Dodaj do ulubionych

Kredyt a BIK

IP: *.116.125.177.tvksmp.pl 06.01.11, 11:17
Witam. W tym roku mam zamiar ubiegać się o kredyt hipoteczny. Moja poprzednia próba kilka lat temu zakończyła się niepowodzeniem z powodu wpisów w BIK i Bankowym Rejestrze. Na tą chwilę mam potwierdzenie wykreśleń z BR oraz aktualizacji danych w BIK (tylko w celach statystycznych). Chce się upewnić czy faktycznie informacje o moich starych zobowiązaniach nie są ujawniane bankom w celu analizy ryzyka kredytowego.
Obserwuj wątek
    • kredyt-lider Re: Kredyt a BIK 10.01.11, 08:20
      "Informacje zgromadzone w BIK przechowywane sa przez cały czas trwania umowy z bankiem lub SKOK oraz po wygaśnięciu zobowiązania:

- przez okres wskazany w upoważnieniu udzielonym przez klienta (w przypadku
      klientów regularnie wywiązujących się ze swoich zobowiązań wobec banku lub
      SKOK),
      - przez okres nie dłuższy niż 5 lat bez zgody klienta (w przypadku gdy klient
      opóźniał się ponad 60 dni ze spłata zobowiązania wobec banku i upłynęło 30
      dni od powiadomienia go przez bank z ostrzeżeniem o zamiarze przetwarzania
      danych bez jego zgody). W przypadku zapytań złożonych przez banki i SKOK-i,
      przez okres 1-go roku od momentu złożenia zapytania." cyt. bik.pl
      • Gość: KOt Re: Kredyt a BIK IP: *.116.125.177.tvksmp.pl 10.01.11, 19:55
        łał tyle to można na stronie BIK przeczytać...
        • batwroclaw Re: Kredyt a BIK 18.01.11, 00:48
          Powiem tak... dzisiaj wszystko zależy przede wszystkim od scoringu Twojej osoby, czyli jakim jesteś klientem, a Twoja historia na pewno Ci go nie podwyższyła. Następna ważna rzecza przy tzw. hipotece jest wkład własny, czyli ile uzbierałeś (tzw. LTV - czyli wartość wkładu do wartości nieruchomości) i ostatnie to czy łapiesz się ze zdolnością kredytową... po ostatnich rekomendacjach trochę znowu przykręcili "kraniki"... w razie pytań pisz:)
    • ciepielak.grzegorz Re: Kredyt a BIK 21.01.11, 20:39
      Jeżeli stare zobowiązania zostały spłacone to nie będzie problemu. Jeżeli potrzeba to bezpłatnie porównam ofertę banków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka