbiam moja kuchnie tak jak jest. Tyle ze tam, gdzie ja widze unikalna super kuchnie, inni widza pospiesznie sklecone stoly z surowych, krzywych dech.
                Pamietam Pier Imports, tez chyba w Houssen, po drugiej stronie drogi od Cory. Teraz (o ile nie zlikwidowali) najblizszy jest zdaje sie w Belfort.
                Feline, nie poddawaj sie, na pewno znajdzie sie jeszcze u Ciebie jeszcze jakis nieumeblowany kawalek podlogi na nowe znaleziska. Poza tym, czy Ty przypadkiem nie masz w perspektywie meblowania swojej "letniej" rezydencji?
                • felinecaline Re: Colmar - Mala Wenecja 30.12.10, 18:43
                  Owszem, Kwiatku, mam taka perspektywe, ale droga ku niej jeszcze dluga i wyboista. Zreszta tam tez czeka juz sporo mebli, bo to dom "przechodni", po wujostwie, po nich ich corka wychowala tam swoje blzniaki, kiedy jeden z Nich sie rozmnozyl ow dom stal sie za maly na zjazdy familijne, wiec odkupilam go po atrakcyjnej cenie z mysla o "starych latach", ktore nastapia ...hmmm...juz niedlugo, ale jeszcze nie zaraz.
                  Narazie mieszka tam i wszystkiego doglada, wlacznie z remontem jeden z blizniakow, wiec mam nadzieje, ze te lata nastapia z jego "latami meskimi", kiedy zdecyduje sie budowac swoj wlasny dom. Narazie jest na etapie testowania swpolwlascicielek.
                  Czesc moichtutejszych mebli , te, ktore lubie najmniej zostanie tutaj, dotyczy to schedy po tesciach glownie, te, ktore zas ja zdobylam - nabylam pojada z nami na poludnie.
                  Oj, bedzie ciezka przeprawa z Kicurem przy selekcji.
                  I w ogole na mysl o pakowaniu tych maneli skora na mnie cierpnie.

• felinecaline Re: Colmar - Mala Wenecja 31.12.10, 14:48
                    przypadkiem dosytalam zyczenia od tymczasowych mieszkancow mojego domu z jego zdjeciem w aktualnej zimowej szacie oraz z radosna wiadomoscia, ze do domu przybylo 2 nowych lokatorow - Scott i Ness.
                    I pomyslec, ze o pare km od Morza Srodziemnego napadalo tyyyle sniegu a u mnie niemal tyle co nic i juz dawno zdazyl stopniec.
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mf/ji/cvpa/4WwbNo0B5Pa6dLSblB.jpg
                    • metodiw Re: Colmar - Mala Wenecja 31.12.10, 14:53
                      Kociaki cudne!

Dom uroczy, a ilość śniegu niewiarygodna https://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_impossible.gif
                      • felinecaline Re: Colmar - Mala Wenecja 31.12.10, 15:00
                        Ha, ha, ha!!!Domu widac jak zwykle 1/3 - to "reprezentacyjna" czesc z oknami salonu.
                        Dom jest na planie Y , w lewej galezi jest kuchnia a w prawej sypialnie.Ich fasada jest podobna do salonowej, ale zracji roslinnosci fotografowac jest trudniej.

• kwiatek_leona Re: Colmar - Mala Wenecja 31.12.10, 16:11
                      Od takich lokatorow to nawet czynszu bym nie pobierala wink
                      To i tam napadalo?! Cholerka, co za zima! Ale ten dom jest czarujacy...
                      • felinecaline Re: Colmar - Mala Wenecja 31.12.10, 16:31
                        I nie pobieram przeciez big_grin
                        • kasik68 Re: Colmar - Mala Wenecja 07.01.11, 17:40
                          Skoro rozmowa juz raz zboczyla ma MdM w tym watku, to spiesze donmiesc ze dzis bylam w Houssen.
                          Macalam te rozne meble, otwieralam szuflady i....miala racje znajoma, ktora odradzila mi kuopwanie mebli u nich.
                          Fatalna jakosc.
                          Najlepsze chyba, sa ich meble z teku, ale te biale, szare, cynkowane, cienizna straszna.
                          Pekaja, szufladki nie pasuja, ta spodnia czesc szuflad to kawalek sklejki, do tego "papierowej" grubosci.

Bardzo sie rozczarowalam, bo w katalogu to wszystko wyglada piknie.
                          • kwiatek_leona Re: Colmar - Mala Wenecja 07.01.11, 21:58
                            Kasiku, dzieki za obmacanie smile Napalilam sie na te cynkowane blaty ale mowi sie trudno i zmienia sie koncepcje. Ikea ma kilka takich mebli kuchennych (np. stoly z dwiema szufladami i jedna polka pod spodem), ale to nie calkiem to i wybor mizerny.
                            Ale powiedz mi, jak ten nowy MDM wyglada? Pewnie duzo bardziej imponujaco, niz w Colmar. Juz sie ciesze na wizyte tam, bo nie bylo mnie tam ruski miesiac a po drugie z powodu wiekszej przestrzeni nie bede musiala latac za moim mezem i wylapywac w powietrzu stracanych przez niego talerzykow i filizanek smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka